torek, 2. julij 2013

Protiglivična dieta na jadranju

Kot sem že zapisala v prispevku Sadje ni vedno zdravo, sem nepričakovano postala svetovalka in terapevtka. Prijatelj D, star 47 let, se je odločil, da bo temeljito spremenil svoj način življenja. Motijo ga te in one težavice, zato je uvidel, da je čas za spremembe. Mene je izbral za svojo mentorico, čeprav sem ga opozorila, da bom stroga, neizprosna, predvsem pa vztrajna.

Očitno so njegove težave tako velike in motivacija dovolj visoka, da bo preživel tudi moj "dril", je razmišljal in se odločil za sodelovanje. Ha, majorji v ameriški vojski so pravi začetki v primerjavi z mano, sem si mislila in z navdušenjem začela mentorsko kariero. Dovolj bo ura poučevanja o trenutnem stanju in bodoči strategiji, nekaj minut za motivacijo, kratka pisna navodila - in projekt bo zaključen.

Ah, delala sem račun brez krčmarja! Moj prijatelj ima sicer trden oklep, ampak mehko sredico, zato sem že po nekaj minutah morala prilagoditi taktiko. Saj, dober major obvlada tudi to, zato sem namesto "plazenja po blatu" uporabila nežne in motivacijske besede. Ki imajo vsaj nekaj učinka, sem izvedela danes.

Takoj, ko sem mu začela razlagati osnovne principe terapije, sem ugotovila, da zelo malo ve o hrani in delovanju svojega telesa. Čeprav je D. akademsko izobražen in nadpovprečno načitan, o zdravem načinu življenja ne ve kaj dosti. Zdaj po koščkih spoznava, kako deluje imunski sistem, črevesje, prebava, zakisanost, hormoni ... Moram ga pohvaliti, ker je zvedav in motiviran.


Ker glivice ljubijo sadje, se ga moramo pri protiglivični dieti izogibati

Danes mi je D. poročal, kako je bilo na jadranju. Sam je svojo prehrano ocenil s 3 (na lestvici od 1 do 5). Pohvalil je samega sebe, ker je pil veliko vode, predvsem belo vino in NOBENEGA piva. Kupil je celo polnozrnate špagete, ki so jih s polnimi usti hvalili tudi sojadralci. Grešil je kar nekajkrat, še posebej zvečer, ko si je dvakrat privoščil palačinke.

Domov se je vrnil prehlajen, kar je samo dokaz več, v kako slabem stanju je njegovo črevesje. Tam leži več kot 75% celic imunskega sistema, zato je naše zdravje odvisno predvsem od zdravja črevesja. Zato je začel jemati Bactoflor 10/20, probiotike, ki bodo izboljšali črevesno floro in pomagali pri sanaciji črevesja. Ko glivice umirajo, nastane v črevesju prazen prostor, ki ga morajo čim prej zasesti dobre črevesne bakterije. Če ne, se tam znova naselijo glivice. S probiotiki v črevesje pošiljamo dodatne črevesne bakterije, da se izpraznjeni prostori hitreje zapolnijo.

Prijatelja D. bom še malo pustila na miru, da se znebi prehlada, potem pa bo protiglivična dieta prešla v fazo 3, kjer bo moral za en mesec črtati vso sadje. Ga že slišim, kako protestira!

ponedeljek, 1. julij 2013

Ne zafrkavajte se z življenjem

Bruno Šimleša je na svojem FB zopet objavil nekaj, o čemer trenutno tudi sama intenzivno razmišljam:

Treba se zajebavati u životu, ali nikako i sa životom!
Niti sa svojim niti sa životima drugih ljudi.
Jer život zaslužuje da se prema njemu odnosimo časno.

Kako se imeti lepo v življenju, ne pa zafrkavati z življenjem?

Tako, da smo zvesti sami sebi, da se imamo radi, da ne zdrknemo v kompromisarstvo, da spoštujemo sebe in druge ... Še kakšni predlogi?