petek, 16. marec 2012

Tudi v oddaji Dobro jutro bodo govorili o zakisanosti

Pred nekaj minutami je naše poslovne prostore zapustila ekipa iz RTV, ki je posnela prispevek o zakisanosti in glivicah. Pred kamere sta stopila igralka Lara Jankovič in moj mož, Dominik Golenhofen. Oba sta bila izredno simpatična, tako da bo prispevek poučen in zanimiv. Gospa Jankovič si je merila zakisnost in rezultati so bili zelo zanimivi. Kaj menite, ima glivice, ali ne?

Ekipa oddaje Dobro jutro se je odločila, da bom jaz o zakisanosti govorila kar v studiu. Vse bo potekalo v živo, v ponedeljek zjutraj. Voditeljica bo Zvezdana Mlakar. Pred mojim nastopom bodo zavrteli posneti prispevek z današnjega snemanja, potem pa se bom z gospo Mlakar pogovarjala o zakisanosti. Kolikor vem, bodo povabili tudi gledalce, da po telefonu postavijo vprašanja. Uf, me je kar malo strah.

Če boste oddajo zamudili, si jo lahko poiščete v spletnem arhivu RTV Slovenije.

O zakisanosti piše tudi Ruth Podgornik Reš - fantastične fotografije je naredila! Z njenega bloga sem prekopirala del prispevka:

V skrbi za zdravje


Včeraj sem imela na svetovanju prijateljico, ki je rekla, da bo šla v tujino na hormonske teste. 
Vsem, ki ne veste - iz Avite vam lahko poleg bazičnih in drugih zadev v kuverti pošljejo vse potrebno za hormonski test, vi po navodilih zberete slino in jo pošljete v nemški laboratorij.
Izvidi pridejo hitro.

Številni tarnate nad pomladansko utrujenostjo. Kaj pa če ste le malce zakisani?
Če vam bazični prašek, tako kot meni, ni okusen, ga zaužijte v kombinaciji s sokom.

Hvala, Ruth za priporočila in zaupanje!

četrtek, 15. marec 2012

Vretje v črevesju

Zjutraj sem se zbudila s čudnim klokotanjem v črevesju. Najprej nisem vedela, kaj je, potem pa sem hitro ugotovila - v zadnjih dneh sem jedla preveč surove hrane in v črevesju je začelo vreti.

To vretje je podobno kot vretje vina. Nastanejo različni škodljivi plini, ki jih morajo jetra nevtralizirati, drugače bi umrli. Pline izločimo še z vetrovi in blatom. Tudi po vonju blata lahko ugotovimo, ali v črevesju vre ali gnije. Pri vretju blato smrdi po kislem, saj nastane predvsem zaradi uživanja ogljikovih hidratov in surove hrane.

Surova hrana sama po sebi ni problematična, če je v telesu vse v redu. Pri meni očitno ni, zato težave. Zelo verjetno mi primanjkuje encimskih prebavnih sokov in koristnih črevesnih bakterij, kar je značilen pojav za pomlad. Moje telo se še ni prebudilo iz zimskega spanca, zato bom morala surovo hrano dodajati počasi.

Pri vretju in gnitju zelo pomagajo probotiki (Bactoflor 10/20) in encimi (Zelena papaja).

sreda, 14. marec 2012

Brez wei jing

Občasno naročim hrano v restavraciji Rdeče jabolko. Ja, dragi moji, jem tudi takšne stvari. Da jim naredim še malo reklame: mislim, da imajo najboljšo kitajsko hrano v Ljubljani, vedno so hitri in zanesljivi. In prilagodljivi.

Že nekaj časa jih namreč ob naročilu hrane prosim, naj mi jedi pripravijo brez glutamata (glutaminata). Ker "moji" Kitajci ne poznajo tega izraza, sem jim vedno znova opisovala glutamat kot beli prašek, kitajsko začimbo, ojačevalec okusa. Prejšnjič pa sem izvedela kitajski izraz za glutamat: wei jing (izg. wei džing).

Ker prijazne gospe po telefonu nisem takoj razumela, ko je izgovorila besedo, mi je na račun napisala "brez wei jing". Upam, da izraz ni iz nekega redkega kitajskega narečja in ga bom lahko uporabila v vsaki kitajski restavraciji.

V kitajski restavracije naročite hrano brez glutamata

Na spletni strani Avita smo že pisali o glutamatu.

torek, 13. marec 2012

Hočem moške dlake!

Ste opazili nov Liscin plakat za perilo? Sedaj delajo tudi moško perilo, zato sta na plakatu ona in on. Ko sem čakala na avtobus, sem si plakat podrobneje pogledala. Najprej sem opazila, da ni med njima nobene "kemije", nato pa, da sta oba modela enako visoka. Možno je, da ona stoji na pručki, vendar so ju postavili na enako višino. Meni to ni všeč, pa sem, kot veste, zelo za emancipacijo. Če že umetno ustvarjajo neke situacije, potem bi si želela, da je on še vedno moški (večji), ona pa ženska (manjša).

Kaj pa jima je skupno? To, da nimata dlak! Ja, prav ste prebrali, oba modela sta popolnoma depilirana. Vem, izpadla bom strašansko staromodno, nekul in nazadnjaško, vendar se mi zdi takšno ponarejanje dejanskega stanja čisti nateg. Pa saj imamo vsi dlake, zakaj jih ne bi imeli modeli?!

Že tako nam samozavest zbijajo s popravki fotografij, ko ženskim modelom podaljšajo noge, povečajo prsi, zgladijo gube in zožijo pas. Skoraj smo se že navadili, da so ženske zelo depilirane, zdaj pa so na takšen način popačili še moške. Prosim lepo, oglejte si sami:


Na tej povezavi si boste lahko model ogledali z lupo:
Lisca moško perilo

Prav zanimivo bo opazovati moške, ali bodo podlegli najnovejšim "modnim" smernicam in si takoj po nakupu Liscinega perila odstranili vse dlake. Mogoče pa jih bo prepričal šele Armani?

ponedeljek, 12. marec 2012

Ko avtor piše o zakisanosti telesa, pa nima pojma

Spodnji članek objavljam kot negativen primer pisanja o temi, ki jo avtor ne obvlada. Verjamem, da je bil že angleški original zanič, slovenski avtor ga je samo nekritično prevedel. Moji komentarji so napisani z bold pisavo, nepravilni stavki pa podčrtani z marelično.

Vir: http://magazine.athlete.si/zakisano-telo/12/2011/

Acidoza je zastrupitev s kislimi stvarmi, kadar se pojavi prekomeren porast glivic kandide v telesu. Te se običajno ne širijo, ker jim to preprečujejo bakterije, s katerimi živijo v sožitju v prebavilih in drugih delih telesa. Preveč se pričnejo razmnoževati predvsem zaradi hrane, ki tvori preveč zakisano okolje, v tem primeru se hitro množijo in širijo.

Prvi stavek je tako briljantno zanič, da si zasluži posebno obravnavo:
- Izraz acidoza je napačen, saj gre v tem primeru za zakisanost celega telesa, ne samo acidozo krvi.
- Acidoza ("zakisnaost) ni nobena zastrupitev, še posebej ne s kislimi stvarmi. 
- Do zakisanosti telesa ne pride samo takrat, ko "se pojavi prekomeren porast glivic kandide", ampak predvsem zaradi napačne hrane. Ta hrana podpira tudi razmnoževanje glivic, zato sta zakisanost telesa in glivice zelo povezana. 
- Še to: poznamo veliko različnih vrst glivic, ne samo kandido.

POSLEDICE SODOBNEGA NAČINA PREHRANJEVANJA


Mešanje nepravilno kombirane hrane zakisa kri in telo
ter pospešuje širjenje škodljivih glivic, bakterij in virusov. Stanje običajno poslabšajo kemikalije, ki jih zaužijemo s hrano, antibiotiki, energijsko nepravilno kombinirano hrano, neekološkimi živili, ki jih uvažamo iz drugih držav in so gojena na hitro v pokritih rastlinjakih. Poveča se možnost nastanka ostalih virusov, ki se zaradi oslabljenega imunskega sistema lahko pojavijo v obliki borelije, meningitisa, salmonele, virusne pljučnice, alergij, rakavih obolenj, kapi, infarktov, osteoporoze … Bolezenski znaki naj bi vplivali tudi na duševno stanje, potrtost, vitalnost …

Napačno! Telo se ne zakisa, ker hrano napačno kombiniramo (mislijo na t.i. ločevalno dieto), ampak ker jemo napačna živila v napačnih razmerjih (preveč OH in premalo zelenjave). Poleg tega se kri nič ne zakisa, celo obratno, pri zakisanosti telesa pH krvi postane bolj bazičen. To, da na zakisanost telesa vpliva hrana iz rastlinjakov, ki ima premalo mineralov, pa je res.

Vsi virusi in glivice se naselijo najprej v krvi. Čista kri je ustvarjena iz hrane in pijače, ki jo jemo in prebavljamo. Zato moramo biti zelo pozorni, da vnašamo pravilne kombinacije živil. Preobilje zahodne civilizacije pa ravno nasprotno vodi v zakisanost in posledično zastrupljenost krvi.

Zakisanost se na začetku pokaže na primer kot utrujenost, motnje koncentracije, glavoboli, depresivno razpoloženje, mrzli udi, nagnjenost k okužbam in živčna utrujenost, lahko tudi v obliki diareje, zaprtosti, težav s kožo, napihnjenosti, občutka teže v želodcu, bolečin pod rebernim lokom, hemeroidov, nastankom žil, slabe kalcinacije in posledično okvare hrbtenice ter drugih sklepov, kolitisa, sladkorne bolezni, artritisa itd.

PROČ S PREDELANO HRANO IN PIJAČO


Zelo pomembno vlogo ima hrana brez kemikalij, torej ekološko pridelana in nerafinirana hrana, in pravilne kombinacije živil. Izogibati se moramo sladkim stvarem, zlasti po obrokih, raznim sladkim in slanim prigrizkom, predvsem pa uživanju hitre hrane, hrane v restavracijah in gostilnah ter jedem, ki vsebuje veliko konzervansov, E-jev, umetnih barvil, sladil, pijačam s C02 itd. Najpomembneje je, da iz prehrane popolnoma izločimo tudi vsa živila živalskega izvora – meso, mesne izdelke, jajca, mleko in mlečne izdelke. Popolnoma moramo izločiti tudi škrobnate jedi, zlasti iz bele moke, kot so kruh, testenine, slaščice, pice …


Pretirano uživanje beljakovin živalskega izvora (iz mesa, jajc ali mleka) je eden glavnih vzrokov acidoze in posledično večine bolezni razvite družbe. Kisline nastanejo predvsem iz fosforja in žvepla, ki prideta iz beljakovin. Telo se viška beljakovin znebi tako, da ga razgradi v sečno kislino. Toda če je sečne kisline v telesu več kot dva odstotka, ogrozi nežne filtrirne kanale v ledvicah, ti pa se zaščitijo z izločanjem velike količine vode. S to vodo telo izgublja dragocene minerale, ki jih sicer zelo potrebuje za uravnavanje kislosti.
Nekatere kisline telo izloči z urinom, dihanjem, znojem, maščobnimi kislinami na koži, nekaj se jih porabi za tvorbo želodčne kisline, nekaj za mlečne kisline v črevesju, nekaj pa se jih kopiči v tkivih, kar povzroča različne sodobne bolezni.

Ali bolj zakisajo živalske beljakovine, ali sladkorji (ogljikovi hidrati), si strokovnjaki niso enotni. Večina jih pravi, da so bolj problematični sladkorji, saj jih tudi več pojemo. Poznate vegetarijance, ki namesto mesa jedo velike količine OH in sladkorjev - pice, testenine, kruh, riž in sladkarije? Jaz jih in niso zelo zdravi.

Največ kislih presnovkov (tistih kislin, ki se ne morejo takoj izločiti iz telesa) se nakopiči v tkiva, predvsem maščobna in vezivna. Tam ostanejo več let, celo desetletij in povzročajo številne civilizacijske bolezni.


Eden najpogostejših vzrokov za zakisanost je pomanjkanje kalcija in magnezija. Kalcij je najmočnejše bazično sredstvo telesa, kadar so tkiva preplavljena s kislinami, jemlje telo potreben kalcij iz kosti in zob.

Aha, članek je očitno napisal nekdo, ki prodaja kalcij in magnezij. Še en minus!