sobota, 20. junij 2009

Feng shui: Intervju o čiščenju in sortiranju v Viziti

Na spletni strani Vizita so objavili tale intervju z mano:

Očistite stanovanje in odprite vrata v svet zdravja!
Za spremembo tokrat upoštevajte pravila feng shui
28.05.2009, 13:59 / Mojca Koprivnikar

Prihajajoči dnevi so odlična priložnost, da se lotite čiščenja stanovanja. Kako se učinkovito lotiti čiščenja, nam je povedala svetovalka za feng šui Helena Golenhofen.


V pospravljenem in očiščenem domu življenjska energija lažje nemoteno teče in pozitivno vpliva na zdravje in počutje tisth, ki v njem živijo.

"Pospravljanje in sortiranje je poceni, enostavno in takoj učinkuje. Po takšni akciji imate občutek, da zopet obvladujete svoje življenje, ste lažji in bolj srečni. Da pa prostori ne bodo zopet prehitro polni, se pred vsakim nakupom vprašajte Potrebujem to stvar? Koliko ur moram delati za njo?" svetuje svetovalka za feng šui Helena Golenhofen.

Zakaj je čiščenje pomembno?
Preveč predmetov, kupi starih časopisov in knjig, prevelike lončnice in umazana tla so najpogostejši vzroki, da prostori nimajo energije. Pojavijo se prah, plesen, vlaga, ni kisika – vse to v feng šuiju označujemo kot negativni qi. Stari, umazani in neuporabni predmeti vas tudi čustveno obremenjujejo. Če je vaša klet polna navlake, še niste obračunali z dogodki iz preteklosti; če je zatrpano podstrešje, ne vidite v prihodnost.

Kako začeti?
Naše bivalno okolje vedno odraža to, kar se dogaja v naši notranjosti. Zato po razvrščanju in čiščenju tudi v sebi začutimo urejenost in jasnost, pravi svetovalka feng shui Helena Golenhofen.
Četudi niste poznavalec feng šuia, velja preprosto pravilo, s katerim boste takoj povečali pretok dobre energije v vašem domu in posledično pozitivno vplivali na svoje zdravje. To pravilo je: znebite se odvečne krame in prezračite prostore!

Golenhofnova pravi, da se razvrščanja in čiščenja vedno lotite postopoma, prostor za prostorom. Pri tem naj sodelujejo vsi družinski člani, saj so predmeti in umazanija last vseh. Na čiščenje se pripravite tako, da si priskrbite veliko škatel ali vrečk. Najprej začnite z razvrščanjem, nato pa prostor še očistite. Pa še to: ne delajte si utvar, da bo vse urejeno, ko si boste kupili večjo omaro ali pisalno mizo.


Rezultat pospravljenega stanovanja sta zadovoljstvo in sreča. (Foto: iStockphoto)

Predmete razvrščajte v tri skupine:
- stvari, ki gredo iz hiše in jih boste prodali, podarili ali zavrgli,- uporabne in potrebne stvari, ki ostanejo,- za predmete iz preteklosti, ki v nas vzbujajo lepe spomine, si priskrbite posebno škatlo za "zaklade" (lahko jo okrasite).

Pri razvrščanju naj vam bodo v pomoč vprašanja: Koliko mi ta predmet koristi? Sem ga v zadnjem letu ali dveh uporabil? Kakšna čustva mi vzbuja ?

In čiščenje se prične …
Začnite v kotu za vrati in v krožni smeri pospravljate po celem prostoru. Dovolj je, da vam uspe v enem dnevu očistiti prostor ali dva, vendar temeljito.

Po končanem čiščenju z vodo in čistilom lahko prostor še energijsko očistite. Po tepihu ali tapisonu posujete grobo morsko sol in jo posesajte. "Meni najljubše pa je čiščenje z mešanico vode (1 liter), alkohola (0,5 dl) in eteričnega olja vrtnice (5 kapljic), ki jo s pomočjo pršilke razporedim po pohištvu in takoj pobrišem s čisto krpo," pravi svetovalka feng šuija.

Čiščenja se lotite z veseljem. Najboljše je, da pri tem sodelujejo vsi družinski člani. Po prepričanjih naših prednikov čiščenje pomeni tudi čiščenje preteklosti, duha in ustvarjanje novih priložnosti. Energija (Či, Qi) bo v pospravljenih prostorih lažje tekla, kar bo vplivalo tudi na dobro počutje. (Foto: iStockphoto)

Zamenjajte tudi barvo prostora
Golenhofnova pravi, da v klasičnem feng šuiju poznamo več metod, s katerim določimo barvo za prostore. Najenostavnejša je izbira glede na smeri neba. S pomočjo kompasa najprej določite sever in ostale smeri neba, potem pa jih označite na tlorisu.

Povezava med smermi neba in barvami pa je takšna:

sever – črna, temno modra
severovzhod, jugozahod – rumena, oranžna, marelična, rjava
vzhod, jugovzhod – zelena, svetlo modra
jug – rdeča, roza, vijolična
zahod, severozahod – bela, siva

Na severu lahko za lažje urejanje črno in temno modro barvo kombinirate z belo in sivo, na jugu pa rdečo, roza in vijolično z zeleno barvo.

petek, 19. junij 2009

Prehrana: Popestrite si poletni jedilnik s "pocanimi murki"

S svojim dragim možičkom sva se pravkar vrnila iz tržnice. Prišla sva vsak iz svojega konca: on iz Šiške, jaz iz črnuške vrtnarije, kjer sem nakupila nekaj čudovitih host. Ker je moja pot bila daljša, je Dominik medtem že vse nakupil in čakal v senci bifeja. Mene je poslal samo še po koper, saj so se na tržnici pojavile prve kumarice, primerne za "pocanje".

"Le kaj je to?", se boste spraševali vsi, ki niste iz Prlekije ali okolice Ptuja. Pocani murki so na poseben način pripravljene kumarice, ki se jim med fermentacijo spremeni okus in barva. Zaradi fermentacije (vretja) so pocani murki odličen vir probiotičnih bakterij in zelo aromatični.

Zanimivo je to, da hitro fermentirane kumarice poznamo na tako ozkem geografskem področju. Prekmurci jih ne delajo, prav tako Mariborčani in Korošci ne. Vsaj ne da bi vedela.


Fotografije so iz lanskega leta, ko smo na šišenskem balkonu "pridelali" več deset kilogramov fermentiranih kumaric

Pocani murki so tesno povezani z mojimi najlepšimi spomini na otroštvo. Pri teti smo jih iz velike kadi lahko lovili kar z roko, potem pa pojedli s kruhom in zaseko (od srečnih pujsov, seveda, ki so se še prejšnjo poletje hladili v blatu).

Doma smo h kumaricam jedli tudi klobase in pašteto. Ne pozabite, to so bili zlati časi socializma, kjer je bila Gavrilovićeva pašteta zakon! Velikokrat smo jih narezali na rezine in uporabili za solato, skupaj s papriko, fižolom in paradižnikom. Vse z domačega vrta! In seveda začinili z bučnim oljem. Božansko!

Ko se mi je mudilo ali sem bila strašansko lačna, pa sem jih samo prerezala na pol, jih malo posolila in popoprala, ter z največjim užitkom pohrustala. Ja, res, če so fermentirane kumarice dobro pripravljene, so črvrste in hrustljajo pod zobmi.

Fermeniracija je hitrejša, če so kumarice na toplem, lahko tudi na ne prevročem balkonu

Receptov za pocane murke je veliko in vsaka gospodinja ima svoj recept. Ponavadi jih naredimo takole:

V večji kozarec za vlaganje zložimo manjše kumarice (ne jedilne, ampak tiste za vlaganje), ki smo jih dobro oprali (če so kumare grenke, jih pustimo 30 minut stati v vodi) in odrezali konice, ki so ponavadi tudi grenke. Večje kumarice lahko v sredini z nožem prebodemo, da se bodo hitreje fermentirale. Kumarice prelijemo z mešanico vode, soli, kisa in začimb. Kadar pa želimo zelo aromatične kumarice, lahko začimbe in kumare zlagamo po plasteh - tako jih delamo mi.

Gospodinje poznajo različne recepte za marinado: nekatere dodajo več kisa, druge več soli, nekatere pa sol opustijo, da so kumare bolj hrustljave. Od začimb lahko uporabimo koper, janež, kumino, poper, česen, čebulo, šalotke, lovorjev list ... Čvrstost in hrustljavost kumaric naj bi ohranjali višnjevi in trtini listi, ki jih prav tako dodamo marinadi.

Kozarec s kumaricami zapremo s pokrovom in ga pustimo nekje na toplem (v kuhinji, zunanji ali notranji okenski polici). Že čez nekaj ur lahko v marinadi opazimo mehurčke – prve znake fermentacije. Kumarice so, odvisno od temperature in velikosti, fermentirane v približno v 24 urah, lahko pa tudi kasneje.

Najboljše so takrat, ko niso več zelene, ampak rumenkasto zelene in nimajo več tistega tipičnega okusa po kumaricah. Pojesti jih je treba v enem do dveh dneh, potem pa dobijo sivkasto barvo in začnejo gniti. Zato jih vedno pripravimo v manjših količinah, razen, ko dobimo goste. Če jih po končani fermentaciji hranimo v hladilniku, lahko čas uživanja podaljšamo za nekaj ur. Hladne so tudi bolj osvežujoče!

Kako zdravo črevesno floro imamo, lahko ugotovimo nekaj ur po užitju fermentiranih kumaric: če dobimo prebavne motnje, naša črevesna flora še ni pripravljena na predelavo takšnih kumaric. Pomagali vam bodo seveda probiotiki, ki jih zaužijte po zdravi malici s pocanimi murki.

sreda, 17. junij 2009

Narava: Med točo in feng shui vrtom

Pravkar sem se vrnila iz kosila s svojo najstarejšo prijateljico Jasno. Obe sva od svojih mam slišali o včerajšnji katastrofalni toči v Pomurju. Uničeno je vse in ljudje so v velikem šoku.

Ko sem se danes zjutraj razburjala zaradi pojedenih listov na petuniji (5 gosenic, 2 striglici), sem se ob misli na pomurske/štajerske/koroške kmete in vrtičkarje počutila kot izdajalec. Pojeden listek na okrasnih rastlinah proti popolnemu uničenju na njivah, vrtovih in sadovnjakih? Za nekatere bo takšno popolno uničenje pomenilo finančni bankrot in lakoto. Pa ne mislim na kmete, ampak predvsem na revne upokojence in družine, ki so se z zelenjavo iz vrta prehranjevali skoraj celo leto. Verjemite, v Pomurju (pa tudi drugje) je veliko takšnih!

Ne upam si pomisliti, kaj bo jeseni in pozimi, ko se bo gospodarska situacija še poslabšala. Pomurci bodo, preveč oddaljeni od Ljubljane, tiho trpeli in se poskusili sami prebiti skozi slabe mesece. Če bo tudi turistična sezona slaba in bo propadlo več pomurskih podjetij, potem bo res hudo. Tega nikomur ne privoščim in že razmišljam, kako bi lahko pomagala.

Danes sem želela pisati o drugih temah, vendar se mi zdijo v primerjavi z včerajšnjim neurjem tako banalne, da jih bom objavila drugič. Zdaj me čaka izdelava dveh kitajskih horoskopov in analiza z vidika partnerske skladnosti, pozno popoldne pa si bom ogledala vrt, ki ga je stranka naredila po "mojih" navodilih. Izvedbo je prevzela Ruth Podgornik Reš, tako da sem zelo radovedna, kaj je nastalo.

Kar analiza vrta po feng shuiju ne zajema, je konkretna izbira rastlin glede na rastišče. Rastline morajo biti izbrane tako, da poudarijo stil hiše in okolice (in želje naročnika), prav tako pa mora biti vrt zanimiv v vseh letnih časih. Če mi bo stranka dovolila, bom naredila nekaj fotografij in jih objavila v blogu.

Tukaj pa je nekaj pomirjajočih slik iz kitajskega vrta:





torek, 16. junij 2009

Vreme: Nevihta v Šiški

Danes napovedujejo nevihte in celo točo. Kako dramatično je bilo nebo pred nevihto leta 2006 v Šiški, si lahko ogledate na spodnjih fotografijah.



Malo ohladitve nam danes ne bi škodilo, toče pa res ne potrebujemo.

Še druga novica:
V Stari Ljubljani sem srečala Oskarja Dolenca, mojega fotografskega učitelja. Povedala sem mu, da sem si ravno včeraj natisnila obvestilo o njegovi razstavi in da zanesljivo pridem.

Razstava Petdeset
V soboto, 20. junija, bodo v ljubljanski galeriji Furlan ob 19. uri odprli razstavo mojstra fotografije Oskarja Karla Dolenca, ki je med drugim dolgoletni sodelavec Nedela. Galerija, ki ima svoje prostore na Cesti 24. junija 60 v Črnučah, se bo na ta večer vključila v poletno muzejsko noč in bo odprta do polnoči. Druge dni bo razstava na ogled od ponedeljka do petka od 10. do 13. ure in od 16. do 18. ure.
(vir: http://www.nedelo.si/)
Pripravlja presenečenje - pridete tudi vi? Ah, le kdaj bo moja razstava?

ponedeljek, 15. junij 2009

Zdravje: Kaj je zakisanost telesa (1)

Včeraj sva z Dominikom temeljito preuredila gredico pred ordinacijo. Ker se nahaja na "njegovi", moški strani hiše in sem jo takoj po vselitivi uredila v elementu zemlja, da bo imel dovolj avtoritete, je seveda moral sodelovati. Bilo je vroče, vendar sva si postavila senčnik in dokaj hitro končala (po 5 urah).

Fotografij z delovne akcije nimam, so mi pa za spomin ostale boleče mišice. Če ne bi po vrtnarjenju v Murglah odšla vrtnarit še k prijateljem (seveda, višek rož je bilo potrebno podariti in posaditi), bi si doma naredila bazično kopel. Tako pa je ves presežek kislin ostal v telesu in povzroča rahlo vnetje.

Zakisanost je torej stanje v telesu, ko je v mišicah, organih, vezivnih in maščobnih tkivih preveč kislih presnovnih ostankov. V medicini bolj poznajo izraz acidoza, ki jo v medicinskem slovarju opisujejo kot "znižani pH ekstracelularne tekočine zaradi kopičenja kislin v organizmu ali prevelikega izgubljanja baz iz organizma".

Kateri so najmočnejši viri za nastanek kislih presnovkov:
- napačna prehrana (sladkor, živila živalskega izvora, OH)
- pregloboko dihanje
- telesna aktivnost
- stres

Tale pa sigurno nima težav z zakisanostjo

Dominik me je pravkar opozoril, da naj omenim še en vir za zakisanost: kisle presnovke lahko dobijo dojenčki tudi od mame, že v trebuhu. Tega tudi jaz nisem vedela in sem zelo presenečena. Je mogoče to eden izmed razlogov, da ima toliko otrok alergije, kandido in močne reakcije na cepljenja? Če h kislim presnovkom prištejemo še glivice in težke kovine, ki so prav tako prenosljive od matere na plod, potem današnji otroci nimajo dobrih predispozicij za dolgo življenje.

Najbolj zakisajo sladkorji; ker se ogljikovi hidrati spremenijo v sladkorje, so testenine, kruh, riž, in krompir tudi na "črni listi". Močno zakisajo meso in mesni izdelki, siri, jajca. Mogoče bo koga presenetilo, da se zakisamo z globokim dihanjem. Ja, to je eno izmed dobrih vprašanj, če bi radi preverili, koliko nekdo ve o zakisanosti. Prav tako kot vprašanje: se pH krvi pri zakisanosti poveča ali zmanjša? Odgovor je: pH krvi se poveča, torej postane kri bolj bazična. Na to vprašanje bo napačno odgovorilo 95% samooklicanih slovenskih ekspertov za zakisanost!

Globoko dihamo pri športnih aktivnostih in fizičnem delu. Poleg tega še mišice proizvajajo mlečno kislino, ki jo mora telo nevtralizirati in odstraniti iz telesa. Za nevtraliziranje potrebuje minerale, ki so bazični. Če jih je premalo, kisline ostanejo v telesu in povzročajo vnetje.

Ah, če bi le včeraj pojedla kakšno bazično tableto več in si zvečer ob 23. uri vseeno naredila bazično kopel ...