petek, 25. oktober 2013

Alešev blog za roželjubce

Roželjubci, takoj prenehajte delati, kar pač počnete, in si oglejte nov blog Aleša Pesana "Med cvetočimi peprogami". Ja, to je tisti Aleš iz Celja, ki nam je pred nekaj meseci zaupal, da razmišlja o pisanju bloga. V svoji prvi objavi je takole opisal svoje motive:

Dragi ljubitelji rožic!

Trajalo je kar nekaj časa, preden je nastal tale zapis. Zakaj sem se odločil, da delim z Vami svoje izkušnje o rožicah? Po izobrazbi nisem vrtnar, a moje druženje z rožami traja že kar dobra tri desetletja, tam nekje od sredine osnovne šole. Še leto nazaj nisem čutil nobene posebne potrebe po tem, da bi pisal blog o rožah. A...? Lanski konec decembra je kot strela z jasnega udarila novica o usodnem snežnem plazu. Nam vsem draga Ruth je za vedno ostala v belem objemu gora. Težko, težko gredo na list tele besede. Življenje je res nepredvidljivo.

Usoda je zarisala velikansko praznino med ljubitelje rožic. Kaj vse nas je Ruth naučila, kaj vse je delila z nami... Dan za dnem smo se veselil njenih objav. Zelo pogrešam Ruth, vse klepete o rožicah, zasaditvah, druženja na predavanjih in nenazadnje potikanj po Nemčiji in Holandiji, ko smo bili na lovu za rastlinskimi novostmi.


Aleš Pegan, avtor novega bloga za roželjubce

Letošnje leto je drugačno, čudno, kot da bi izgubili orientacijo, v zraku visi neka praznina. Včasih se mi zdi, da še rože ne rastejo, kot so včasih. Tako smo preživeli eno najbolj vročih poletij, v moji glavi pa se je vedno bolj porajala zamisel o pisanju bloga. Nekaj me je vseskozi gnalo naprej, nek notranji glas me je vedno bolj nagovarjal, naj pišem.

Ruth je bila del nas in bo z nami živela naprej. Njena genialnost in veličina bosta ostali nepremagljivi in nenadomestljivi. Mogoče bo kakšna moja objava zapolnila drobceni delček praznine, ki ostaja za njo.
Vesel bom, če se boste podali z mano med cvetoče preproge rož. Veselil se bom vseh vaših komentarjev, vprašanj, še bolj pa  fotografij vaših rožic. Vem, da tudi Vaše domove odevajo slapovi cvetja.

------------

Alešu želim lepe in zdrave rožice, predvsem pa veliko užitkov pri fotografiranju in pisanju bloga. Tudi sama sem letos opazila, da je na vrtu drugače, da so celo rožice začutile, kako pogrešamo Ruth. Alešev blog nam lahko zapolni to praznino. Ste opazili, da bo na svojem blogu objavil tudi vaše fotografije? Hitro poglejte v arhiv in mu pošljite vaše najboljše letošnje zasaditve.

sreda, 23. oktober 2013

Je pomembnejši začetek ali konec?

Kako reagirate na provokacije? Moje reakcije so včasih zelo impulzivne, včasih jih preslišim, ponavadi pa mi služijo kot zunanji impulz, da o temi dodatno razmislim. Zadnjič me je nekdo, ki tudi sam dobro piše, kar dobro sprovociral. Govorila sva o priročniku o zakisanosti, ki se ga lotevam že najmanj dve leti. Saj poznate izgovore, vedno pride "kaj" vmes, da ne začnem.

Letos spomladi me je že kar dobro zagrabila pisateljska vnema. Kupila sem si lepo plastično škatlo, v katero sem zložila vso literaturo o zakisanosti, ki jo imam. Nič ni pomagalo, škatla je ostala do danes bolj ali manj zaprta. Potem sem poskusila z novo tipkovnico: krasna je, srebrna, izredno lepo se da na njo tipkati. Zopet nič, na njej nisem natipkala niti kazala knjige.

Vedno sem mislila, da se moram samo odločiti, kdaj začeti s pisanjem, pa bo. Moj provokativen sogovornik pa me je opomnil, da se takšni projekti ponavadi sfižijo. Potrebno si je zadati rok do katerega bo knjiga napisana (ali izdana). Potem bom pa pod časovnim pritiskom že začela. Ker se je zelo zabaval, ko sem mu govorila o izračunu ugodnih in neugodnih dni v feng shuiju, mi je predlagal, da naj si datum izdaje knjige izračunam. Odlična ideja, zaradi katere sem mu oprostila vse provokacije in seciranje - hej, zakaj pa imamo prijatelje ...

Preden se lotimo iskanja ugodnega termina, je potrebno malo razmisliti, kakšen datum in za kakšne namen sploh iščemo. Priročnik bom izdala zaradi širjenja znanja (da bo čim več ljudi ozdravelo oziroma sploh ne bodo zboleli) in iz ekonomskih razlogov. Torej moram iskati ugoden datum za temi zdravje in denar.

Leto se počasi izteka, zato bodo naslednji meseci vedno bolj yin (šibki, počasni, introvertirani). Takšna energija seveda ni primerna za nov začetek, ampak samo za zaključevanje projektov. Kljub temu, da se kitajsko leto po sončnem koledarju začne približno 21.12., sem želela dobiti datum po 5. 2. 2014, ko se bo začel mesec tigra. Januar, ki mu vlada deloven, ampak počasen vol, tudi ni dovolj udaren za izid mojega "genialnega" priročnika.

Tiger pa simbolizira element les yang, aktivno energijo, ki je usmerjena k cilju in simbolizira pogum, odločnost, optimizem in ustvarjalnost.

Pri iskanju ugodnega datuma je potrebno upoštevati še nekaj: osebo. Vse te časovne energije namreč lahko opišemo s števili (kua). K svojemu osebnemu dvojnemu kua številu sem torej iskala ugoden datum v februarju, ki bo dober za izdajo knjige.

Zelo hitro sem ga našla: 9.2.2014 od 21. do 23. ure. V njem so kinchip lines (teme) za zdravje in denar, podpira me, saj vsebuje veliko vode, pa še ura je sprejemljiva. Ob devetih zvečer bom sicer težko organizirala tiskovno konferenco s predstavitvijo priročnika, lahko pa bom knjigo, recimo, takrat dala v prodajo v spletno trgovino Avita ali organizirala divjo zabavo, kjer se bomo vsi močno zakisali.


Kaj je bolj pomembno - začetek ali konec? Oba, seveda, brez enega ni drugega. Kaj menite, kdaj bom ZAČELA s pisanjem?

torek, 22. oktober 2013

Nad mraz in prehlad z yogi čajem

Na svoji knjižni polici imam kar nekaj knjig o tradicionalni medicini. Kupila sem jih že v fazi učenja feng shuija, ko še nisem vedela, da bom svoje znanje razširila tudi na področje alternativne medicine. Tradicionalna kitajska medicina zelo podrobno obravnava pet elementov, tako s stališča organov, kot prehrane in energij. Kar so teme, ki jih mora obvladati vsak dober svetovalec za feng shui.

V eni od knjig sem našla recept za "domači" Yogi čaj. Obstaja veliko različnih izpeljav tega čaja, ki jih lahko kupimo tudi pri nas, osnovni recept pa je takšen:

Z vročo vodo prelijemo nekaj popra, cimeta, kardamona, ingverja in klinčkov. Po nekaj minutah ga precedimo in po požirkih popijemo. Še posebej učinkovit je pri prehladu, vendar ga moramo spiti takoj, ko se pojavijo prvi simptomi.
Hlad in vlago (yin) preganjamo s čaji in začimbami, ki nas ogrejejo (yang)

Če ste bolj obsesiven osebnostni tip, boste v receptu pogrešali natančna navodila, koliko začimb potrebujemo in kako dolgo jih pustimo v vodi. Moj nasvet: preizkusite in si ustvarite svojo mešanico. V mojem bi zanesljivo bilo nekaj več cimeta in klinčkov, ker jih imam zelo rada..

nedelja, 20. oktober 2013

Kakšni pridemo na delo?

Jutri je ponedeljek in za večino se bo začel nov delovni teden. V kakšnem stanju bomo prišli na delo? Nenaspani zaradi polne lune ali otroka, ki se je ponoči zbujal? Razdraženi, ker smo z masno in preobilno hrano preveč obremenili jetra? Z drisko, ker smo pretiravali s slaščicami? Mačkasti, zaradi preobilice alkohola? Nejevoljni, ker smo morali normalno zgodaj vstati?

Ne glede na naše počutje, bomo v ponedeljek morali normalno delati. Za to smo plačani! Nekateri bodo ostali v svojem slabem stanju, drugi si bodo pomagali z različnimi substancami.

Nemška zavarovalnica AOK je naredila raziskavo med 2.000 zaposlenimi (v starosti od 16. do 65. let) in rezultati so bili zaskrbljujoči: pet odstotkov vprašanih je v preteklem letu vzelo nedovoljene substance ali poživila. Najpogostejši je bil alkohol. Zelo verjetno je stanje v realnosti še slabše, strokovnjaki predvidevajo vsaj 10 odstotkov.


Raziskava je pokazala, da je med mladimi pod 30 let, zloraba še večja.

Kdaj navada (kavica ali dve) postane zloraba? Kmetijski minister Dejan Židan je že leta 2011 v intervjuju priznal, da popije na dan 15 kav (in prejšnji teden svojo izjavo ponovil na radiu). Prosim, koliko? Upam, da se vsi strinjamo, da je 15 kav dnevno zloraba. Še hujše je, da se minister o tem javno hvali.

Kaj mislite, koliko vaših kolegov jemlje zdravila in droge, da si izboljšajo delovno učinkovitost? Verjetno več, kot si mislite. V čisto liberalnem duhu bi lahko pogledali vstran in rekli: vsak je zase odgovoren in dokler ne škoduje drugim, lahko dela, kar mu paše. Vendar pri takšnih zlorabah (telesa in duha) ne moremo gledati vstran. Takšen človek škoduje vsem, tako družini kot družbi in podjetju.

Se vsi zavedamo, da bomo za drago zdravljenje njegove odvisnosti plačevali vsi? Da bo zato na razpolago manj denarja za bolj smiselne projekte, ki bi koristili več ljudem?

Največ, in to še v pravem trenutku, lahko naredijo šefi, vodje oddelkov, delovodje. Oni se morajo z zaposlenim pogovoriti o tem, v kakšnem stanju naj (v ponedeljek) pride na delo.

Ministru Židanu bi z veseljem poslala Kavo Chi balance iz naše spletne trgovine Avita, ki je odlična za odvajanje od kofeinske odvisnosti. Vsebuje namreč, poleg pražene kave, tudi guarano in zeleno kavo, zato je moramo popiti manj, pa še bolj zdrava je, saj ima manj kofeina. Bi mu bil všeč nežen karamelni okus Chi kave?