Dodajanje živil na jedilnik je tudi priložnost za testiranje, katera živila nam ustrezajo. Sama sem doživela zelo zanimivo izkušnjo z brstičnim ohrovtom.
Že nekaj časa sem nameravala objaviti seznam živil, ki jih ni dobro jesti pri težavah s ščitnico, še posebej pri Hashimotu (avtoimunska bolezen ščitnice). Tudi za ostale avtoimunske bolezni je seznam zelo uporaben ...
Odsvetujejo se:
- gluten
- mleko in mlečni izdelki
- jajca
- soja
- gobe
- alkohol
- fižol
- stročnice
- določena vrsta zelenjave (seznam spodaj)
- sladkor (tudi med in agavin sirup)
- živila iz konzerv
- kava
- živila z visokim glikemičnim indeksom
- žitarice (tudi ajda in riž)
- oreški
- semena
Če se sprašujete, kaj naj ljudje potem sploh jedo, počakajte z vzdihovanjem in si oglejte seznam, katera zelenjava ni dobra pri ščitnici (avtoimunskih boleznih):
- Zaradi gorčičnih olj: cvetača, zelje (belo, rdeče), brokoli, kitajsko zelje, vrtna kreša, kodrasti ohrovt, kapucinska kreša, koleraba, repa, brstični ohrovt, ohrovt, redkev, čebula.
- Zaradi cianovodikove kisline: laneno seme, limski fižol, sladki krompir, maniok, prosa.
- Zaradi flavonoidov: soja, leča, črna detelja, arašidi, indijski oreški, orehi.
Moja izkušnja: nekatere od zgoraj naštetih živil res slabo prenašam - pa tako rada jih imam. Ampak, če po njih pride do reakcije in se še dva dni slabo počutim, potem nima smisla, da jih jem. Nekatera živila lahko pojem v manjših količinah in samo občasno.
Med postom se telo tako navadilo na živila, ki jih ni na spisku, da mi je po manjši porciji brstičnega ohrovta (popraženega s porom) začelo "utripati" okrog ščitnice, pospešil se je pulz in težje sem dihala. Grrr ...