petek, 26. maj 2017

Murgle: letošnje sezonske zasaditve

Sem želela najprej pisati o strupih v Vrhniki in požaru v Kemisu, ampak sem se odločila, da je čas za dosti prijetnejšo temo: rožice. Prejšnji vikend sem posadila sezonske rožice v naših poslovnih prostorih v Murglah. Čakala sem, da se temperature dvignejo nad 15 stopinj, pa me je vreme že prvo noč presenetilo in sem mlade sadike pokrila.

Naslednje tri dni jih je pošteno namakal dež, kar je še posebej nevarno za milijon zvončkov, ki so nagnjeni h gnilobi. Zaenkrat je vse v redu, skupaj z rožicami se veselim sončnega vikenda. Letos sem prvič posadila oranžne bidense. Naj bi rasli bolj grmičasto in kompaktneje od rumenih sorodnic. Tudi njim dež ni prizanašal, zato so cvetovi kot oskubljene kure.

Ko sem iskala ideje za kombinacije rož, sem pregledala Ruthine knjige. Še vedno so najboljši vir, tako v umetniškem, kot strokovnem smislu. Res bi me zanimalo, kaj počnejo njene stranke (tudi tiste iz knjig). Poznate koga? Še vedno izbirate rožice "v stilu Ruth"?


V naš atrij prihajajo na kopeli in po rozine trije kosi in cel kup vrabcev. Včasih nas obiščejo tudi sinička, pa dva goloba, celo vrana, črni maček, veverica in miši. Ah, skoraj bi pozabila na kuščarja. Kos na sliki je samček. Ne vem, zakaj nima družice, mislim pa, da mu je malo dolgčas. Večkrat na dan pride v artij in "žica" za rozine. Ko mu jih dam, vzame eno, mogoče dve, potem pa me opazuje. Razen zjutraj, takrat je lačen in požre tudi pet rozin.

S kosem, ki ima družico, se ne marata, saj tale samski fičfirič njegovi ženkici odžira hrano. Zadnjič sta se pretepala, nekaj na ograji, nekaj v zraku. Uf, uf, sedaj vem, zakaj včasih prideta v atrij tako skuštrana ...





Dan po nakupu


Prej ...


... in potem.


Ta zasaditev je nastala iz ostankov, iz rožic, ki so bile viška. Meni je zelo, zelo všeč. 



















Zanimivo bo opazovati rast rastlinic. Čez en mesec bodo pošteno prerasle posode ter nas razveseljevale s cvetovi in listi.

sreda, 24. maj 2017

Adrenalna izgorelost in posledice

Upam, da ste si prebrali odličen članek o adrenalni izgorelosti, ki je bil objavljen v Zarji, sedaj pa si  lahko intervju s Katjo Krasko Štebljaj preberete v Onaplus.

Izkušnje Katje so bile res grozljive in iz njene zgodbe se lahko marsikaj naučimo, predvsem to, da pravočasno zategnemo zavoro in poskrbimo zase. Pa tudi to, da zdravniki izgorelost še vedno ne jemljejo resno.

"Prva faza je faza izčrpanosti, nato sledi faza ujetosti, ki lahko traja tudi leto ali dve. Za tretjo fazo izgorevanja je tipično nihanje med deloholizmom in izčrpanostjo, ki ga spremlja občutek vse večje razvrednotenosti. In nato sledi še zadnja, resnično rušilna stopnja procesa izgorevanja, ko zaradi funkcionalne blokade hipotalamusno-hipofizno-adrenalne osi v telesu pride do zmanjšanega izločanja kortizola." (Onaplus)

Časovni intervali do prve proti četrti fazi so vse krajši. Prva lahko traja več let, tudi deset in več. Od tretje do četrte pa lahko "pridemo" v nekaj urah ali dneh. Meni je uspelo priti do tretje, takrat pa me je samoohranitveni nagon zaustavil. Še to: do izčrpanosti pride največkrat zaradi dela, ki ga z veseljem opravljamo.


Veliko več izgorelosti je pri ženskah, ker ne znamo biti zdravo egoistične - dokler ni prepozno.

"Katja pojasni, da se morajo v vsej tej mešanici psihičnih in telesnih dejavnikov za nastanek izgorelosti običajno pridružiti še zunanji dejavniki – življenjske okoliščine, sicer pa lahko izgorelost nastane tudi zaradi telesnih vzrokov (slabokrvnost, dolgotrajne okužbe, pomanjkanje vitaminov in mineralov …). Zmotno je prepričanje, da je izgorelost nastala zgolj zaradi večje količine dela." (Zarja)

Naj dodam, da so vnetja v pljučih (recimo prehlad, bronhitis, alergija) najpogostejši telesni vzroki za izgorelost.

Nemški zdravnik Joachim Strienz je za svoje izčrpane paciente napisal knjigo. V njem zelo razumljivo pove, kaj je izgorelost in kako jo zdravimo. Takšno knjigo bi si želela tudi v slovenščini.

Kako najbolj zanesljivo vemo, da imamo težave z izgorelostjo? Ko smo odvisni od kave in/ali čokolade, saj se samo v 20 minutah po zaužitju kave počutimo močne (ne-izgorele). Seveda pa ni vsak odvisnik od kave in čokolade izgorel. Pomembna razlika je občutek "živosti" v teh 20 minutah, ko zaužijemo kavo/čokolado.

Kaj lahko TAKOJ naredimo proti izgorelosti? Vsak dan 30 minut ne delajmo nič. Najbolje je takšen počitek vključiti med 14. in 16. uro, ko se nivo kortizola naravno zniža. Nimate časa za takšen počitek? Še enkrat si preberite oba zgornja članka.

ponedeljek, 22. maj 2017

V Aviti bo začasno svetoval gorski zdravnik

Nova podoba spletne trgovine Avita mi je zelo všeč. S Katjo sva prejšnji teden pridno delali. Ko sva prišli do moje slike, sem ji povedala, da naj vstavi kar nekaj "začasnega" - ker mi bo v približno dveh letih uspelo priskrbeti primerno fotografijo za objavo.  

Pri terapevtih pa ni bilo težav: začasno vlogo je zasedel gorski zdravnik dr. Martin. A ni lep? In kompetenten? Ahhhh ....

Resolucija je slaba, ker sem kopirala zaslon. Ne, nimam časa priskrbeti nove! Če do sedaj ne veste, kako seksi je videti dr. Gruber, je to vaš problem ... (haha)