četrtek, 14. maj 2009

Zdravje: Lepi nohti rastejo na zdravih prstih

Danes sem se spomnila na nohte, ko sem v Centru Murgle zagledala zdolgočaseno natakarico (predvidevam študentko), ki si je za pultom nad pomitimi kozarci (!) pilila nohte. Njeni nohti so bili dolgi, skoraj tako kot pilica, ki je pridno šibala sem in tja - zato sem jo sploh opazila.

Nohti nam veliko povedo o zdravstvenem stanju lastnika. Dominik vsem skeptikom z veseljem pokaže slike iz knjige o nohtih, kjer so lepo prikazane povezave med boleznimi in nepravilnostmi v rasti nohtov. Pomanjaknje vitamina B - ni problema, gospa, to so te lise tukaj. Nepravilno delovanje ledvic - ta odebelitev v tej smeri, razlaga moj mož.

To znanje so zelo dobro obvaladali že stari Kitajci, jaz pa si obliko nohtov pogosto ogledam zato, ker lahko po njih sklepam, kakšnemu od petih elementov pripada oseba. Tako lažje obvladujem kolerične ogenjčke, hladnje vodenjake, trmaste zemljake ...

Ženske si lahko na nelepe nohte namažemo lak ali nalepimo umetne. Oboje je za nohte totalno nezdravo, zato o tem niti ne bom pisala.

Kako priti do lepih (zdravih) nohtov?

Če so že poškodovani, je potrebno ugotoviti vzrok. Ker pa imamo pri nas vedno najraje celostni pristop, vam ne bom priporočala jemanja tega ali onega izoliranega vitaminčka, ampak Cellagon felice. Poleg zdrave prehrane, seveda!

Na žalost na spletni strani Avita še vedno nimamo objavljene študije o tem, kako so se izboljšali nohti po nekajmesečnem jemanju Cellagona felice, lahko pa jo dobite v tiskani obliki. Kot veste so Cellagoni sadno-zelenjavni koncentrati, felice pa je namenjen prav zdravim nohtom, koži in lasem. Tudi v ordinaciji so se pacientke hvalile s krasnimi nohti, ko so nekaj časa pile felice.


Zdaj pa še zgodbica o nohtih iz Stuttgarta. Kakšno leto ali dve po preselitvi k možu Dominiku, sem se odpravila v termalno kopališče Leuze. V bližini tega kopališča je imel svojo prvo samostojno avtomobilistično delavnico Gottlieb Daimler in sicer kar v rastlinjaku.

O prvih avtomobilih seveda nisem razmišljala, ko sem na ležalniku v savni zaslišala škloc, škloc, škloc. Dvignila sem glavo in zagledala, kako mlajša gospa reže nohte svojemu partnerju. Na ležalniku v savni!!!

Seveda sem se odpravila k njej in jo "prijazno" vprašala, ali bi nohte porezala tudi meni, ko bo končala. Bila je presenečena nad mojim vprašanjem, saj se ji rezanje nohtov v javnosti ni zdelo nič posebnega. Kmalu sem izvedela, zakaj ne.

Doma sem o tem pripetljaju razlagala vsem prijateljem in znancem, ki so me hitro potolažili, da se to v (dražjem, boljšem) termalnem kopališču Bad Cannstat ne bi moglo zgoditi. Tudi to kopališče je v bližini Daimlerjevega rastlinjaka, na robu prekrasnega parka in lepo urejeno.

Bilo je ravno dovolj vroče, da smo po savni nagi ležali na sončni terasi. Rahlo utrujena sem uživala ob božanju sončnih žarkov, ko sem zaslišala škloc, škloc, škloc. Takoj sem vedela, kaj se dogaja.

Zopet sem uporabila tehniko iz kopališča Leuze in odgovor gospe se je tokrat glasil: "Včeraj sem obirala češnje, zato so nohti obarvani. Zdaj so pa tako lepo mehki za rezanje ...". Dovolj mi je bilo nemškega balkanizma, zato sem jo glasno nahrurila (kar je za Nemce najhujše, saj ne želijo izstopati iz množice), zagrozila, da bom poklicala inšpektorja in novinarje, če takoj ne neha. In dan je bil pokvarjen!

O vsem skupaj sem se potožila pri sosedi, fini starejši dami, ki mi je na koncu priznala, da si v termalnem kopališču Bad Canstatt tudi ona neguje nohte. Vsak petek dopoldne, na rokah in nogah.

sreda, 13. maj 2009

Zdravje: Resnice in zmote o koloidnem srebru

Današnjo temo v blogu sem izbrala že zjutraj v kopalnici. Pri zamenjavi krone se mi je namreč vnela dlesen, zato si usta že dva dni izpiram s koloidnim srebrom.

Mnenja o koloidnem srebru so deljena. Za nekatere je strupena tekočina, za druge tekoče zlato s katerim si vse pozdravimo.

Naše praktične izkušnje so takšne:

- odlično pomaga pri odprtih ranah in vnetjih (v ustih, na koži),
- preventivno jemanje je nesmiselno,
- slabo deluje pri glivicah,
- pitje pri npr. vnetju mehurja ne pomaga, ker koloidno srebro ne pride v direktni stik z bakterijami.

Kako deluje koloidno srebro:

Preprečuje razmnoževanje virusov in bakterij. Še posebej glede virusov je koloidno srebro zelo dobra alternativa oziroma pogosto celo edina. Z njim torej ničesar ne ubijamo, kot pri antibiotikih. Zato deluje z zamikom in se prvo izboljšanje lahko pojavi šele čez dan ali dva.

Preberite si, kaj je o koloidnem srebru v forumu MON napisal zdravilec Dominik Golenhofen.

Dobra se mi zdi zgodbica o morskem prašičku, poleg tega je koloidno srebro zelo popularno med nemškimi rejci konj, ki ga kupujejo v litrih.

Pred kratkim sem se urezala v kazalec in ranica se nikakor ni hotela zaceliti. Po tednu dni se je ob nohtu in okrog ranice že pojavil gnoj. Pa sem ob gledanju popoldanskega filma za 2 x 10 minut namakala prst v koloidnem srebru in zvečer je bila ranica zaprta, naslednji dan zaceljena. Vem, sliši se neverjetno in še danes mi je žal, da nisem dokumentirala procesa celjenja, ampak je res.

Koloidnega srebra pri nas legalno ne morete kupiti, lahko pa ga na primer v Nemčiji. Hitro vam ga pošljejo iz spletne trgovine Agenki.Kot pri vsakem naravnem sredstvu so tudi pri koloidnih minerali nekateri ljudje pretiravali. Pili so ga kot pivo (po liter ali dva na dan), zato so se pojavili stranski učinki (obarvanje kože, zastrupitve). Če se uporablja s pametjo, je učinkovita pomoč, predvsem pa deluje proti virusom (na primer pri gripi).

Še to: zelo pomembna je koncentracija koloida (meri se v enotah ppm), ki naj bi bila od 20 do 24 ppm. Če je koncentracija srebra previsoka, je to škodljivo, če prenizka, ni učinka. Vsi amaterji, ki si srebro delajo doma in niso kontrolirali koncentracije srebra, lahko delajo škodo sebi in tistim, ki jim (ilegalno) prodajajo koloidno srebro.

O koloidnem srebru si lahko preberete še na wikipedia.org in ne pozabite ga shranjevati na temnem mestu. Pred uporabo rahlo pretresite stekleničko.

ponedeljek, 11. maj 2009

Vikend: fotografija in rože - oh, kako mi je bilo lepo!

Vikend je bil delaven, vendar na drugačen način - za mojo dušico. V soboto sem bila na fotografski delavnici v Kostanjevici in na Otočcu. Bilo je zabavno, vroče, naporno, lepo. Spodaj je nekaj fotografij, slikovna dokumentacija o letošnjih zasaditvah pa še pride. Trenutno je v Murglah kot v vrtnariji, ker še vedno nisem končala s sajenjem.

Začenjajo se vroči dnevi, zato vas naj še enkrat opozorim, da pijte dovolj čiste vode. Vedno, ko se vrnem s kakšnega seminarja ali delavnice, sem zgrožena, kaj in kako malo pijejo kolegi. Še murgelski vrabci spijejo več vode!

O čisti vodi sem letos že pisala (oziroma komentirala izjave Antona Komata), še več o tem, kako pomembna je čista voda za zdravje, si lahko preberete v tem članku.

Kar pa ljudje še vedno ne vedo je, da moramo največ vode spiti zjutraj in dopoldne, manj popoldne in zvečer. Če smo zvečer pred spanjem žejni, pomeni, da smo čez dan premalo pili.
Ponoči telo razstruplja, zato mu s pitjem vode pred zajtrkom pomagamo, da čim hitreje izloči te strupe.
Količinsko pravilno pitje vode izgleda približno takole (za 75 kg težko osebo):

- takoj, ko vstanemo, spijemo 0,5 litra čiste (!) vode - to nikakor ni voda iz vodovodne pipe;
- med zajtrkom in malico 1 liter vode;
- do kosila še 1 liter vode;
- do spanja še 0,5 litra vode.

Dve odrasli osebi potrebujeta na dan 6 litrov vode, na mesec 180 litrov oziroma 120 plastenk. In to samo za pitje. Če upoštevamo še vodo za otroke, domače živali, kuhanje čajev, pripravo otroške hrane ... se filter za vodo zelo, zelo hitro amortizira. Da o ekološkem aspektu ne govorimo.

To je samo manjša skupina mojih sotrpinov na fotografski delavnici.

Kot model nam je uspešno pozirala Maja Jamnik, aktualna Miss Earth. Strašno je fotogenična, potrpežljiva in prijazna.

Vmes sem seveda našla tudi motive z rožicami.

Tale samček se je prišel razburjat, ker smo se postavili točno na njegovo najljubše mesto. Bil je zelo napadalen, vendar se je pomiril, ko je videl, da ne želimo fotografirati njega.

Razstava "slik" na fasadi kostanjeviške galerije.

Romantično urejen vrt je tudi okrog kostanjeviške cerkve.

Tole pa je bilo presenečenje - v Krki smo našli tudi školjke. Je to možno? Rumenkasta barva trave pa je zato, ker nisem dovolj podosvetlila.

Romantični kotički ob Krki.

Naloga je bila, prikazati kontrast med staro skorjo drevesa in mladim dekletom. Mi je uspelo?