sreda, 9. marec 2011

Hujšanje: Kakšen naj bo jedilnik?

Upam, da med vami ni nobenega, ki bi dvomil, da se kilogramčki nabirajo zaradi nepravilne prehrane. Zato lahko tudi shujšamo s premembo prehrane in ne s praški, kapsulami ali tabletami.
Kaj pa naj bi jedli? In še pomembnejše vprašanje: kdaj naj jemo?

Shujšali bomo, če bomo jedli manj (količinsko) in hrano z nižjim glikemičnim indeksom. Količina hrane je odločilna, razen, če se niste prijavili na havajski triatlon in z dnevnimi treningi porabite 6.000 kalorij in več. Potem lahko jeste več. Če pa "normalno" delate, dnevno porabite od 2.000 do 3.000 kalorij, odvisno od dela in starosti. Vsak višek kalorij morate pokuriti s fizično aktivnostjo, ali pa se zredite.

Ampak, saj to že vse veste. Manj pa je znano, da hitreje hujšamo (oz. presnavljamo zaužito hrano), če določene skupine živil jemo ob določeni uri. To je povezano z različnimi procesi v telesu, tako npr. z aktivnostjo encimov, kot hormonov in inzulina.

Kaj svetujejo sodobni strokovnjaki za hujšanje: zjutraj naj bi jedli ogljikove hidrate in sladkorje. Seveda v razumnih količinah, saj vendar želimo shujšati! Če se vam ponoči sanja samo še o špagetih, si jih v soboto skuhajte za zajtrk (recimo 80 gramov) in dodajte veliko zelenjave. Potem pa peš na tržnico, prekopat gredo na vrtu, v hitrem tempu na priljubljeni hrib ... Testenin ne jejte popoldne in zvečer. Za zajtrk je dovoljen tudi kruh, med, marmelada, sadje ...

Odločilna za hujšanje in hitrejšo presnovo je večerja. Saj poznamo rek: za zajtrk jej kot kralj, za večerjo kot revež. No, strokovnjaki nam ponujajo dobro alternativo za reveževo večerjo, saj naj bi takrat jedli beljakovine. Sem spada meso, čeprav na svinjino pozabite, ker je preveč problematična. Ostanejo še jajca, ribe in rastlinske beljakovine (soja, fižol). Na žalost ima fižol veliko beljakovin in ogljikovih hidratov, zato za večerjo odpade.

Vaša večerja bi torej lahko izgledala takole: manjši zrezek in zraven dušena zelenjava, recimo por in korenje. V mrzlih dneh si skuhajte mesno-zelenjavno juho. Zvečer ne jejte surove zelenjave, ker bo celo noč vrela v črevesju. Večerjo pojejte vsaj tri ure pred spanjem. Veliko ljudi za večerjo poje jogurt z OH ali sadjem, zato so okrog 20. ure zopet lačni, sadje pa v črevesju vre. Beljakovine nasitijo za dalj časa in ne bo težav z nihanjem inzulina (napadi lakote). Zaspali boste siti in z lahkoto počakali do zajtrka.

Za kosilo lahko kombinirate obe veliki skupini. Moj predlog je, da "krvni vegetarianci" s krvno skupino A za kosilo jedo zelenjavo in OH, naravni mesojedci (s krvno skupino 0) pa si lahko tudi za kosilo privoščijo beljakovine. To so moje osebne izkušnje, vi pa se sami prepričajte, kako vam ustreza.


Jedilnik za hitrejše hujšanje

Še nekaj je zelo pomembno: na dan pojejte samo tri obroke, v skrajni sili štiri (meni se sistem poruši, če sem na terenu). Med dvema obrokoma naj bi minilo pet ur, svetujejo strokovnjaki. Vmes pijemo vodo ali bazične minerale (dobro pogasijo lakoto). Sicer pa smo med obroki predvsem žejni, ne lačni, samo telesnih signalov ne prepoznamo.

Življenje: Ženske - politične odrešiteljice

Upam, da ste včeraj lepo pravznovale 8. marec. Moj trener me je takoj zjutraj prisrčno razveselil s čestitko in pralinami (ja, zadnji marketinški seminar mu je koristil in ve, kako mora obdržati stranke - s kalorijami ...), moj mož je cel dan delil rdeče nageljne in se počutil strašno integriranega v slovensko družbo (zvečer pa s prijateljem gledal nogometno tekmo - pravil tega praznika še ne obvlada čisto v detajle ...), jaz sem popoldne dobila infuzijo z vitamini in do večera delala neke zoprne stvari.

V časopisih je bilo, standardno, nekaj člankov na temo ženske v politiki. Kako malo jih imamo in kdaj bomo dobili predsednico vlade in/ali države. Ko sem že dobila slabo vest, ker se tako malo politično angažiram, sem na http://www.delo.si/ prebrala prepis magnetograma s seje komisije, ki preiskuje domnevna politična ozadja v zadevi Patria:

Tadej Slapnik: ... preberite si poslovnik, gospod Grims in boste videli, da od včeraj naprej vi niste več predsednik te komisije in ne vem, kaj sploh iščete tukaj.

Zmago Jelinčič Plemeniti: .../nerazumljivo/...
Slapnik: Hvala enako.
Branko Grims: Spoštovani kolega, če nimate ...
Jelinčič: Kaj hvala enako?
Grims: Ali lahko prosim za malo miru? Poglejte, če nimate ...
Jelinčič: Boš po pički dobil, hvala enako.
Grims: Če nimate pojma o veljavnem zakonu in poslovniku, jaz ne morem ...
Jelinčič: Kar glej.
Slapnik: Kaj ti je? Te zabrišem skozi okno.
Jelinčič: Koga
Slapnik: Ti boš meni grozil? Grims: Prosim, bi nehali ...
Slapnik: Boš ti meni grozil, Jelinčič.
Jelinčič: Pokliči varnostnike, pa ga fuknite ven.
Slapnik: Boš ti mene udaril.
Jelinčič: Pokliči varnostnike, pa naj gre ven.
Slapnik: Potepuh.

Vas je minilo? Mene tudi. To je kot po gledanju res slabega porniča, ko se nam za nekaj tednov zagabi seks.

Na žalost pa sem še vedno prepričana, da lahko Slovenijo rešijo prav ženske, ki se bodo angažirale v politiki. Torej, pogumne, vztrajne, pametne in poštene ženske, prosim, pojdite v politiko, pometite z moškimi političnimi prdeci in nas odrešite. Pomagala vam bom po svojih močeh, lahko tudi z izdelavo kitajskega horoskopa (v njem se vidi, kdo je primeren za politiko) ali moralno podporo.

nedelja, 6. marec 2011

Hujšanje: Največje napake

Pri hujšanju velikokrat naredimo eno ali več napak, ki imajo različne posledice. Od tega, da prehitro ali prepočasi hujšamo, do tiste najmanj priljubljene, da se po hujšanju ponovno zredimo.

1. Dieta za hujšanje namesto spremembe načina življenja

Odvečne kilograme ste hitro pridobili in pri tem celo uživali, zdaj pa bi se jih radi čim hitreje in brez truda tudi znebili - da bi lahko znova jedli kot pred dieto.

Brez trdne odločitve, da boste spremenili način življenja, ki vas je pripeljal do debelosti, ne boste nikoli ostali vitki. Če ne boste sprejeli, da je potrebno med hujšanjem spremeniti nakupovalne navade, osvojiti nove kuharske tehnike, jesti drugačno hrano, poskusiti nova živila, se mogoče celo družiti z drugimi ljudmi, potem niti ne začnite z dieto. Ne boste uspeli.


2. Radikalne diete z malo kalorij ali enolično prehrano


Zdrava shujševalna dieta vsebuje čim bolj raznolika živila, ki so pripravljena na zdrav način. Zmanjšanje količine kalorij je pri hujšanju sicer pomembno, vendar je še pomembnejše, s kakšnimi živili dobimo te kalorije. Med hujšanjem potrebujemo veliko mineralov, vitaminov, encimov, balastnih snovi ..., zato morajo priti kalorije iz živil, ki vsebujejo veliko vitalnih snovi.

Še bolj pomembno pa je, kdaj jemo posamezne skupine živil. Najnovejše smernice, ki se opirajo na delovanje hormonskega sistema, trebušne slinavke in inzulina, nam dajejo jasna navodila, kdaj jesti ogljikove hidrate (sladkorje), kdaj zelenjavo in kdaj beljakovine. O tem bomo še govorili.

S pravilnim izborom živil in prehranjevanju po metaboličnih pravilih bomo torej profitirali pri hujšanju, pa tudi pri zdravju.

3. Brez športnih aktivnosti bomo vedno debeli

Vem, da tega ne slišite radi, vendar se brez športa težko shujša, pa tudi željene teže ne boste obdržali. Športna vadna nam pomaga pokuriti (odvečne) kalorije, ki jih pojemo, pa tudi močne mišice nam pomagajo pri hitrejši presnovi. Da o ostalih pozitivnih efektih redne vadbe niti ne govorimo. Ampak, saj jih poznate!

O vseh teh temah bom še več napisala v prihodnjih dneh. Vaša naloga za danes je, da razmislite, katero od treh napak ste v preteklosti že naredili. Kako boste ukrepali, da bo tokrat drugače?