četrtek, 23. marec 2017

Športni copati - koliko dobi delavec v proizvodnji, koliko trgovina

Na športnih copatih sem opazila že dve majhni luknji, ki bosta seveda postali veliki. Zato počasi razmišljam o nakupu novih copat. To mi je skoraj tako velika muka kot kupovanje očal ...

V stari reviji Öko Test (12/2015) sem našla razdelitev stroškov in dobička, če športni copati stanejo 120 EUR.

Plača v proizvodnji: 2,50

Surovine: 10,00

Drugi proizvodni stroški: 3,50

Proizvajalec: 26,00

Transport in carine: 4,00

Distribucija: 5,00

Trgovina: 45,00

DDV: 20,00

Skupaj: 120 EUR

A se samo meni zdi, da je to grozljiva kalkulacija? Me je kar minilo veselje po nakupu. Sicer pa je baje tako zdravo hoditi bos ...


sreda, 22. marec 2017

Indijski eksperimenti s karijem in lososom

"Zakaj pa v zadnjem času tako pogosto kuhaš po indijsko?" me je vprašal, ko sem mu povedala, da bova v nedeljo jedla indijski kari z lososom. "A prepogosto kuham indijsko?" sem se začudila. "Ne, samo sprašujem, ali je kakšen poseben vzrok. Drugače so jedi, ki jih skuhaš, dobre."

Res ne vem, zakaj v zadnjem času večkrat uporabim indijske začimbe. Mogoče zato, ker se izogibam glutenu in mesu, ter si z (meni) manj znanimi začimbami popestrim jedilnik. Poleg tega, da so indijske začimbe zdrave - razen, če niso zastrupljene s težkimi kovinami in pesticidi. Zato svoje začimbe kupujem izključno v eko trgovinah.

V soboto sem se podala na lov za črnimi sezamovimi, koriandrovimi in koromačevimi semeni. Za recept, ki sem si ga izbrala v moji novi knjigi o kariju, sem potrebovala cel kup začimb, ki jih nikoli ne bi kombinirala z lososom (ali drugo ribo). Rezultat je bil zelo okusen, predvsem pa je priprava jedi zelo preprosta. Avtorica knjige ta recept rada uporabi, ko ima goste, saj se lahko omaka pripravi prej. Ko pridejo gostje, prelije losos z omako in ga počasi kuha 8 minut.


To je bil moj cilj: losos po indijsko (recept je iz knjige Madhur Jaffrey's Ultimate Curry Bible, avtorice Madhur Jaffrey's)


V kuhinji mi je družbo delala orhideja 


Omaka s popraženimi začimbami in paradižnikom. Ker ne maram karijevih listov, sem dodala peteršilj.


Tudi losos je potrebno marinirati z začimbami (predvsem kurkumo in kajenskim poprom); stati mora 1 - 6 ur. 


Losos je že v omaki in se previdno kuha. Narezati ga je treba na 4 x 6 cm velike kose, da ne razpade.


Moj končni izdelek, ki sem ga postregla z basmati rižem. Ne morem opisati, kako sočen in mehek je bil losos. Najbolj všeč mi je bila kombinacija koromačevih semen in lososa. Nikoli si ne bi mislila, da se ujemata.

Veste, kaj je najboljše? To, da me čaka še več kot 200 karijevih receptov iz celega sveta, da jih preizkusim. Ko so se Indijci selili po svetu, so s sabo prinesli začimbe. Jedi so prilagodili zelenjavi in mesu, ki so ga našli v svoji novi domovini. Nastali so zelo zanimivi recepti.

V knjigi tudi piše, katero karijevo jed je najraje jedel Nelson Mandela. Ne, nič ne povem ... :)

ponedeljek, 20. marec 2017

Prepiranje s pomočjo kitajske astrologije

Malo premora sem si vzela in vas cel teden zanemarjala. Očitno sem potrebovala počitek od pisanja, kar je pri kreativnih dejavnostih treba redno početi, drugače izgorimo.

Cel kup stvari se je dogajalo, o nekaterih bom poročala v naslednjih dneh. Hja, dragi moji, čeprav se družimo že 8 let, vam še vedno vsega ne zaupam.

Ko sem brala članek o konstruktivnem prepiranju (vem, sliši se zelo hecno), se mi je pred očmi pojavila shema iz Bazi Suanming, kitajske astrologije. Osnovno shemo (Štirje stebri usode) lahko namreč prepišemo v drugačno shemo, ki se imenuje Ciklus usode. Tam elemente razporedimo po življenjskih področjih in sorodstvenih vezeh.

Tako ugotovimo, katero od teh področjih  nam je pomembno oz. kje smo močni.

Pa ne želim pisati o tem, ampak o prepiranju. Skoraj celo moje življenje sem se jezila, da moški pri prepiru pričakujejo, da se bomo ženske obnašale kot mame in ne partnerice. Grrr ...

Če si ogledamo spodnjo shemo horoskopa, bo takoj jasno, zakaj. Moški pri prepiru iz svojega Položaja "udarja" po področju Jaz (ženska osebna energija). To dela zato, ker je pač takšna funkcijska shema horoskopa. V praksi se lahko reakcija ženske odraža na več načinov, recimo, če je ženska energijsko močna, jo to udarjanje malo prizadene. Če je šibka, reagira zelo burno (potlačeno, boleče). V obeh primerih je njen Jaz energijsko prizadet.


Če ženska energijsko udari nazaj (rdeča puščica), je moški zelo jezen. To ni naravno obnašanje ženske in s tem si dela veliko škodo, saj izgublja veliko energije! Vem, vem, emancipiran del vase ženske dušice bo sedaj skakal do neba, ampak samo razlagam zakonitosti iz kitajskega horoskopa.


Kaj bi si moški želel? Da bi reagirale kot mame (rumena puščica) - da bi ga podprle, mu dale prav, mu ne bi nasprotovale ... Tudi, če naredi največjo bedarijo, bi mu blagohotno odpustile. Saj poznate tole. On bi se počutil res moško, kot vodja, ki obvladuje položaj. Težava je samo v tem, da me moškega, ki bi nam dajal položaj, ne potrebujemo več. Lahko si ga ustvarimo same.

Tudi moška pričakovanja o "mamini" podpori, so popolnoma nenaravna in ženska, ki tako funkcionira, dela veliko škodo sebi in partnerju.

Kako bi se pa potem morali prepirati? Tako, da ne bi "udarjali" po Jaz (velja za oba spola). Kar v praksi pomeni, da med prepirom govorimo o sebi, o svojih občutkih, strahovih, pomislekih in ne o "ti si naredil to", "ti si takšen", "ti vedno pozabiš narediti" ...


Preden odpremo usta in izbruhnemo očitke (ti, ti, ti), bi morali narediti samoanalizo po življenjskih področjih. Začeli bi od Jaz, čez Intelekt, Bogastvo, Položaj do Podpore. Temeljito bi se izprašali, zbirali svoje občutke in opažanja, na koncu pa bi, če že koga, obtožili samega sebe (jaz, jaz, jaz).

Kaj menite, kako se prepirajo ženske?