ponedeljek, 28. oktober 2013

Kako sem po trgovini iskala beljakovine

Prejšnji teden sem odprla hladilnik in ugotovila, da je v njem zelo malo. Ker sem pisala in predavala o pomenu beljakovin (obvezno si preberite članek Koliko beljakovin moramo pojesti), sem se odločila, da grem na lov za njimi. Pri meni se vedno nekaj zakomplicira, ko gre za živila, in seveda beljakovine niso izjema. Ne maram divjačine in morskih sadežev, alergična sem na kravje mleko in govedino, svinjine ne jem iz zdravstvenih razlogov. Le kaj mi še ostane?

V supermarketu sem se načrtno lotila polic in se skoncentrirala samo na beljakovine. Počutila sem se kot lovski pes, ki mora zavohati plen. Naj na tem mestu omenim, da imam krvno skupino A, ki ne velja za krvoločno in mesojedo. Zato sem bila kvečjemu čivava, kar sem mesnega nagona tiče.

Pa poglejmo, kaj sem našla:

1. Ribje konzerve:

- na tuno sem alergična
- sardelic ne maram
- rada imam skuše, vendar samo eno znamko, ker so njihove najbolje očiščene (dilema je bila, ali kupiti vložene v lastni sok ali v olje - odločila sem se za oboje)
- v enem od prispevkom sem že omenila, da hodim v Hoferja po eko kozice, imajo pa tudi divjega lososa, ki ga moj trener zelo hvali

Ribe so dober vir beljakovin, vendar jih ne smemo pojesti preveč, ker vsebujejo vedno več strupov (izberemo raje manjše ribe, tune pustite na miru)

2. Meso:

- piščanec (deklaracija: različni rejci, že optično se vidi razlika, paziti je treba na datum pakiranja - čim bolj sveže)
- dobi se že goveji pršut, tudi iz ekološke reje
- kljub intoleranci (alergiji) sem vzela nekaj ekološke govedine in teletine

3. Jajca: 

- vedno se odločite za ekološka jajca ali jajca iz proste reje
- moj favorit glede kakovosti so še vedno jajca s tržnice (vprašajte branjevko, koliko kur ima)

4. Stročnice:

- najboljši je stročji fižol, v manjših količinah  tudi v zrnju (zaradi veliko OH v fižolu)
- odličen vir beljakovin sta leča in čičerika

5. Siri:

- sicer sem alergična na kravje mleko, vendar se dobijo tudi siri iz ovčjega in kozjega mleka
- pozor: velikokrat je dodano sirilo iz kravjega mleka, zato je alergična reakcija zelo verjetna
- kupujte eko mlečne izdelke in po možnosti iz surovega mleka

Previdno pri sirih: lahko smo alergični na kravje mleko, pa niti ne vemo

6. Beljakovinski praški:

- mislim predvsem na tiste iz rastlin, vendar z njimi še nimam osebnih izkušenj (če jih kdo ima, naj se oglasi)

Ko sem prišla domov, je bilo v vrečki kar nekaj beljakovin. Če kombiniramo več beljakovin v enem obroku, se njihova biorazpoložljivost poveča. Še nekaj sem ugotovila: kadar kupujemo kakovostne beljakovine (ne v poceni klobasah in ne iz svinjine), se znesek nakupa takoj poveča. Vendar lahko takšnih beljakovin pojemo manj, zato je končni učinek pri ekonomski računici enak. Da o neprecenljivem vplivu na zdravje ne govorim.

nedelja, 27. oktober 2013

Kje si Helena?

Že več kot dva tedna me ni bilo v fitnesu in moj "oboževalec" Matej mi je na tabli pustil tole obvestilo:


Čeprav ga osebno še nisem srečala, sva si z Matejem že dopisovala (glej sliko spodaj), o čemer si lahko preberete v prispevku Dvoboji v fitnesu:


Tako, tako, po zadnjem sporočilu mi je vse jasno: Matej ima sicer (baje) veliko mišic, ampak mehko srce. Z lahkoto ga bom premagala!