ponedeljek, 17. september 2018

Izlet, super živila in nizka samovrednost

Kakšna potepanj po zaledju Opatije in Reke sem si privoščila! Bilo je super odkrivati kraje, ki jih brez psa nikoli ne bi videla. Bili smo v gozdu, na Lungomare v Opatiji, v restavracijah in doma. Apartma je bil super velik, ampak okolica kot "živalski vrt" - citat mojega dragega, ki je izredno toleranten glede hrupa.

Veliko psov so imeli v našem naselju in nobeden ni bil kaj prida vzgojen. Če so že imeli srečo, da niso bili na verigi ali v boksu, so lajali na vsako osebo, ki se je pojavila v njihovi bližini. Imeli smo tudi nočne in zgodnje jutranje pasje koncerte, seveda ... Omenim naj še peteline, pa hrup iz bližnje delavnice ter kadilsko zaplinjevanje spodnjih sosedov. 

Ampak, izleti so odtehtali vse te težave.

Bila sva tudi na opatijski obali. Ker sva doma pozabila mehke podlage, sva najela dva ležalnika in senčnik. Cena: 90 kun. Ojojoj ... Sem zaplavala? Nisem, saj je imela voda samo 20 stopinj.

Ampak, urice na prijaznem jesenskem soncu so odtehtale vse težave.

1. Ker smo na morju pridno nabirali kondicijo, smo se včeraj odpravili na daljši izlet: iz Podpeči k cerkvici sv. Ane, po najdaljši poti. Res ne vem, kako nam je uspelo narediti 10 kilometrov, če pa sem jih pri opisu ture našla 6. Razgled z vrha je res fantastičen in izlet bomo še ponovili. 

Ker so bili v gostilni ob Podpeškem jezeru malo preveč polni in nervozni, smo se odpravili za nosom in 3 kilometre naprej našli fantastično gostilno Pri Mari. Odlična terasa, odličen sprejem in odlična hrana. Še bomo prišli!

Doma me je čakalo veliko neprebrane pošte. Sem namreč ena izmed tistih, ki svoje pošte med dopustom ne pregleduje. Samo tako je dopust lahko res dopust.

2. Zasledila sem veliko člankov in reklam za super živila. Mene že od začetka ne pritegnejo, saj sem skeptična, kaj vse je v njih. Poleg tega, da imajo super živila po navadi za sabo dolgo pot, se lahko v njih nahaja preveč pesticidov, fungicidov, težkih kovin in še česa. 

Tako bom še naprej raje jedla domača super živila, po možnosti čim manj predelana in iz lokalnih virov. 


Domača super živila

3. V enem od sporočil sem našla 5 znakov, da je naša samovrednost nizka. Še posebej hipersenzibilni ljudje imajo velike težave s samovrednostjo. To ni samo naporno, ampak jim tudi onemogoča, da bi živeli brez stresa in v harmoniji, da bi lahko polno razvili svoj potencial in kreativnost. 

Kdaj je naša samovrednost nizka:

1. Stalno tuhtanje.
2. Strah pred mnenjem drugih.
3. Nezmožnost postavljanja mej (drugim).
4. Stalno se "držimo nazaj".
5. Si ne upamo sami oz. stalno dvomimo o sebi.

Meni je teh pet točk zelo pomagalo, zaokrožilo sliko in mi dalo novih moči.

Ampak, a ni lepo, da nam življenje vedno znova pošlje "težave"? Samo ob njih imamo možnost, da rastemo. Če to želimo ...