petek, 9. avgust 2024

Julija na ranču

Na ranču se vedno kaj dogaja. Ker so gradbeni mojstri zaradi slabega vremena malo zamujali, sem se v juliju ukvarjala z okolico. Največji poudarek je bil na zastirkah okrog letos posajenih rastlin, sadno drevje je sekance dobilo že lani. Uporabila sem različne materiale, od miskantusa, do sekancev, trave, plevela in graha. 

Vse odlično deluje in od cca. 200 posajenih rastlin se je posušilo samo 5. Bila sem presenečena, da sta se posušili dve sadiki bezga.

Ko so gradbeniki prišli z bagrom, so morali najprej presaditi dve latasti hortenziji in jesenski anemoni. Rožice je pričakala nova dvignjena greda in selitev so, čeprav v polnem cvetenju, so prenesle brez težav. Tudi lonci s sezonskimi zasaditvami so se morali umakniti, prav tako večje sadike z vrbami. 

Postavila sem jih v polsenco, na palete in videti je, da jim nova lokacija ustreza. 


Les za dvignjene grede in senčilne mreže






Ena od petdesetih sadik topola, ki bodo v prihodnosti dajale senco in listno maso za izgradnjo humusa v tleh.


Obožujem praprot, zato so mesto na paletah našle tudi 3 sadike.


To mesto je namenjeno okrevanju rastlin, da bodo jeseni dovolj močne za sajenje. 


Tukaj so zakopane na pol preperele vinogradniške sohe. Na vrhu je bolj malo zemlje, ampak dve buči vseeno dobro rasteta. Jih pa pridno zalivam. 


Grah sem okoli sadik posadila "za hec", ampak je obilno rodil in približno 2 kg ga je romalo v skrinjo. Zeleni dele sem položila okrog rastlin, za senco in da se razgradijo v humus. Po podobnem principu sem posadila nizki fižol, ki odlično raste. 

Jedilno grozdje, pojedla sem že dva grozda. Mljask, odlično je.