petek, 30. september 2016

Cene in kalorije pri presni veganski torti

Zelo sem se razveselila, ko so v slaščičarnah in kavarnah začeli prodajati presne, veganske tortice. Imam alergijo na mleko in jajce, izogibam se glutenu in sladkorju, zato so se mi zdele veganske tortice idealna rešitev.

Ampak, s temi torticami je nekaj narobe - so zelo drage, pa tudi ne preveč dobre. Cena za kos je od 4,5 do 5,5 EUR, porcije so majhne. Glede okusa pa je takole: tortice so povprečne, nekatere podpovprečne, v bistvu nič posebnega, tudi na znanih lokacijah kot je Zvezda.

Ta teden sem imela motiv, da se sama preizkusim v "peki" presne torte. Nekoga, ki ima podobne prehranske navade, sem želela razveseliti za rojstni dan. Malo sem pobrskala po spletu in hitro našla nekaj preprostih nasvetov. Slavljenec ima rad sadne torte, zato odločitev ni bila težka: hruškova torta, saj je sezona jagod in malin že mimo.

Na portalu www.presno.si imajo res bogato zbirko receptov za presne tortice. Ta recept se mi je zdel najbolj zanimiv, pa še sezona hrušk je.

SESTAVINE:

OSNOVA

150 g mandljev
150 g datljev
2 čž cimeta v prahu

NADEV

3 hruške
200 g indijskih oreščkov
150 g datljev
4 jž kokosovega olja
2 čž cimeta v prahu
čž kardamoma

Kako pripraviti torto, si preberite tukaj. Meni se je nadev zdel premalo poseben, zato sem v maso dala 9 koščkov kandiranega ingverja (ne surovega!). Na vrhu sem okrasila s temno čokolado, ki je imela (čisto sluačajno) okus po pomarančah. Še eno "naključje", ki se je izkazalo za zmagovalno kombinacijo. Hruške, cimet, ingver in pomaranča se odlično ujemajo.

Napake, ki sem jih naredila: 

- V osnovo sem dala preveč vode, kjer so se namakali datlji, zato je bila malo premehka. Bilo me je strah, da se datlji ne bodo zmleli v kremasto maso.
- Ker nisem imela pekača, sem tortico naredila v stekleni posodi. Vse je bilo v redu, samo težko jo je bilo spraviti iz sklede.
- Nekateri koščki kandiranega ingverja se niso dobro zmešali. V bistvu mi je bilo prav všeč, ko sem ugriznila v večji košček, zato bom naslednjič ingver kar nasekljala in ne zmlela.

Na sliki je moj kuharski rezultat. Okus je bil božanski, čisto vsi so jo pohvalili, od slavljenca do takšnih, ki še nikoli niso jedli veganske, presne torte.


Moja prva presna, veganska torta

Še kalkulacijo sem naredila:

Za torto premera 20 cm, ki jo lahko narežete na najmanj 12 zelo nasitnih kosov, sem porabila 10,46 EUR. Nisem upoštevala svojega časa in stroškov elektrike, ko se je torta strjevala v hladilniku. Recimo, da sem porabila 12 EUR. Torej stane 1 kos 1,00 EUR.

Če upoštevamo, da lahko večje slaščičarne dobijo surovine po dosti bolj ugodni ceni in da morajo upoštevati še ceno delovne sile, amortizacijo, znanje ... bi bila lahko končna cena torte 1,50 EUR za kos. Jaz moram za njo v Zvezdi plačati 5,50 EUR, pa še všeč mi ni. Brez komentarja.

Kako kalorična pa je takšna torta? Kolegica Maja mi je pripravila izračun:

Kljub temu, da vsebuje torta veliko oreškov in datljev, ima "samo" 3.721 kcal. Jaz sem pričakovala več. Kos torte ima tako 310 kcal. Ni kaj, zelo kalorična sladica, zato je kljub enostavni pripravi ne bom mogla pogosto "speči".

četrtek, 29. september 2016

Rhodiola rosea - pomoč pri izgorelosti in izčrpanosti

Včeraj se je prijateljica potožila, kako je utrujena in naštela še kar nekaj znakov, ki so mi olajšale diagnozo: izgorelost in izčrpana nadledvična žleza.

Tukaj so najbolj pogosti znaki pri izčrpani nadledvični žlezi:

- kronična utrujenost,
- izčrpanost,
- težave s spanjem,
- težave z jutranjim vstajanjem,
- depresija,
- anksioznost,
- hrepenenje po soli ali sladkorju,
- pridobitev telesne teže ali nezmožnost izgube le-te,
- pomanjkanje energije za vsakodnevna opravila,
- zmanjšan libido,
- zmanjšana sposobnost soočanja s stresnimi situacijami,
- vrtoglavica,
- nizka telesna temperatura,
- nagnjenost k prehladu in gripi,
- zmanjšana toleranca za stres.

Kdo pa teh simptomov nima, boste rekli. Na žalost je res tako, da smo vedno bolj izčrpani in izgoreli.

Kako si pomagati?

Naslednji teden bomo v naši spletni trgovini objavili zelo dober članek o rastlini Rhodiola rosea, rožnemu korenu, ki je eden od najmočnejših adaptogenov.

Adaptogeni so rastline, ki morajo izpolnjevati naslednje kriterije:

1. Uživanje rastline dviguje raven odpornosti na številne in raznolike stresorje, naj si bo to vročina, mraz, telesni napor, kemikalije, strupi, težke kovine, napadi rakavih celic ali povzročitelji bolezni, kot so bakterije in virusi.

2. Rastlina poskrbi za ponovno ravnovesje telesnih funkcij, ki se je med fazo intenzivnega stresa porušilo.

3. Adaptogena rastlina skrbi za pravilen odziv organizma v trenutku stresa. Na ta način preprečuje pretirajo reakcijo, za katero bi telo porabilo veliko energije.

4. Pri vsem pa je izrednega pomena, da je rastlina popolnoma neškodljiva in ne povzroča nobenih oz. zgolj minimalne stranske učinke.

Poleg rožnega grma so adaptogeni še:

  • sibirski ginseng (Eleutherococcus senticosus)
  • azijski, kitajski ali korejski ginseng (Panax ginseng)
  • rapontika (Rhaponticum carthamoides)
  • šisandra (Schizandra chinensis)
  • ašvaganda (Withania somnifera)

Med vsemi adaptogeni sta se na raziskavah o protistresnem delovanju najbolje izkazala rožni koren in sibirski ginseng, rožni koren pa je pokazal prepričljive rezultate tudi na testih, kjer so raziskovali, ali rastline krepijo telesne in mentalne sposobnosti.

V spletni trgovini Avita lahko že najdete izdelek Adrenal, ki vsebuje rožni koren in druge snovi za izčrpano nadledvično žlezo (izgorelost), od naslednjega tedna pa še Rhodiola-Intecell, ki ga jemljemo takrat, ko še nismo popolnoma izgoreli.