četrtek, 19. marec 2009

Nakup: Vsaka ženska si zasluži dobre hlačne nogavice

Danes zjutraj sem se med oblačenjem hlačnih nogavic spomnila, da vam moram napisati, kakšne uporabljam. So drage, zelo drage, vendar nekatere debelejše (od 30 DEN naprej) nosim že 4 sezone. Ja, prav ste prebrali! Perem in nosim, perem in ....

Nogavice podjetja Wolfort mi je že pred 10 leti svetovala prodajalka v neki stuttgartski veleblagovnici. Ponavadi jih kupujem na razprodajah (kar pomeni, da zimske kupim maja ali junija), saj lahko na ta način veliko prihranim. Podjetje se je prilagodilo in poleg hlačnih nogavic izdelujejo še druga oblačina (bodije, perilo, majčke, kopalke ...), vse pa je vrhunske kakovosti. Redkokdaj se lahko tako suvereno postavim za blagovno znamko in jo priporočam, pri Wolfortu pa ne boste naredili napake.

Izdelke Wolfort si lahko ogledate tukaj, očitno pa bomo v Murski Soboti dobili njihovo tovarno (in s tem, upajmo, industrijsko trgovino ...). Edina trgovina v Sloveniji, kjer vem, da prodajajo nogavice Wolfort, je okrog Štefanove ulice v Ljubljani. Sem jih videla tudi v Maximarketu?

Ja, dobre nogavice so zakon in vsaka ženska si jih zasluži.

Moje najljubše za pozimi so Neon 40, ker so dovolj debele, da se ne strgajo in zelo gladke, da se ne lepijo na hlače:



Vir fotografije: http://www.wolfort.de/

Ko moramo dolgo sedeti ali stati (seminarji, letalo) priporočam Pure Energy 30 leg vitalizer , za vsak dan pa recimo Perfectly 30. Poseben užitek pa so seveda 10 in 13 DEN-ske.

torek, 17. marec 2009

Feng shui: Avtocestno počivališče Gruibinger

Med pospravljanjem po Explorerju sem našla fotografijo prvega avtocestnega počivališča, narejenega po smernicah feng shuija. Za prilogo Deloindom sem po obisku počivališča napisala članek, ki ga samo za vas ponovno objavljam:


Avtocestno počivališče Gruibinger

Kljub temu, da ni bil načrtovan tradicionalno švabsko, so na otvoritev prišli visoki politični in gospodarski predstavniki zvezne dežele Baden-Würtenbeg. V časopisnih člankih so o njem pisali v superlativih, kot »Natankajte si energijo« in »Naslednji izvoz – chi«. V Gruibingerju (na avtocesti A8 München – Stuttgart) je bila rojena zvezda - prvo evropsko avtocestno počivališče, nastalo po načelih feng shuija.

Komentarji obiskovalcev so večinoma pozitivni, »nekako drugače je«, pripomnijo. Načrtovalci so želeli, da bi bilo novo počivališče zgrajeno kot mešanica sodobne arhitekture, predrznih in iskrivih idej ter z azijskim pridihom. Glavni snovalec je bil v Šanghaju rojeni in v Hong Kongu šolani arhitekt Yu iz münchenskega biroja Albrecht & Partner, naročnik pa Autobahn Tank & Rast Holding GmbH iz Bonna, ki upravlja s 340 nemškimi gostišči. Glavna naloga arhitektov je bila, da se novo počivališče čim bolj vključi v rahlo valovito pokrajino švabskega predgorovja, da je seveda ekonomično, predvsem pa, da se prilagodi potrebam sodobne mobilne družbe in privabi čim več gostov.

Največ zaslug za gradnjo pa ima najemnik/zakupnik počivališča Erich Kaul. O učinkovitosti feng shuija se je prepričal že pred nekaj leti, ko je uredil svojo hišo po načelih feng shuija. Tudi najemnik počivališča je po njegovih besedah postal zato, ker je njegova žena energijsko aktivirala določena področja v hiši. »Mislite, da bi si naprtil 300 000 evrov dodatnih stroškov, če ne bi verjel v vse to?«, odgovarja gospod Kaul vsem skeptikom. Dodatni stroški so nastali predvsem zaradi viseče valovite lesene konstrukcije, ki visi iz stropa in zaradi uporabe naravnih materialov. »Vozniki pridejo pogosto zelo v stresu, pri nas se naj dobro počutijo in spočiti odpeljejo naprej.«, doda.

Celotna investicija je stala 3 milione evrov (to je povprečna cena za tovrstne objekte v Nemčiji), od tega je 1 milion prispeval najemnik. Investitorji so bili nad njegovim predlogom, da bi v zasnovo vključili tudi feng shui, najprej presenečeni, potem pa navdušeni. Feng shui se uporablja pri načrtovanju hiš in poslovnih prostorov, zakaj pa se ne bi tudi pri Nemcem zelo priljubljenemu prostoru – avtocestnem počivališču?

Kot svetovalka za notranjo opremo je bila zadolžena Margit Lipczinsky, pravnica, ki je bila najprej več let pravna svetovalka v mednarodnem podjetju, potem pa se je, skupaj s partnerjem Helmutom Boernerjem, specializirala za podjetniško svetovanje. Svoj koncept imenuje »psihologija prostora«, temelji pa na globinski psihologiji C.G.Junga z osnovnimi elementi različnih šol iz feng shuija. Margit Lipczinsky je tudi avtorica dveh zanimivih knjig o ureditvi trgovin in poslovnih prostorov.

Počivališče ima 1400 kvadratnih metrov in prostor za 200 ljudi, zaposlenih je 30 delavcev. S svojo valovito, 40 metrov dolgo streho, se odlično prilagaja v okolico. Na strehi je tudi pet okroglih oken, ki predstavljajo pet elementov les, ogenj, zemlja, kovina, voda. Pet elementov pa lahko gostje najdejo tudi v kuhinji. V voku za njih pripravljajo vedno sveže jedi, ki so razdeljene na štiri skupine glede na yin in yang. Če vas zebe, izberete jedi, ki so yang, če pa potrebujete ohladitev, vam kuhar pripravi yin kosilo iz sezonske zelenjave. Za vse tradicionalno usmerjene gurmane pa nudijo seveda zrezke, pomfrit, testenine, enolončnice in klobase. Vozniki težkih tovornjakov ostanejo najraje pri klasičnem zajtrku z jajci, slanino, belim kruhom in kavo, nimajo pa nič proti pomirjujočim zvokom žuboreče vode, ki prihajajo iz sobne fontane v jedilnici.

Zelo privlačno urejeni so toaletni prostori, ki za spremembo niso v kleti, ampak v zgornji etaži. Do njih vodijo velikodušno načrtovane zavite modre stopnice, na galeriji pa se lahko gostje malo sprehodijo ali uživajo ob pogledu navzdol, v restavracijo. V toaletnih prostorih so se oblikovalci res potrudili. Ob vhodu obiskovalce pozdravi prava mavrica barv, zelo zanimiva je stena iz steklenih zidakov in lepo oblikovani umivalniki.


Pred vhodom v počivališče je dovolj prostora, da se energija lahko zbira. Nekaj posebnega je zaobljen nadstrešek, okrogel je tudi podporni steber pred vhodom, vendar bi bilo boljše, če ga ne bi bilo. Zelo zanimiv je mostiček, ki povezuje parkirišče in vhod in so ga izdelali na Kitajskem. Vetrolov je postavljen poševno glede na avtocesto, da v notranjost privabi čim več energije. Za dobro energijo skrbi majhen potoček, ki tudi povezuje vetrolov z notranjostjo. Puščice v tlaku vodijo obiskovalce direktno v trgovino, kjer lahko poleg oblek, plišastih igrač in švabskih specialitet, kupi tudi mobile in kristale.

Srce počivališča je sobna fontana v glavnem delu za obiskovalce, imenovanem tudi »patio«, po priljubljenosti pa ne zaostaja »Eric´s Coffeebar«, z dvodelnim pultom v obliki metuljih kril in črnogorskim barkeeperjem, ki je prepričan, da bi feng shui deloval še boljše, če bi poleg odlične kave lahko točil tudi pivo. V primerjavi z normalno restavracijo, se v avtocestnem počivališču gostje zelo hitro menjajo, zato so načrtovalci pazili, da so vsi sedeži dobro dosegljivi, dobro vidni in svetli. V feng shuiju bi rekli, da so energijsko enakovredni.

Vsi, ki potrebujejo dober počitek, bodo zavili v »mirni prostor«, ki je od drugih prostorov ločen s tanko nizko steno, oblečeno v reflektirajočo prozorno folijo. Obiskovalci mirnega prostora lahko tako uživajo v tišini (tudi kaj pojedo), ne da bi bili moteni s pogledi od zunaj. Obiskovalcem je ob toplem vremenu na razpolago čudovita terasa, kjer si lahko spočijejo oči ob pogledu na Švabske albe.

Mene osebno so, poleg stebra pred vhodom v počivališče, ob obisku motile tri stvari. Kot velikega ljubitelja rastlin me je zelo šokiralo, da v počivališču ni naravnih, ampak samo umetne lončnice. Za umetnimi lončnicami se je skrival tudi predel za kadilce. Težko je govoriti o življenjski energiji, o toki qi-ja in dobrem feng shuiju, če je osrednji prostor počivališča zelo zakajeni del za kadilce. Na tej točki je padel arhitekt in svetovalci za feng shui. Tretja stvar, ki jo verjetno opazimo samo tisti, ki se ukvarjamo s feng shuijem, pa je, da so bile pri načrtovanju uporabljene zelo enostavne metode iz feng shuija.

Glavno vlogo je igrala metoda Bagua treh vrat, ki jo je v 80. letih razvil (mnogi pravijo izmislil) Thomas Lin Yun, vodja neke tibetansko-budistične sekte v Ameriki. Pri tej metodi uporabimo enostaven pravokotnik iz devetih polj, ki je za vse objekte enak. Spodnje tri pravokotnike, ki se imenujejo znanje, kariera in pomagajoči prijatelji, položimo na tisto steno, kjer so vhodna vrata. Ker se lahko vhodna vrata nahajajo v enem od treh pravokotnikov, se ta metoda imenuje Bagua treh vrat. Dodaten kriterij pri analizi objekta je popolnost tlorisa (če pokriva vseh devet pravokotnikov). Problematične cone v in zunaj objekta odpravijo z različnimi zdravilnimi pripomočki (s kristali, mobili, delfini, ogledali, rožami, piščalmi, lučmi ...). Konferenčna dvorana leži tako v delu bague, ki se imenuje bogastvo, prostori za zaposlene pa v coni partnerstvo, da bodo medsebojni odnosi čim boljši. Ta metoda pa ne upošteva vpliva časa na energijsko stanje, umeščenosti zgradbe v prostoru, njene orientacije glede na smer neba, še kvaliteto energije, ki pride skozi vrata, ne.

Kljub temu je počivališče nekaj posebnega in vredno obiska. Ker zgradbe s svojo energiji privlačijo čisto določene ljudi, boste v Gruibingerju našli predvsem odprte in radovedne goste, ki se želijo odpočiti in si natankati energijo.

ponedeljek, 16. marec 2009

Pisanje besedil: Rituali so eden od načinov, kako človek odganja strah

Ko sem napisala članek, odgovarila na vprašanja v intervjuju za pomurski Vestnik in napisala blog, sem v Mladini (6.3.2009) naletela na zanimivi intervju s pisateljem Vladimirjem Vertlibom. Tole je odgovoril na vprašanje, ali ga je strah, da bodo ljudje narobe razumeli, kar je želel povedati:

"Kakor hitro greš v pogovoru globlje in poveš več, se ustvari nevarnost, da boš narobe razumljen ali da se bodo odprli prostori, ki lahko ustvarijo motnje ali zamajejo tvojo stabilnost. A sem se tega naučil. Zdaj se znam s tem spopasti in ni me več strah, da bi bil narobe razumljen. Kot pisatelja me pravzaprav stalno narobe interpretirajo. A pisanje romanov nujno zahteva širok prostor za različne interpretacije. Če vse razložiš, je to slaba literatura. Vidite, izbral sem najboljšo možno pot. Sedaj moram dovoliti različne interpretacije in dati bralcu možnost, da diha, in s tem dopustim možnost, da bom narobe razumljen. Če rečejo, da razumejo besedilo tako in tako, to ne more biti narobe. Njihova odločitev je, kako bodo brali in razumeli tekst, ali jim bo všeč ali ne. Knjige imajo lastna življenja. So kot otroci. Do določene točke jih lahko nadzoruješ, a potem je kar naenkrat toliko novinarjev, literarnih kritikov in študentov, ki jih berejo, razumejo, interpretirajo in študirajo ... Z velikim zanimanjem prebiram, kar napišejo. Včasih se čudim: »Kaj res, to sem mislil, ko sem to zapisal? Kako fascinantno! Nisem vedel, da sem imel tak namen, ko sem napisal to poglavje, a prav. Ne bom trdil drugače.« Ko postaneš starejši, gledaš na vse to z določeno distanco, z nasmehom v očesu."

O ritualih (zadnji stavek v knjigi napiše z gosjim peresom) pa pravi tole:

"Imam svoje rituale. Rituali so eden od načinov, kako človek odganja strah. Če se držiš ritualov, imaš na čaroben način v svoji glavi občutek, da imaš pod nadzorom stvari, ki jih v resnici ne nadzoruješ. Vsak med nami ima potrebo, da bi nadzoroval svoje življenje. A če nadzoruješ preveč stvari, potem ne živiš. Ni spontanosti. Po drugi strani si, če nimaš pod nadzorom ničesar, paraliziran od strahu."

Pisatelj je zelo zanimivo opisal konflikt Židov v Izraelu - res se vam splača prebrati celoten intervju, ki je objavljen na spletni strani časopisa Mladina.