sobota, 5. december 2009

Fotografija: Srečanje Nikon oboževalcev

V petek sem bila prvič na Nikonovem dnevu fotografije. Jasno, saj sem začela (resno) fotografirati šele pred dobrim letom. Bilo je veliko predavanj in možnosti za fotografiranje.

Preizkusila sem objektiv za makro in portretno fotografijo 105 mm 2.8. Zelo me je navdušil, zato ga bom dala na Božičkov seznam želja. Ostrina je neverjetna in že se veselim, ko bom namesto dlakave roke fotografirala dlakave - rožice, seveda!


Največja gneča je bila pri fotografiranju modela, kot vedno. Zaenkrat se še nisem navdušila za takšno vrsto slikanja; sumim, da zato, ker je potrebno toliko priprav.

Športni navdušenci so prišli na svoj račun, vendar so bile razmere za neizkušene fotografe zelo zahtevne. Ja, motivi so se premikali!

Nekaj posnetkov je vseeno uspelo.

sreda, 2. december 2009

Feng shui: Iskanje novega doma

Nekaj zanimivih projektov sem naredila v zadnjem času. Včeraj sem naredila kitajske horoskope za 4-člansko družino, da bi ugotovila, kakšno hišo/stanovanje naj si poiščejo.

"Jaz sem pa opica po kitajskem horoskopu!" velikokrat slišim. Ja, ampak to ste samo glede na letnico rojstva. In v znamenje opica spadajo vsi vaši vrstniki, ki so se narodili v tem kitajskem letu. Pri izdelavi profesionalnega kitajskega horoskopa (po metodi Bazi Suanming - štirje stebri usode) upoštevamo tudi mesec, dan in uro rojstva. Ter seveda kraj (zemljepisno dolžino, poletni čas). Tako dobimo štiri stolpce (stebre) in za vsak stolpec dva podatka.

V kitajskem koledarju je namreč vsak dan opisan z dvema znamenjema. Pvo znamenje se imenuje deblo, drugo veja. Debel je deset, vej dvanajst. Tako dobimo 60 kombinacij pri dnevih, mesecih in letih. Za danes, sredo, bi Kitajci recimo rekli: "Oh, kako naporna kovinska kača je bila danes." Poznavalcem je jasno, da spada kača v element ogenj, ta element pa nadzira kovino. Zato dan ni bil harmoničen, ampak napet. To je bilo dobro za posel, še posebej finance, zasebno smo se izčrpavali. Še nekaj je jasno iz opisa dneva: to je bil dan z yin polarnostjo. Bolj so vladala čustva, kot pa razum.

Pri "moji" družini sem ugotovila, da bi moral mož poiskati stanovanje v stolpnici, ona pa živeti v hiši z razgibano arhitekturo, okroglimi elementi in velikimi okni. Kaj narediti? Kdo bo "zmagal?"

Moj učitelj, mojster Chan, bi potiho seveda rekel, da damo prednost moškemu. Ker pa že več desetletij živi v Evropi, bi se izmazal s predlogom, da je prevladujoč horoskop tistega, ki zasluži več denarja.

Jaz pa naredim takole: stranki sem razložila problem in jo prosila, naj mi odgovori na nekaj dodatnih vprašanj. Tako sem izvedela, da ima ona več težav in potrebuje več pomoči. To se je videlo tudi že v horoskopu (Dominik mi je naredil programček, da lahko moč izrazim v procentih), vendar sem se želela dodatno prepričati.

Moj končni predlog je torej bil takšen: hiša z veliko stekla (element voda) in vrtom (element les), lega - sever in SZ in zahod Ljubljane. To je bil šele začetek, pravo delo se šele začenja, namreč poiskati hišo z dobrim feng shuijem.

P.S.
Včeraj sem si ogledala posnetek moje priljubljene kulinarične oddaje. V restavraciji so angažirali svetovalca za feng shui, ki ni dovolil nobenih nezaobljenih oblik. Za prenovo in izdelavo pohištva po meri so zapravili ogromno denarja, vendar učinka (=gostov) ni bilo. Vzrok je bila namreč slaba hrana, ki so jo pripravljali kuharji, in ne slab feng shui. Simptomatski feng shui namesto celostnega.

ponedeljek, 30. november 2009

Zdravje: Koliko lahko segrejemo olja

Danes in jutri se bom končno lahko ukvarjala s feng shuijem. Preden se lotim novih projektov, ki čakajo na mizi, moram pospraviti in sortirati. Med papirji sem našla tole tabelo s točkami dimljenja:


Arašidovo olje (rafinirano) = 230 (stopinj Celzija)

Arašidovo olje (nerafinirano) = 170

Palmova maščoba = 220

Kokosova maščoba = 185 - 205

Svinjska mast = 121 - 218 (kakšen razpon - le od česa je to odvisno?)

Maslo = 175

Večina rafiniranih olj > 200

Repičino olje (hladno stisnjeno) = 130 - 190

Olivno olje (hladno stisnjeno) = 130 - 175

Sojino olje = 213

Sončnično olje (rafinirano) = 210 - 225

Sončnično olje (nerafinirano) = 107

Sezamovo olje (nerafinirano) = 177

Orehovo olje (nerafinirano) = 160


Točka dimljenja je tista temperatura, pri kateri se po segrevanju pojavi prvi dim iz maščobe. Poenostavljeno pravilo: več prostih (nenasičenih) maščobnih kislin ima olje, nižja je točka dimljenja. Za cvrenje in pečenje moramo torej izbrati olja z visoko točno dimljenja.

nedelja, 29. november 2009

Življenje: Čudovite obletnice

Danes, pred 12 leti, sva se z mojim dragim poročila. Saj veste, da mi ne dovoli pisati o njemu, ko gre za privatne zadeve, drugače bi objavila poročno sliko ali dve. Poroka je bila za naju zelo lepa, saj sva vse sama organizirala in po svojih željah. Oh, kako praktično je bilo imeti obe mami na varni razdalji več sto kilometrov ... Meni: imeli smo kitajsko hrano! In lahko si že mislite, da nisem imela klasične bele obleke.

Obletico sva praznovala s kosilom v štajerski kmečki gostilni, kamor sva se odpravila lovit sonce. Še prej pa sva odšla na kratek izlet po vasi. Kratek za to, ker je močno pihalo. Nastale so spodnje fotografije: