četrtek, 23. julij 2015

Zakaj se na dopustu niste spočili?

Končno se je malo ohladilo! Mislim, da ni junaka, ki ne bi ob teh visokih temperaturah vsaj enkrat pojamral. Govorim seveda o vseh nas, ki moramo hoditi v službo in ne o dopustnikih, ki se hladijo ob vodi, v senci in s pijačo v roki.

Sem pa razmišljala o dopustu. Ugotovila sem, da je kriterij za uspešen dopust samo en: če se po dveh dneh v nekem dopustniškem kraju ne počutiš bolje kot pred prihodom, je dopust slab. Nikar sedaj ne argumentirajte z mano o olajševalnih okoliščinah, ker sploh ne štejejo. Če ste izbrali napačen hotel ali kamp, če ste šli na dopust s sorodniki/prijatelji, namesto sami, če ste šli na morje namesto v hribe, to niso olajševalne okoliščine, ampak zafrknjen dopust. Kar pomeni, da boste po dopustu potrebovali še en dopust. Ali pa boste tečni in utrujeni do naslednjega dopusta, ki je lahko šele okrog božiča.

Zato, če je le mogoče, po letošnjem dopustu naredite analizo. Pa ne takšno: groza, kaj si je na sebe navlekla sestrična Tanja, ali pa: v sosednjem šotoru so bili grozni kreteni, zakaj ni delala klima v apartmaju, natakar nas je vedno ignoriral.To niso pravi vstopni podatki za vašo po-dopustniško analizo!

Gre za to, da opišete, kako ste želeli preživeti dopust (mirno, aktivno, ), kje (morje, jezero, mesto, turistična kmetija) in s kom (v dvoje, z veliko prijatelji, brez tete Fride in njenega nevzgojenega psa).

Potem pa primerjajte, kako je dopust v resnici potekal. Kakšen je rezultat analize? So se vaša pričakovanja izpolnila? Niso? Zakaj ne? Kaj lahko naslednje leto drugače naredite?

To, da se na dopustu skregamo, pa je baje tako normalno, kot kičasti sončni zahodi. Pomembno je predvsem to, kako se skregamo in nato spravimo. Ker res ni bolj tečnega kot "tiha maša" na dopustu. Čeprav je lahko včasih, pri določenih osebah, zelo zaželena ...


Če se na dopust niste spočili, vam ostanejo vikendi - na primer izlet h Kamniški Bistrici.

ponedeljek, 20. julij 2015

Različne oblike prevelikih trebuhov in kako nastanejo

Če se boste prijavili na E-revijo v spletni trgovini Avita, boste lahko brali takšne odlične članke:

Kakšen maščobno - trebušni tip ste?

Ko se pogledamo v ogledalo in ocenjujemo, smo največkrat nezadovoljni zaradi maščobe, ki se je nabrala okrog trebuha. Le kako se je znebiti? Velikokrat diete in telesna aktivnost prav nič ne pomagajo, saj ne ustrezajo našemu maščobno - trebušnemu tipu.

 pomočjo spodnjih opisov in slik lahko določite svoj trebušni tip in se ciljno lotite zmanjševanja obsega. Namreč, prav maščoba okrog trebuha je najbolj nevarna, saj kaže, da so zamaščeni tudi notranji organi. Teža neprestano pritiska na organe in moti njihovo delovanje, da o smrčanju, slabem odvajanju blata in sopihanju pri naporih niti ne govorimo.


1. Plavalni obroč


Ta tip ima najmanj dve maščobni plasti nad in pod popkom, ki segata do višine pasu.

▪ Življenjski slog: premalo ali nič se ne ukvarja s športom, prehranjuje se predvsem z ogljikovimi hidrati (testenine, pica, krompir, kruh, riž).

▪ Priporočila za prehrano: jejte samo tri obroke na dan in nobenih prigrizkov.

- Zjutraj so dovoljeni ogljikovi hidrati (žitarice s sadjem, kruh z marmelado in medom, sadje, čaj).

- Za kosilo je dovoljeno malo več ogljikovih hidratov, vendar naj obrok vsebuje veliko zelenjave.

- Za večerjo samo zelenjavo z malo beljakovin (mesa, rib, tofuja, jajc).

▪ Šport in rekreacija: maščoba okrog trebuha bo izginila samo z vzdržljivostno vadbo. Že čez dan čim več hodite, se vzpenjajte po stopnicah, pojdite na izlet, se vozite s kolesom, plavajte. Zelo je priporočljiva vodna gimnastika. Čas za rekreacijo določite v naprej in si v koledarju označite termine.


2. Stresni trebuh


Maščoba se naloži na trebušni steni na področju želodca in črevesja. Ta trebušni tip ima pogosto črevesne težave.

▪ Življenjski slog: zaradi stresnega življenja preskakuje obroke in jih nadomesti s kavo ali nezdravimi prigrizki. Hrane ne prežveči dovolj, požira zrak.

▪ Priporočila za prehrano: za obroke si vzemite dovolj časa (30 do 60 minut).

- Zjutraj so dovoljeni ogljikovi hidrati (žitarice s sadjem, kruh z marmelado in medom, sadje, čaj).

- Za kosilo vam bodo dobro dele lahko prebavljive jedi, kot so testenine s paradižnikovo omako (nobenih omak s smetano), juhe ali enolončnice; obed zaključite s kavo in sladico.

- Večerjo si skuhajte sami, na primer juho ali meso z zelenjavo (solato). Jedi kuhajte v miru, lepo si dekorirajte mizo in uživajte v sproščeni atmosferi.

▪ Šport in rekreacija: izberite vadbo, ki vas bo pomirila (joga, tai či, hoja, jadranje) in ki ni tekmovalna.


3. Napihnjeni trebuh


Zjutraj je takšen trebuh še plosk, zvečer pa napihnjen v srednjem in spodnjem delu trebuha. V ekstremnih primerih je kroglast in trd kot kamen.

▪ Življenjski slog: napihnjen trebuh ne dobimo zaradi napačne prehrane ali pomanjkanja rekreacije, ampak zaradi stresa in intolerance na določena živila (najpogostejša je na laktozo in gluten).

▪ Priporočila za prehrano: naredite intolerančni test (več informacij na www.golenhofen.si), izogibajte se živilom, ki napenjajo (stročnicam, čebuli).

- Zjutraj: žitarice brez sladkorja in glutena z razredčenim sadnim sokom.

- Za kosilo je najboljša topla juha (z mesom, zelenjavo) - upoštevajte intoleranco na živila.

- Večerja: kruh (npr. brez glutena), kos sira ali namaz, dušena zelenjava in beljakovine (meso, ribe).

▪ Šport in rekreacija: ponavadi se ta trebušni tip redno ukvarja s športom - nadaljevati! Pri povečanem, napihnjenem trebuhu se ne sme zasedeti na kavču, ampak oditi na sprehod, ker bo gibanje ublažilo bolečine.


4. Nizek trebuh


Ta trebušni tip je v bistvu videti vitek in športen; nad popkom je trebuh plosek, pod popkom pa je viden trebušček.

▪ Življenjski slog: za nastanek nizkega trebuha ni krivo pomanjkanje rekreacije, ampak ljubezen do hitre prehrane in sladkih prigrizkov. Pozor: iz majhnega trebuščka se hitro razvije plavalni obroč.

▪ Priporočila za prehrano: najbolj pomembno je, da jeste uravnoteženo.

- Za zajtrk žitarice z mlekom, kruh ali francoski rogljiček z marmelado.

- Kosilo: riba z zelenjavo in kuhanim krompirjem, sladica.

- Zelenjava/solata s piščancem ali kruh s sirnim namazom.

▪ Šport in rekreacija: pomagale vam bodo vse pravilno izvedene vaje za trebušne mišice.


5. Pivski trebuh


Močno izbočen zgornji in spodnji del trebuha, ki je nastal zaradi razširjenih vezivnih tkiv.

▪ Življenjski slog: preveč piva in drugega alkohola, ponočevanje, slana in mastna hrana, večerni prigrizki. Za zmanjšanje pivskega trebuha je potrebno veliko potrpežljivosti.

▪ Priporočila za prehrano: močno zmanjšajte pitje alkoholnih in sladkih pijač. Jejte samo trikrat na dan in ne vedno samo mesa (mesnih izdelkov).

- Zjutraj nobenih živalskih maščob (klobasa, zaseka, pašteta), raje kruh z marmelado ali žitarice s sadjem.

- Za kosilo si lahko privoščite pošteno porcijo mesa s krompirjem in zelenjavo, tudi sladico.

- Za večerjo ne jejte ogljikovih hidratov, ampak beljakovine (meso, riba) z veliko zelenjave/solate. Tudi pivo in alkohol vsebujeta ogljikove hidrate, zato je dovoljeno največ pol litra piva na dan.

▪ Šport in rekreacija: začnite zelo počasi in previdno. Najprej se z bolj zdravo prehrano znebite nekaj kilogramov, potem pa začnite z zmerno vzdržljivostno vadbo. Za vas je primerno kolesarjenje, nordijska hoja in plavanje.


6. Ponosečniški trebuh

Mlahave trebušne mišice po porodu. Razširjene mišice in vezivna tkiva se regenerirajo zelo počasi.

▪ Življenjski slog: stresno življenje zaradi dojenčka in premalo časa za ukvarjanje z lastnim telesom.

▪ Priporočila za prehrano: vzemite si zelo veliko časa za obrok. Ne pozabite, da vam ni treba več jesti za dva.

- Zjutraj vam bo dobro del obilen obrok z veliko ogljikovimi hidrati. Pojeste lahko tri kose kruha z marmelado ali medom, sadje ali žitarice.

- Za kosilo so dovoljeni celo trije hodi: juha ali solata, testenine z zelenjavno omako (nič smetane!) ali kuhan krompir z zelenjavo, na koncu sladica.

- Zvečer nobenih ogljikovih hidratov, samo beljakovine (meso, riba) z veliko zelenjave/solate. Namesto alkohola pijte raje čaj.

▪ Šport in rekreacija: za hitrejšo učvrstitev tkiv in mišic telovadi vsak dan (tudi 15 minut vam bo koristilo, optimalno je 30 minut). S krepitvijo trebušnih mišic začnite šele po enem do štirih mesecih, najprej se posvetite stranskim. Odličen je pilates in plavanje, z aerobiko in tekom raje počakajte. Pol leta po porodu lahko trenirate brez omejitev.

nedelja, 19. julij 2015

Katera hosta ste?

Bilo je pred malo več kot tremi leti, ko sem se iz vrtnarije vrnila z dvema hostama. Ker sem vedno občudovala angleške zasaditve za senčne lege - veliko rastlin so posadili v lonce - sem tudi sama eno od host posadila v lonec. Druga je šla v zemljo na gredici.

Zgodilo se je tole: prvo leto je hosta v loncu kmalu prehitela hosto v gredici. V kakšno lepotico se je razvila! Drugo leto je bila igra izenačena, letos pa sem ugotovila, da je hosta v loncu popolnoma nazadovala. Kaj se je zgodilo?

Nič posebnega, samo gnojila je nisem dovolj!

Zgodbo in nauk o pravilnem gnojenju lahko zelo dobro prenesemo na ljudi: če ne poskrbimo za pravilno oskrbo svojega telesa s hranilnimi snovmi, bomo postali kot hosta v loncu - slabo razviti, bledi, medli, občutljivi na bolezni in škodljivce.


Kot mladi sadiki sta bili enako veliki, sedaj pa je hosta v loncu samo bleda kopija svoje sestre, ki raste v gredici. Kriva sem jaz, ker hoste v loncu nisem dovolj oskrbovala s hranili.