petek, 14. maj 2010

Življenje: Parjenje homosapiensa in neandertalca

Skoraj vsi nemški mediji so ta teden objavili novico Max-Planck inštituta iz Leipziga, da so se homosapiensi in neandertalci lahko parili. Od enega do štirih odstotkov našega genoma izhaja od neandertalca. Obe vrsti sta se srečali pred 50.000 do 100.00 leti, najverjetneje na Bližnjem vzhodu, zato imajo največ skupnega z neandertalci prav Azijci in Evropejci.

Nekje sem prebrala, da naj bi se neandertalci najdlje "ohranili" na ozemlju današnje Španije in Portugalske. Ko me poskušajo okrasti ali prevarati z računom v restavraciji, se čisto strinjam s to trditvijo ... Ni nujno, da drži, saj so znanstveniki še do nedavnega mislili, da parjenje ni bilo možno, kar sem omenila tudi v tem prispevku na blogu.

Seveda so se znanstveniki takoj začeli spraševati, zakaj bi se homosapiens in neandertalec sploh želela pariti. V knjigah avtorice Jean M. Auel je zelo povedano zakaj: ker so homosapienski moški posiljevali neandertalske ženske. Verjeten scenarij? Zelo verjeten scenarij?

Mešančki so imeli malo možnosti za preživetje, tako v fizičnem kot socialnem smislu, ampak, nekateri očitno so. Ah, se zgodovina ponavlja ...

četrtek, 13. maj 2010

Potovanje: Majorka - kako so živeli konec 18. stoletja

Še vedno naju je vleklo na vzhod otoka. Načrtovana tura je bila Platja de Palma - Sineu - Cala d´Or.

Po teku in zajtrku sem na balkonu še malo fotografirala, nato pa odšla na izlet.

Prvi cilj je bil Sineu in, seveda, še en sejem. Baje največji, najboljši - midva sva ga dokaj hitro zapustila, ker naju (zopet) ni prepričal.

Otroci na šolskem izletu, ki so namesto sladkarij kupili oreške.

Zopet se je govorilo in trgovalo predvsem v nemščini - branje največjega rumenega časopisa Bild, poleg pitja kavice, je seveda obvezno za vsakega zavednega nemškega turista!


Najin naslednji cilj je bilo posestvo Els Calderers, ki so ga preuredili v muzej. V njem je prikazano življenje konec 18. in v začeteku 19. stoletja. Ker je bilo v notranjosti dokaj temno, sem fotografiral z veliko mero skepse, vendar so nastale zelo uporabne slike, ki ne potrebujejo veliko komentarjev.

Sprejemnica


Glavni salon

Levo je vhod v kapelo, desno v vinsko klet - uganite, kam smo najprej zavili ...

Nekdaj je vsako večje majorško posestvo imelo svojo kapelo in svojega duhovnika. Ponavadi je to bil sorodnik. Zdaj si lahko lažje predstavljamo, zakaj so Španci tako povezani s katoliško cerkvijo. Ali je cerkev poskrbela, da so se trdno povezali, ko jim je "vštulila" domačega duhovnika?

Na vsak način je duhovnik moral poskrbeti za svojo koristnost in upravičenost do plače. Zato je bila med tednom maša vsak večer, v nedeljo tudi dopoldne.

V vinski kleti smo si lahko natočili zelo sladko vino (skoraj liker), ki je imelo veliko alkohola, zato so bile naslednje fotografije malo bolj "mehke"

Lovski pripomočki in trofeje (na kolesarksem izletu sem videla kar nekaj zajcev)

"Delovna soba" glave družine

Tale okrogla stvarca pod mizo pa je premični grelec. Vanje so dali žerjavico in jih razporedili po prostoru.

Kuhinja


Dominiku je bila najbolj všeč premična shramba za klobase in kruh

Jedilnica

Odlična kakovost vode naj bi bila vzrok, da so se na tem mestu naselili že Arabci, ko so vladali na otoku

Posladek že čaka! Značilna majorška sladica v sodobnih časih pa je mandljev kolač.

Vse deluje zelo usklajeno in prijetno

Salon za klepet (z ali brez cigare in konjaka)

In krožna pot v pritličju je zaključena ...

Garderoba za gospodarja hiše se nahaja v prvem nadstropju

Garderoba za gospodarico, v ozadju postelja (uradno sta ves čas spala skupaj, vendar sem v sosednji sobi videla dodatno posteljo za njega, če je preveč smrčal, bil pijan, bil zoprn ...)

Majorški utilitij

Iz spalnega dela hiše se je direktno prišlo v gospodarski del. Bili so tako dobro opremljeni z različnimi stroji in napravami, da so se brez težav samooskrbovali (moja predvidevanja).


Spalnica za gospodarjevega služabnika in vsi smo se spraševali, kako je na tej majhni postelji sploh lahko spal.

Spalnica glavnega oskrbnika posestva - že malo bolje, vendar nobenega razkošja

Delovna soba glavnega oskrbnika

Kuhinja za delavce

Hiša je bila s stališča feng shuija pravi biser, vse je bilo na svojem mestu. Če boste kdaj na Majorki, vam toplo priporočam, da obiščete posestvo Els Calderers. Obstaja tudi komercialnejša varianta prikaza življenja v preteklosti (La Granja pri Esporles), ki me je pa pustila hladno in se je samo medlo spominjam. Vem, da so nam na vsakem koraku želeli nekaj prodati. Tukaj plačaš vstopnino, potem pa si lahko sam, brez vodiča, ogledaš hišo in vrt.
Vrt ni sicer nič posebnega, midva sva s svežo travo (samoiniciativno) hranila mlade kozličke. Romantike je bilo konec, ko je prišel odrasel kozel in mladiče začel z rogovi "odstranjevati" od ograje ...

torek, 11. maj 2010

Feng shui: Kje je hrbet hiše?

Določitev hrbta hiše ali stanovanja je včasih kar težko. Če se zmotimo, je narobe celotna feng shui analiza.

Na zadnjem seminarju v Bad Homburgu sem bila med redkimi udeleženci, ki so, pri nekem kompliciranem primeru, pravilno določili hrbet hiše. Mislim, da mi pri tem veliko pomaga znanje iz gradbeništva in občutek za prostor.

Še posebej zanimivo je določevanje hrbta pri vrstnih hišah. Kje pa je težava, se boste morda vprašali? Ni je, če je obraz hiše tam, kjer so vhodna vrata. Pa se velikokrat zgodi, da ni tako. Vhodna vrata postavimo na severni (manj sončen) del parcele, pred hišo pustimo malo prostora, da ga več ostane za vrt. Na fasadi je malo oken in vrat. Ponavadi za zaščito posadimo še cipreso ali dve. Hrbet hiše je na drugi strani, na vrtu, kjer je veliko sonca in odprtega prostora, veliko oken in vrat ...

V čem je problem? Hiša energijsko zarotira in del pred hišo postane hrbet, na vrtu pa obraz hiše.
Hiša ne bo imela obraza tam, kjer ga mi določimo. Imela ga bo tam, kjer so za to ugodni energijski pogoji: veliko oken in vrat, sonce, gibanje, prostor, aktivnosti, voda ...

V Murglah, kjer imamo poslovne prostore, se lahko veliko naučimo o hrbtu in obrazu hiše. Zelo malo hiš ima obraz tam, kjer bi moral biti: na SZ delu oz. tam, kjer so vhodna vrata. Naselje je staro že 40 let in v tem času so drevesa, ki so jih posadili lastniki ob vselitivi, postala zelo velika. V tistih časih so posadili veliko dreves, ki niso primerna za naselje pritličnih vrstnih hiš, vendar drugih ni bilo.

Obraz hiše v Murglah (september 2009) - je dovolj "našminkan?

Sedaj jih množično sekajo in drastično obrezujejo, kar bo močno skazilo naselje. Da o spreminjanju fasad, vhodnih vrat in prizidkov niti ne govorim. To estetsko lepo, homogeno naselje bo v desetih letih postalo zmazek. Sicer pa lahko povlečemo tudi paralele s feng shuijem: leta 2017 bodo murgelske hiše postale energijsko zelo slabe. Saj tudi zdaj niso strašen hit, ampak v periodi 9 (po 2017) bodo pa še slabše. Zato mi niti na misel ne pride, da bi kupila hišo v Murglah, kot bi me nekateri radi prepričali.

Kaj se zgodi, ko na hrbtu hiše odstranimo drevesa? Hrbet postane šibek! In s tem nastanejo težave pri vsem tistem, kar simbolizira: zdravje, družinsko življenje, medsebojni odnosi, denar, ki ga lahko obdržimo in uporabimo zase.

V zelo veliko primerih se zgodi, da se hrbet in obraz zamenjata. Obraz postane vrtni del, hrbet pa tam, kjer so vhodna vrata. Kar je seveda katastrofa, saj tudi mi nimamo ust na hrbtu, ampak na obrazu. In skozi vhodna vrata dobiva hiša energijo!

Takoj, ko smo najeli hišo v Murglah, smo odstranili stare grme in položili ploščice pred vhodom. Želela sem ustvariti Qi-Pool, zbirališče energije pred vhodnimi vrati, da ne bo odšla naprej po potki, ampak zavila k nam.


Upam, da vas bo ta kratek izlet v feng shui vzpodbudil, da se boste bolje zavedali svoje okolice in mogoče celo "popravili" obraz ali hrbet hiše.

Ne pozabite: hrbet mora biti yin, obraz yang! In močno "našminkajte" obraz, da bo privlačen za energijo.

ponedeljek, 10. maj 2010

Potovanje: Majorka - vzhodni del otoka

Skoraj vsak turist na Majorki obišče enega izmed sejmov. V nekaterih turističnih vodnikih jih hvalijo, v mojem so bili na srečo dokaj realni, tako da nisem bila preveč razočarana. Najdeš vse in nič, sejmi pa vse bolj izgubljajo na kakovosti. Veliko je poceni robe, ki je nihče ne potrebuje.

Sejem v Artà (še vedno smo na vzhodu otoka) bil je živ ...

Na pokritem delu tržnice je bilo veliko izbire in malo kupcev. Po moji oceni je bilo več kot polovica sadja in zelenjave iz veletržnice in pripeljanih na otok. Bo tako kmalu tudi v Ljubljani?

Na ulici je bilo več turistov kot pa domačinov, govorilo se je predvsem nemško

Zanimivih detajlov na fasadah ni bilo veliko ...

Na poti do Ermita de Betlem sem fotografirala kar nekaj trav, ki kot plevel rastejo ob cesti. S tem, da so te trave visoke tudi 2,5 metra - in takooo lepe!


Pokrajina ima tako čudno rumenkasto-zeleno barvo, kot je na fotografiji. Seveda, rastlinja je malo, vode prav tako, zato najbolje uspevajo trave, zimzelena drevesa in nekatere palme.

Redko naseljena območja, kjer stalno pihlja veter

Pot naju najprej vodila navzgor in prehitela sva kar nekaj kolesarjev. Res sem jih občudovala, kako so vztrajni in dobro natrenirani.

Oddih v golfišču. Nasvet: igrišče za golf ima vedno tudi restavracijo, ki je odprta za vse, ne samo golfiste. Ponavadi imajo teraso s fantastičnim razgledom, cene hrane in pijače pa niso tako visoke, kot si mogoče mislite. Seveda obstajajo izjeme, ampak na Majorki se vam splača postati "gurmanski golfist".

Cala Molto v bližini Cala Rajada

V glavni sezoni je plaža polna turistov, tokrat pa je samevala. Ne, kaj se tam dogaja?

Snemanje za osebno mapo ali katalog?

Cala Rajada je trdno v nemških rokah (po številu turistov, seveda) in je bila mišljena kot alternativa k Plaja de Palma. Ampak, letališče je predaleč, zato ni postala tako popularna. Se pa nemški vpliv opazi pri številnih restavracijah in lokalih, ki so lepo urejeni do najmanjše podrobnosti.

Tudi zasebne hiše so urejene in vzdrževane

Na vzhodnem delu otoka je več kamnitih, kot pa peščenih plaž. Zato pa je voda izredno čista.


Konec izleta, samo še zadnje poziranje in domov.

Seveda se nadaljuje ...