petek, 17. avgust 2018

Razstava Zlato kitajskih cesarjev in feng shui

Včeraj sem bila na otvoritvi razstave Zlato kitajskih cesarjev v Narodnem muzeju Slovenije. Prvič je mogoče izven domovine (Kitajske) videti zbirko zlatih predmetov, ki so večinoma nastali okrog leta 1600, v obdobju dinastije Ming. Kakšni prekrasni predmeti so to, polni simbolike, natančno izdelani in filigranski. Tudi če ne hodite po muzejih, si pojdite ogledat to razstavo - v 12 vitrinah, ki so postavljene v mini kraljevi palači z atrijem, so razstavljeni. Časa imate še 6 mesecev.

Mene je Narodni muzej povabil k sodelovanju kot svetovalko za feng shui. Bilo mi je v užitek sodelovati pri takšnem projektu. Z muzejem se dogovarjamo, da bom v času trajanja razstave imela predavanja. Malo še razmišljam o temah, potem pa, ko bomo določili datume, jih bom objavila tudi tukaj.

V Delu so o mojem feng shui svetovanju napisali tole (malo so me preimenovali, ampak sem že navajena ... ):

"Razstava bo obujala tudi starodavno kitajsko veščino urejanja zunanjega in notranjega prostora feng šuj, katere namen je povečati skladnost in pretok energije či. Arhitekt Vilijem Treo te veščine ob gradnji neorenesančnega Rudolfinuma v poznem 19. stoletju ni imel najbolj pred očmi, zato atrij muzeja za to filozofijo prostora niti ni najustreznejši.

Pomagala je Helena Golenhofer iz Energijskega centra, poznavalka feng šuja in inženirka gradbeništva, ki na spletu o sebi zapiše, da na leto prebere najmanj 100 knjig in posadi 200 rožic. Na razstavi bo blišč eksponatov kombiniran z različnimi elementi in barvami, denimo zelenjem, iskanje ravnotežja pa bo odražalo tudi blaženje oglatih vitrin s predmeti zaobljenih oblik."

Vir: https://www.delo.si/kultura/razno/kitajsko-zlato-feng-suj-in-kranjska-sivka-81825.html
Avtor: Vojko Urbančič

Še slike z včerajšnje otvotive (iz telefona):









nedelja, 12. avgust 2018

Kako preživeti avgust 2018

Malo zamujam z objavo, očitno se še nisem nalezla opičje poskočne energije. Tako je, avgustu vlada opica; tokrat je še posebej močna, saj jo podpira kovina. Torej imamo v avgustu 2018 dvojno kovinsko energijo. Kaj to pomeni?

Močna zemeljska energija leta 2018, ki nam dela letos velike težave (ker je tako enostransko zemeljska), bo zaradi dvojne kovine oddajala svojo moč. Pes bo imel manj vpliva oz. se bo njegova moč zmanjšala (bomo opazovali Trumpa, kako bo reagiral, ko njegova zemlja ne bo več najmočnejša).


V avgustu bo torej prvo violino igrala opica. Takšna je opica:

Opica je zelo poskočna žival – tako v kitajskem zodiak, kot v naravi. Zelo je radovedna, hitro dojema in se prilagodi vsaki situaciji, zato se izvleče iz skoraj vsake zagate; je tudi odličen strateg in trgovec. Vendar se za to predrzno fasado skriva negotovost in želja po priznanju.

Opica v sebi skriva še en element: vodo yang, ki bo energijsko navlažila zemljo, da bo postala bolj fleksibilna in rodovitnejša. V praksi to pomeni, da bomo manj trmasti, mehkejši in bolj odprti za nove zadeve. 

Še dve opombi:

1. Po kitajskem koledarju se je 7. 8. začela jesen (avguste, september), torej imate zopet priložnost, da si očistite jetra.

2. Zanimivo bo opazovati novo koalicijo, saj sta tako Cerar kot Erjavec po kitajskem horoskopu kovina yang. Erjavca že praviloma "meče" jeseni, sem prav opazovala. Ker je takrat njegov ego najbolj močnejši. Cerar ima zelo veliko lesa, zato je njegova kovina manj izražena. Šarčev horoskop bom v kratkem predstavila. Naj samo povem, da je voda yin. Voda od kovine jemlje energijo. Jupi, kako bo zanimivo.