petek, 25. marec 2016

Naši predniki so spali manj časa kot mi

Zelo zanimiv dokumentarec o spanju sem si ogledala. V njem so predstavili nekaj novih ugotovitev o spanju, vsa so podprta z znanstvenimi raziskavami. S spanjem se strokovnjaki zelo veliko ukvarjajo. Kako tudi ne, saj v Nemčiji približno 4% ljudi redno jemlje zdravila proti nespečnosti, 20 - 30 % jih ima težave s spanjem. Podobni podatki veljajo za vse zahodne države.

Kar me je najbolj presenetilo: če dalj časa spimo manj kot 6 ur na noč, se verjetnost, da dobimo srčni infarkt poveča za 48%.

Strokovnjaki si dolgo niso bili enotni, koliko je tista prava količina spanca, ki jo potrebujemo. Ameriški strokovnjak je s posebno zapestno uro meril spalne navade primitivnih ljudstev v Afriki in Južni Ameriki (ker imajo podobne spalne navade kot naši predniki). Njegove ugotovitve so presenetljive: pripadniki teh ljudstev spijo manj kot mi.

Vedno smo mislili, da so naši predniki pred nekaj tisoč, deset tisoč leti spali več kot mi danes. Očitno smo se motili, saj primitivna ljudstva gredo spat tri ure po sončnem zahodu in stanejo uro pred sončnim vzhodom.

To zgodnje vstajanje je znanstvenike najbolj presenetilo. Ampak, približno eno uro pred sončnim vzhodom je tudi zunanja temperatura najnižja in očitno je to za telo signal, da se prebudi. Od ranega jutra do poldneva so aktivni, potem pa se umaknejo v senco in so manj aktivni (na terenu).


Tudi mi bi morali posnemati spalne navade primitivnih ljudstev, saj optimalno podpirajo vse fiziološke in hormonske procese v telesu. Ponoči potrebujemo temo in bolj hladen prostor za spanje; na vsak način nižjega kot je podnevi.

Koliko pa je tista optimalna doza spanca, ki ga potrebujemo? Strokovnjaki pravijo, da sedem ur. Ni nujno, da vsako noč spimo 7 ur, ampak je pomembna tedenska bilanca (7 x 7 ur).

Še moj nasvet:

Med spanjem doživljamo štiri faze, ki trajajo približno 90 minut. Zato je pametno, da spimo n x 90 minut. Moj optimum je 7,5 ur, vaš je lahko 6 ali 9 ur. Preizkusite.

Idealno bi bilo, da se zbudimo brez budilke, kar se lahko samo takrat, ko gremo dovolj zgodaj spat.

Zelo škodljivi so LED zasloni oziroma svetloba z veliko modrega spektra. Zato ugasnite računalnike, tablice in telefone po 21. uri. Naj gredo spat, vi pa kmalu za njimi.

četrtek, 24. marec 2016

Letošnje barvne kombinacije za roželjubce

Zelo praktično je, če ena od mojih sodelavk živi v bližini vrtnarije, ki je vključena v Profesionalno vrtnarsko družbo. Kaj je to? Če niste roželjubec, potem ne veste, da so v PVD vključene najbolj avantgardne slovenske vrtnarije, ki (zelo prosto rečeno) nadaljujejo delo Ruth Podgornik Reš.

Vsako leto izdajo katalog in ta katalog sem danes zjutraj zagledala v pisarni. Juhuhuhu! Res lepo presenečenje in komaj čakam, da ga prelistam in dobim navdih za letošnje zasaditve.


Že imate katalog? PVD

Kakšne barvne kombinacije pa bodo letos energijsko ugodne? Vlada nam ognjena opica. Mogoče še komu ni jasno, ampak opica (oziroma vse tisto, kar predstavlja) je absolutni vladar letošnjega leta.

To se v vsakdanjem življenju kaže tako:

- da smo poskočni kot opice (slaba posledica tega je, da samo "skačemo" in nič ne realiziramo)
- da radi trgujemo in barantamo (poznamo aktualne dogovore med EU in Turčijo, svoj piskrček je pristavila tudi Grčija)
- da hodimo naokrog kot opice (saj veste iz dokumentarnih filmov, kako hodijo - prsa ven, rame nazaj, mačo pogled, poglejte me, kako lep sem)
- da so nam postale pomembne teme, ki spadajo v element kovina (več tukaj)
- da so nam postale pomembne teme, ki so v našem horoskopu v elementu kovina
- da so nam naenkrat všeč izleti v kovinsko pokrajino (kopasti in valoviti hribi in hribčki)
- da nas privlačijo sončni zahodi, hobiji in druge prostočasne dejavnosti
- da smo bolj športno aktivni (a mislite, da so uspehi naših skakalcev naključni?), radi na zraku (tudi spada v element kovina)

Letos je opica, zaradi ognjene kombinacije, kar pod pritiskom (ogenj namreč zelo uspešno "obdeluje" kovino, lahko rečemo, da jo kontrolira). Kako ji pomagati? Ker, če je šef stalno pod pritiskom, slej ko prej postane tečen ...

Pomaga ji vmesni element, blažilec med ognjem in kovino, in to je zemlja. Zato bom letos izbrala rumene, oranžne, marelične in rjave barve (70%) in dodala bele, sive (30%), ki spadajo v kovino. Seveda se bo v zasaditvah našla tudi kakšna rožica z "napačno" barvo, ampak prevladovale bodo zemeljske in kovinske.

Se že veselim, izbor rožic v teh barvah je izredno bogat, zato ne bo razloga, da zasaditve ne bodo lepo. Pričakujem pa, da bo letošnje poletje suho, zato bom pazila pri izboru rastlin tudi na potrebo po vodi. V katalogu PVD je pri vsaki rastlini tudi označeno, koliko vode potrebuje. Jupiii, komaj čakam, da bom začela kombinirati!

sreda, 23. marec 2016

Pomladanski žarki na morju

Že najmanj trikrat sem začela pisati ta članek za blog. Pa me je vedno kaj zmotilo. Pomlad se je res začela, saj to pri meni pomeni, da imam veliko dela. In to raznolikega dela.

Danes delam kot mravljica, pospravljam različne zadeve, ki so kar nekaj časa čakale, da pridejo na vrsto. Malo sem tečna, tudi zaradi polne lune, malo zato, ker me od včerajšnjega treninga bolijo mišice.

Ko iz pisarne gledam na vrt in na vsakem kvadratnem metru odkrijem delo, sem še bolj tečna.

O političnih dogajanjih doma in v širši okolici niti ne želim razmišljati. Ker postanem še ultra tečna.

Čeprav bi morala, po mini morskem dopustu, biti sproščena in pomirjena. Za tri dni sem namreč odšla v Poreč. Na Poreč me vežejo lepi otroški spomini, saj sem se tam naučila plavati. V Modri Laguni. Tokrat sem bila v Zeleni, v lepo prenovljenem hotelu, ki pa me je pustil hladno.

Res ne vem, kakšni ljudje delajo v turizmu. Če bi se vsaj enkrat sprehodili po hotelu in ga "uporabili" kot gost, bi opazili marsikaj. Zanimivo, hotel ima izredno visoko oceno na Booking.

Soba, moram reči, me je očarala. Debela in kosmata talna obloga dobro duši hrup, tudi druge tehnične rešitve niso slabe, predvsem pri pohištvu so bili zelo kreativni.

No, očarala me je druga soba, saj sem se po nekaj minutah izselila iz tiste, ki so mi jo najprej dodelili. Res je, pri rezervaciji sem izbrala enosobno sobo, ki ji na prvi pogled ni čisto nič manjkalo. Na drugi pogled pa:

- Ker je očitno že dolgo niso uporabljali, je iz kopalnice smrdelo po gnilem zelju.
- V sobi ni delovala elektrika. Tudi na generalno kartico od paža ne.
- Soba je bila tik poleg prostorov za sobarice, ki bi me takoj ob osmih zbudile. Da ne bi zamudila zajtrka ...
- Soba je gledala na grd in akustičen atrij, v katerem se je odlično slišala ventilacija iz klimatskih naprav (ki so bile na strehi).

Sem že omenila, da sem pri rezervaciji sobe prosila za mirno sobo?

Na recepciji smo se hitro zmenili: doplačala bom 15 EUR in lahko se preselim v sobo s pogledom na morje. Kar je bila dobra ponudba, saj bi preko Bookinga plačala še 25 EUR več.

Glede hrane sem bila najbolj razočarana: povprečna ponudba, hrana velikokrat hladna, saj je bilo enostavno premalo gostov. Res ne razumem, da kuharji pri 50 gostih spečejo 10 jajc v naprej. Enako z mesom in ribo, prilogami - da bo ja vse postalo hladno in postano. Evo, še en primer: med hladnimi predjedmi so ponujali polnjeno zelenjavo (tako je pisalo na listku). Dobili pa smo iz konzerve vzeto artičoko, ki so jo napolnili z tuno, prav tako vzeto iz konzerve. Nobenih začimb, nobene dodane vrednosti in kreativnosti.

Tudi pecivo pri zajtrku je bilo zanič - in kupljeno. Kuhar, ki ne zna speči in ponuditi za zajtrk vsaj marmornatega kolača, naj gre delat kaj drugega. In oznak o alergenih v živilih ni bilo.

Šla sem tudi v savno. Na recepcija welnessa je gospodična ugotovila, da sem s sabo prinesla brisačo, torej nič ne potrebujem. Hmmm? V savni potrebujem dve brisači, kar dajte mi še eno. Ko sem jo vprašala o razliki med finsko in rusko savno, ni vedela odgovoriti. Zdaj vem: ruska je vroča kot hudič!

Najbolj sem bila presenečena nad pomanjkanjem kljukic za obešanje brisač in kopalnega plašča. Za vse štiri savne je samo en samostoječi obešalnik, kamor praktično pridejo štiri brisače. Res ne vem, kako reagirajo gostje, ko so savne polne. Kam dajo brisače? Bazenska voda je bila res mrzla, največ 20 stopinj je imela, zato sem v njo namakala samo noge. Hmm, kako na sončni obali ogreti vodo?

Zakaj tole pišem? Ne zato, ker bi potrebovala terapijo za posstravmatično hotelsko doživetje, ampak zato, da se iz moje zgodbice nekaj naučimo: kako je z nekaj preprostimi ukrepi možno veliko spremeniti.

Se ne strinjate?

V nedeljo sem za cel dan odšla še v Rovinj in se imela prav lepo. Rada imam to mesto, v njej najdem tradicionalnost z umetniškim pridihom. Nekaj slikic, dve sta iz Zelene Lagune: