četrtek, 24. november 2016

Prekleti popusti!

Predlansko leto sem slučajno zašla v BTC na "črni petek". Na srečo sem tja prišla že pred 20. uro, ko se je začel nakup s "super popusti". Nazaj grede sem se sicer čudila popolnemu prometnemu kaosu in gneči od BTC - Letališke in obvoznice, nisem pa vedela, kaj se dogaja. Bo letos tudi tako? Seveda, saj je popust magična beseda ob kateri popolnoma izgubimo razum.

Meni so popusti nagravžni. V moji firmi smo z njimi zelo skopuški, to ve vsak, ki je že žical za popust. Ko imamo akcije s popusti, nekajkrat na leto, jih organiziramo tako, da čim več strank popuste opazi in jih lahko izkoristi. Ne pa, da jih izkoristijo samo lovci na popuste, ostali pa "izvisijo".

Kajti, tudi sama spada med tiste, ki jim propadejo skoraj vsi darilni boni, vsi kuponi s popusti in akcije. Pač nisem takšen tip. Poleg tega kupujem predvsem takrat, ko kaj potrebujem. Razen pri oblačilih - ni hujšega, kot v mali Ljubljani iskati npr. temno modro krilo. Ko jo potrebuješ, je ni možno kupiti, saj modra barva tisto sezono ni modna, ali nimajo številke, ali imajo samo kariraste.

Popusti so lahko za podjetnika zelo škodljivi. Poleg tega, da za izdelek (storitev) dobi manj denarja (fiksni stroški pa ostanejo enaki), tudi razvrednoti vrednost izdelka. In stranke bodo tudi v prihodnosti pričakovale popuste. Vedno večje. Zakaj bi kupovale po redni ceni, če pa lahko počakajo na sezonske, mesečne, tedenske, dnevne, izredne ... popuste?

Kaj je rešitev?

Kupovati manj in tisto kakovostno. Pač ne bomo imeli vsako leto nekaj odstotne gospodarske rasti, bomo pa dosti bolj srečni. Vem, vem, sem zelo idealistična ...

P.S.

Ker se zadnje časa veliko ukvarjam s hormoni, poskušam tudi treninge prilagoditi hormonskemu stanju. Zato sem v torek trenerju povedala, da bom v petek zelo verjetno imela PMS, mogoče celo že menstruacijo. Torej bo mogoče "rdeč petek".

Očitno me je površno poslušal, saj me je takoj popravil: "Ne, v petek bo črni petek, ne rdeč!"

nedelja, 20. november 2016

Prehrana LCHF in estrogeni

"Poglej, novo knjigo imam. Napisal jo je Gašper Grom, s katerim sem nekdaj treniral." mi je danes zjutraj povedal trener Boštjan. Prvo slovensko knjigo o LCHF (low carb high fat) z naslovom BEMUMAST, sem že tudi sama opazila na spletu.

Lahko si predstavljate, da je prehrana po smernicah LCHF v fitnesu najbolj opevan način prehranjevanja. Nekateri se diete držijo izredno strogo, sama pa sem do nje skeptična. Moti me:

1. Zelo težko je priti do kakovostnih beljakovin, ker so drage. Fizično aktivni, ki imajo veliko mišic, potrebujejo tudi veliko kalorij. Ker se OH izogibajo, ostane zelenjava (po kateri si hitro lačen) in meso (s klobasami, pršutom, slanino, kračo) ali ribe. Zelenjava nas zasiti dlje časa, če jo dobro začinimo z zdravimi maščobami. Pa še bolj okusna je.

Seveda pa športniki jedo tudi meso in ribe. Zelo malo se jih ukvarja s kakovostjo mesa, ki ga kupijo. Če pojedo velike količine, jim je pomembna predvsem cena. Ribe so lahko tudi manj zdrav vir beljakov, ker so polne težkih kovin, v njih pa so našli tudi ostanke plastike.

Ekološko meso je zelo drago, do domačega je vedno težje priti, zato ostane nakup v supermarketih in diskontih. Nekateri pojedo tudi do 1 kg mesa na dan, kar je pri ceni 10 EUR/kg kar velik mesečni znesek: 1 x 30 x 10 = 300 EUR samo za meso.

2. Prehrana z visokim deležem maščob ni primerna za ženske s problemom estrogenske dominance. Moški imajo izredno redko težave s prenizkim nivojem progesterona, zato je estrogenska dominanca predvsem hormonski problem žensk.

Zakaj so maščobe pri estrogenski dominanci problematične? Ker iz maščob nastanejo estrogeni. Govorim iz lastnih izkušenj!

Znaki estrogenske dominance so:

- utrujenost,
- razdražljivost, nihanje razpoloženja,
- vročinsko potenje,
- nepravilni menstruacijski ciklusi,
- glavoboli,
- pridobivanje teže (napihneš se kot krof, ko vzhaja),
- zabuhlost,
- napete dojke,
- izpadanje las.

Tokrat sem pripravila tudi diagram, ki lepo prikazuje, v čem je problem. Nekateri namreč mislijo, da je pri estrogenski dominanci estrogen povišan. Pa ni nujno, da je, zelo pogosto so vrednosti lepo v okviru normale. Problem je progesteron, ki je prenizek in ne deluje kot "kontra" hormon estrogenu.

Ko je z našimi hormoni še vse v redu, sta estrogen in progesteron v ravnotežju (na diagramu okrog 40 leta). Po nastopu predmenopavze pa začne progesteron hitreje padati kot estrogen. Poglejte po vertikali, kakšna je razlika med nivojem obeh hormonov okrog 48 leta! V postmenopavzi sta oba hormona zelo nizka, saj estrogen v menopavzi drastično pade. Rešitev: pravilna prehrana in bioidentično hormoni.

Velja pa tudi pri estrogenski dominanci pravilo, da je bolje preprečiti kot zdraviti. Če ste stari šele 35 in imate premalo progesteronov (po dveh porodih in stresnem življenju), potem ga tudi v predmenopavzi ne boste imeli dovolj.