petek, 1. januar 2010

Potovanje: Majorka - otok za vsakogar

Letos, pardon lani, so poleteli prvi direktni čarterji iz Ljubljane na Majorko. Upam, da bo veliko Slovencev odkrilo ta lep španski otok. Meni je namreč strašno vseč, vendar ga vedno obiščem izven sezone, ko ni tako vroče.

Playa del Palma je dolga približno 7 km in je raj za kopanje.

Ob peščeni plaži je urejena pot, ki je idealna za tek ali sprehod

Cesto za avtomobile so prestavili za hotele (stran od plaže) in na njenem mestu uredili ulico za kolesarje. Samo na nekaterih odsekih je dovoljena vožnja taksijev in dostava.

Plaže v mesecu maju še samevajo, poleti pa so polne turistov

Izposojevalnic koles je res veliko, za vsakogar se najde kolo. Majorka je na splošno raj za kolesarje vseh vrst, tako da se je turistična sezona podaljšala v pomlad in jesen.

Ena od večjih "znamenitosti" na Playa de Palma: v bivši (porušeni) cerkvi je pivnica z večerno živo glasbo in hektolitri popitega piva. Enkrat so me pred njo ob 10.30 uri vabili na brezplačno pivo ...

Začetek plaže - pogled je proti letališču


Zelo dobro urejene kolesarkse steze od Playa de Palma do glavnega mesta Palma

Vožnja je neproblematična in primerna za vsakogar. Razen na nekaterih mestih, je vedno speljana ob morju. Vmes pa je dovolj vasic, da se lahko ustaviš na pijači.

Nekateri prisegajo na zahodni del otoka, na primer Santa Ponca (nemški turisti), meni pa je všeč tudi SV del okrog Port de Pollenca (v angleških rokah)



Če si povprečni turist ne more privoščiti hiše na drugi strani zaliva, se lahko vsaj pošteno naje in opreza za Claudio Schiffer (in drugimi prominentneži), ki imajo radi mallorško sonce

Foto in rožice: Moja dva najljubša hobija

Dominik je dobil novi službeni prenosni računalnik. Izbral je dobro grafično kartico in resolucijo, zato sem bila čisto šokirana, kako drugače izgledajo moje fotografije na njegovem računalniku. Ko sem že mislila, da vsaj malo obvladam fotografiranje, me je ogled slik na novem ekranu postavil na trdna tla.

Kakšne bodo posledice: še bolj pridno se bom morala učiti o fotografiji in kupiti dodaten monitor. Tudi jaz imam namreč "samo" prenosni računalnik, vendar je očitno premalo dober za ogled fotografij.

Sem pa si v decembru kupila dva nova objektiva (ja, božiček je opazil, kako pridna sem bila, še posebej pri pisanju bloga ...). Eden je idealen za fotografiranje notranjosti pri mojih strankah, drugi za portrete in makro fotografijo. Nekaj poskusnih posnetkov sem že naredila; ker imata oba objektiva fiksno goriščno razdaljo, bo potrebno veliko vaje, da ju bom znala dobro izkoristiti.

Trenutno v moji delovni sobi izgleda takole:

Iz delovne sobe sem odstranila trosed (na katerem sem sedela trikrat na leto) in kupila nekaj novih omar. Podjetje se širi in potrebujemo prostor za nove fascikle.

Fotografije sem naredila včeraj dopoldne, še v spalni srajci in nepočesana. Mi umetniki brez težav zanemarimo neumite zobe in bose noge, ko gre za kreativnost ...

četrtek, 31. december 2009

Srečno 2010!


Ko se prižgejo praznične luči sredi bele mrzle zime,
prijateljstvo ogreje nam dlani
in želja vzpne se iz srca v višine.

Vse, kar je slabo, z novim letom naj zbledi!
Vse, kar je dobro, naj za vekomaj ostane!
Vse, kar je lepo, naj raste in cveti!

Vse lepo v letu 2010 vam želi:

Helena Golenhofen

sreda, 30. december 2009

Potovanje: Jeruzalemski skriti detajli in puhasti konec

Objavila sem že gorenjske in primorske fotografske detajle, zdaj pa so (seveda) na vrti še prleški:






Ta barvna kombinacija me strašno privlači, tudi pri oblačilih



Na mestih, kjer trava bujneje raste, je posebej dobra energija, nas je naučil mojster Chan (moj feng shui guru)

Za orientacijo, kje se začne "moja" rojstna občina


Joj, poslikaj to lipo, stara je najmanj 300 let - je sitnarila mama. Kmalu se je izkazalo, da ta lipa v jeseni obrodi kostanje ...

Izlet smo končali pri ribniku v bližni Ljutomera. Mama dobro pozna vse labode: samčka in samico ter tri mladiče, ki še niso čisto beli. Spremljala je razvoj mladičkov od majhnih puhastih kepic do skoraj odraslih lepotcev.

Še več puhastega za konec

torek, 29. december 2009

Kitajska astrologija: Janez Janša pod kritično lupo

Veste kateri politik mi gre v zadnjem času res na živce? Janez Janša! Kljub temu, da poznam njegov kitajski horoskop, sem vedno bolj netolerantna do njega. Saj si lahko mislite, da ni moja politična opcija. Jaz podpiram ženske v politiki, on pa vodi stranko, ki je desno usmerjena (=ženske naj bodo doma).

Le kaj ga je pičilo, sem se spraševala? Pa sem šla gledat v njegov kitajski horoskop.

Na naš horoskop vplivajo različne energije, ki so odvisne od časa. Posamezni elementi imajo lahko negativen ali pozitiven vpliv.

Odgovore za "čudno vedenje" JJ sem našla v 10-letnem ciklusu. Letos je bil star 51 let in prešel iz obdobja ognja v obdobje lesa. Na njega bo torej naslednjih 5 let močno vplival element les.

Zanimivo je, da JJ v osnovni zgradbi horoskopa sploh nima elementa lesa. Takšni ljudje se radi izčrpavajo in grejo preko meja svojih zmožnosti. So zelo samozadostni in mislijo, da nikogar ne potrebujejo. To področje pri JJ predstavlja tudi preteklost.

Kaj se torej z njim dogaja? Prišel je v za njega zelo ugodno obdobje, saj zelo močno potrebuje les. Ta element predstavlja njegovo podporo, mogoče pa je zaradi tega tako glasen in pogumen?

Jaz bi mu svetovala, da naj gre za nekaj let v tujino, najbolje na vzhod, kjer je veliko lesa in sočnih trav. Naj si pridobi širino; in to je najenostavneje, če pokukamo izved domačih logov in spoznamo druge kulture. Ne, JJ, golf na Mavriciju ne šteje.

Do 61. leta bo Janša v zelo ugodnem obdobju. Naj ga ne zapravi za nekoristne zadeve, kot je netenje sovraštva in hujskanje. To se mu ne bo obrestovalo, ker je nazadnjaško, preživeto.

Sicer sem že večkrat povedala: JJ v kitajskem horoskopu nima zadostne samokontrole (kot še nekaj slovenskih politikov), kar se mi zdi zelo slaba lastnost za političnega vodjo.

ponedeljek, 28. december 2009

Prazniki: Nasveti, kako preživeti z grehi

Prazniki so taka čudna reč. Komaj jih čakamo, po nekaj dneh pa smo že vsi naveličani brezdelja in viška kalorij. Jaz sem zato danes v službi, kjer v počasnem tempu plačujem račune, pospravljam, sortiram, odgovarjam na e-pisma in po telefonu. Zvečer pa me za nagrado čaka kino.

V enem od prejšnjih prispevkov na blogu ste že izvedeli, da je letošnje kitajsko leto vola dvakrat zemeljsko. V element zemlja spadata vranica in želodec, pa tudi sladki okus.

Vol se počasi poslavlja in izgublja moč. Pozimi, ko vlada element voda, je energija zemlje zelo šibka (mokra, hladna). Zdi se mi, da se vol bori z vsemi štirimi in dela stres. Zaradi stresa si želimo več "sladke" hrane. To je lahko korenček, žito ali sladkarije.

Sladkemu okusu se je v teh dneh res težko upreti. Brez skrbi, posledice bomo čutili v naslednjem letu. Sladkor nam namreč krade minerale, torej nas zakisa, poleg tega pa hrani glivice. Eden od najglasnejših nasprotnikov sladkorja je bil nemški zdravnik Max Otto Bruker. Bil je tudi zagrizeni nasprotnik mleka, zato si je nakopal številne tožbe.

Prav smilijo se mi učiteljice, ki bodo po prazniki morale krotiti hiperaktivne, s sladkorjem napumpane otroke. Zato, če se le da, nikoli ne podarjam sladkarij; če že, se potrudim dobiti bolj zdrave.


Druga napaka, ki jo delamo med prazniki, je preveč spanja. Ne vstajamo ob uri, ki smo je navajeni ob delavnikih, ampak pozneje. To je velika napaka, če ne upoštevamo preprostega pravila 90 minut. Znanstveniki so namreč ugotovili, da se plitka in globoka faza spanja izmenjavata v ritmu in da je ta ritem skupaj dolg 90 minut. Če torej med tednom spimo do 7. ure, bi bilo smiselno med prazniki spati do 8.3o ali 10. ure. Zbudili se boste počiti, pa še manj težav boste imeli, ko se bo zopet začela služba.

Posvetimo se še tretji napaki, ki je povezana s prazniki: preveliki načrti za novo leto. V poslovnem svetu sicer velja, da mora podjetje imeti vizijo in načrt. Vendar se je treba z načrti vedno prilagajati situaciji, drugače podjetje hitro propade. Manjša podjetja smo v prednosti, saj smo fleksibilna.

V zasebnem življenju je podobno, samo da si tam zastavimo presmele načrte in od sebe preveč zahtevamo. Kakšne so posledice? Slaba vest, stres, zmanjšana samopodoba, očitki, krivda ... Ne delajmo dolgih seznamov z obljubami. Izkoristimo raje praznike za analizo preteklega leta. Samo, če poznamo realno stanje, lahko ugotovimo, kaj nam manjka, in načrtujemo za naprej.

Za konec pa še tidve predrzni misli:

1. Bi bilo še več poplav, če kitajsko leto ne bi imelo tako močne zemlje? Element zemlja namreč nadzoruje vodo, da ostane v svoji strugi. Ne vem, bom o tem predebatirala s kolegi na januarskem seminarju.

2. Ne maram ponaredkov. Zato nikoli ne bi mogla živeti v starem Rimu (ki je propadel zaradi prevelikega posnemanja Grkov in lastne neinovativnosti), ampak mi je že od nekdaj dosti ljubša grška filozofija.

Zato imam še vedno raje domače kekse, ki so narejeni po originalnem receptu z maslom in sladkorjem, kot pa sodobne, "zdrave" približke. Vsako leto jih pojem nekaj za božič in strašansko uživam, ko jih tunkam v vroč čaj. Podobno velja za marmelade in klobase.

nedelja, 27. december 2009

Potovanje: S fotoaparatom na jeruzalemski fotolov

V soboto smo se že dopoldne odpravili v Jeruzalem na fotolov. S tem, da nismo lovili živali, ampak sončne žarke. Bilo je super. Mama in Dominik sta pozirala, jaz pa fotografirala. In se malo jezila, ker sem s sabo vzela napačen objektiv. Za fotografiranje pokrajine je namreč bolj uporaben širokokotni objektiv, ne pa teleobjektiv. No, spodaj je nekaj fotografij, ki vas bodo mogoče vzpodbudile, da čim prej obiščete Prlekijo.

Čudoviti kopasti hribčki - v feng shuiju jih uvrščamo v kovina/yin pokrajino



V ozadju je vodni stolp, ki z vodo preskrbuje okoliška naselja. Voda je bila v teh krajih vedno problem in vino bolj pri roki.

Svetinje - šola s cerkvijo, ki jo je obiskovala moja mama


Seveda - Jeruzalem s cerkvijo in obnovljenim hotelom


Hišni paparac me je ujel pri fotografiranju ...

Božič: Kot vedno je bilo lepo

Kaj se zgodi, če božič preživiš brez interneta? Čisto nič!

V Ljubljani sva odprla nemška darila (ja, pridno sva čakala dva tedna na pravi datum) in zavila darila za prleško vejo družine

Božič pri mami (majhno stanovanje = majhne jaslice)

Pogled iz maminega stanovanja na prihajajočo nevihto