V supermarketu sem se načrtno lotila polic in se skoncentrirala samo na beljakovine. Počutila sem se kot lovski pes, ki mora zavohati plen. Naj na tem mestu omenim, da imam krvno skupino A, ki ne velja za krvoločno in mesojedo. Zato sem bila kvečjemu čivava, kar sem mesnega nagona tiče.
Pa poglejmo, kaj sem našla:
1. Ribje konzerve:
- na tuno sem alergična
- sardelic ne maram
- rada imam skuše, vendar samo eno znamko, ker so njihove najbolje očiščene (dilema je bila, ali kupiti vložene v lastni sok ali v olje - odločila sem se za oboje)
- v enem od prispevkom sem že omenila, da hodim v Hoferja po eko kozice, imajo pa tudi divjega lososa, ki ga moj trener zelo hvali
Ribe so dober vir beljakovin, vendar jih ne smemo pojesti preveč, ker vsebujejo vedno več strupov (izberemo raje manjše ribe, tune pustite na miru)
2. Meso:
- piščanec (deklaracija: različni rejci, že optično se vidi razlika, paziti je treba na datum pakiranja - čim bolj sveže)
- dobi se že goveji pršut, tudi iz ekološke reje
- kljub intoleranci (alergiji) sem vzela nekaj ekološke govedine in teletine
3. Jajca:
- vedno se odločite za ekološka jajca ali jajca iz proste reje
- moj favorit glede kakovosti so še vedno jajca s tržnice (vprašajte branjevko, koliko kur ima)
4. Stročnice:
- najboljši je stročji fižol, v manjših količinah tudi v zrnju (zaradi veliko OH v fižolu)
- odličen vir beljakovin sta leča in čičerika
5. Siri:
- sicer sem alergična na kravje mleko, vendar se dobijo tudi siri iz ovčjega in kozjega mleka
- pozor: velikokrat je dodano sirilo iz kravjega mleka, zato je alergična reakcija zelo verjetna
- kupujte eko mlečne izdelke in po možnosti iz surovega mleka
Previdno pri sirih: lahko smo alergični na kravje mleko, pa niti ne vemo
6. Beljakovinski praški:
- mislim predvsem na tiste iz rastlin, vendar z njimi še nimam osebnih izkušenj (če jih kdo ima, naj se oglasi)
Ko sem prišla domov, je bilo v vrečki kar nekaj beljakovin. Če kombiniramo več beljakovin v enem obroku, se njihova biorazpoložljivost poveča. Še nekaj sem ugotovila: kadar kupujemo kakovostne beljakovine (ne v poceni klobasah in ne iz svinjine), se znesek nakupa takoj poveča. Vendar lahko takšnih beljakovin pojemo manj, zato je končni učinek pri ekonomski računici enak. Da o neprecenljivem vplivu na zdravje ne govorim.