torek, 19. marec 2024

Ranč - sadim vertikalno in horizontalno

Na mojem ranču se bom letos posvetila okolici. Vrtnarji so mi posadili prvih 50 gabrov, ki bodo predvsem služili zaščiti pred vetrom, zato jih ne bom obrezovala. Na brežinah nasipov so posadili več kot 100 lonicer, jaz bom dodala še druge rastline, ki dobro prenašajo "krute" razmere. 

Delam dve ogromni gredi, bolj bazena, za ameriške borovnice. Zemlja na ranču je naravno kisla, idealna za borovnice, ampak ima napačno strukturo - ilovnato. Zato dodajam različne materiale, ki bodo razrahljale zemljo: kompost (ne svoj, ker ga še nimam), kokosova vlakna in miskantus. Na vrhu bo debela zastirka iz sekancev, ki so že obogateni z glivami (mikorizo). 

Če ne bodo rasle borovnice, bosta gredi pripravljeni za drugo zelenjavo ali jagodičevje, se tolažim.

Iz Nemčije sem dobila posebne, hibridne sadike topolov in vrb - samo "veje", brez korenin. Namakam jih v velikem sodu, da se bodo lažje ukoreninili. Vrbe sem dobila tudi od sosedov, dve sadiki sem prinesla od doma. Imam jih še več, če bo potrebno.

Ker moj ranč leži na vrhu planote, se voda iz najvišje točke preliva navzdol. Ne vem, kako bo to ustrezalo vrbam, zato jih bom posadila na različna mesta. Mačice na vrbi so prva hrana čebelam, zato so v naravnem vrtu zelo zaželene. Posejala bom boreč, ker mi je všeč in ga čebele obožujejo. 

Za živali moram narediti mini bazenček, uporabila bom otroški peskovnik. Poleg nove lokacije za kompostnike delam kamniti kup za kačo, če ji bo všeč. Ptički so z mano že čisto domači; ko pridem, čivkajo in skačejo okrog obeh krmilnic. 

Čaka me še ogromno dela, ampak najbolj se veselim prvih poganjkov na sadnem drevju, borovnicah, malinah, vrbi, gabru, topolih ...

Nekaj fotografij z ranča: