petek, 12. junij 2009

Potovanje: Čistoča kjotskih opic

Ker je petek in smo vsi že z mislimi (ali fizično) doma, objavljam samo nekaj fotografij kjotskih opic (Japonska). Živijo v naravi, zaščitenem območju, in jim krasno gre. Zanimivo je to, da nekatere raje živijo v divjini, druge pa se pustijo razvajati od turistov in oskrbnikov.

Do izhodiščne točke smo se pripeljali z metrojem, potem pa se peš povzpeli na vrh hribčka.

Ata spi, mama pa ga medtem očisti.

Tukaj je drugače kot v živalskem vrtu: obiskovalci zavarovani za mrežo hranijo opice, ki so zunaj.

Strica Mika razvajata kar dve samički. To bo čist in urejen!

V takšnem razgledu na mesto Kjoto lahko uživajo opice.

Do metroja smo se odpeljali z muzejskim vlakom skozi čudovito pokrajino. Vsa japonska mesta so zaradi potresov zgrajena na ravnici, zato je gričevnata okolica mest vedno v zelenju.

četrtek, 11. junij 2009

Politika: Gregor Golobič znova potrebuje pomoč

Danes sem se med kolesarjenjem v službo spomnila, da bi lahko na primeru Gregorja Golobiča pokazala še kakšno metodo iz imperialnega feng shuija. Na primer, kako določimo, ali je nek datum za nas ugoden (oziroma za tisto dejavnost, ki jo želimo na ta dan narediti - poroka, zanositev, ustanovitev podjetja, podpis pogodbe, selitev, objava oglasa za prodajo hiše ...).

Gregor Golobič se je odločil, da nam bo v petek, 12.6.2009 povedal svojo odločitev. Že v tej analizi sem določina njegovo dvojno kua število: 3/2 (to je ulomek, ki pa se prebere 2-3). Ta petek pa ima kua število 7/4. Kako zanimivo!

Pri analizi dvojnih kua števil nujno potrebujemo lo pan

Zgornji številki tvorita vsoto 10, kar je v tej metodi najboljša kombinacija. Predstavlja kitajski izraz za "10.000 stvari" ali prevedeno: vse je možno, vse se bo odlično izšlo. Vsota 10 ga je rešila, da bo ne glede na odločitev iz situacije izšel kot zmagovalec. Brez vsote 10 pa bi na svojo priložnost že čakali nasprotniki (kontrola, pritisk).

Zanimiva je analiza spodnjih številk. On (2-ogenj) nadzira dan (4-kovina). Ja, lahko smo brez skrbi, vse ima pod nadzorom in tudi zasebno bo ta dan obvladoval situacijo.

Če bi bili zelo pikolovski (in v feng shuiju včasih moramo biti), bi mu svetovali, naj svojo odločitev sporoči v uri podgane - na primer objavi na svoji spletni strani. Ker se kitajski dan začne z uro podgane že ob 23. uri, traja ugoden interval za Gregorja Golobiča 11.6.2009 od 23. do 24. ure in 12.6.2009 od 24. do 1. ure.

Naj vas na koncu še opozorim: takšna analiza ne pove ničesar o tem, kako se bo gospod Golobič odločil. Pove samo to, ali je dan za njega ugoden, ali ne. Kako bo torej energija dneva (ure) vplivala na njega (ga podpirala, kontrolirala, izčrpavala ...).

No, bomo videli v petek, kako točne so moje prognoze. Draga, drama, drama!

sreda, 10. junij 2009

Starost: Kakšne bodo naše pokojnine?

Včeraj zvečer sem na TV SLO1 gledala oddajo "Upokojeni in revni?". Novinarka je pripravila kar dober prispevek o pokojninah, starostni meji za upokojevanje, delovni dobi, prispevkih za pokojninsko zavarovanje. Pridobila je mnenja številnih sogovornikov, od politikov, strokovnjakov do sindikalistov. Predstavljene so bile tudi konkretne zgodbe upokojencev in zaposlenih.

Le kaj bomo mi počeli kot upokojenci?

Glede na to, da sem kaj nekaj let žiela v Nemčiji, kjer vsak zaposleni ve, da od državne pokojnine ne bo mogel živeti, že imam nek model za finančno varno starost. Ali je pravilen, pa ne vem.

Dominik je oddajo nekaj časa gledal, potem izjavil, da nobeden nima prav in odšel pomivat posodo. Le kaj je s tem mislil?

Japonci živijo zelo dolgo. Bo tako tudi v prihodnje?

Po koncu oddaje mi je razložil, da pokojnine v prihodnosti sploh ne bodo problem, saj bodo ljudje hitreje umirali in bo več denarja ostalo za tiste, ki bodo v starosti zdravi. Vsi (pokojninski, zavarovalniški) modeli napovedujejo, da se bo povprečna starost še povečevala. Moj mož pravi, da ne bo tako. Že naša generacijabo imela velike zdravstvene težave, kaj šele naši otroci.

To srednjo generacijo je v oddaji omenila tudi zdravnica. Če se bo meja za upokojitev povišala, bodo na najslabšem prav ti delavci (od 4o do 50 leta), je povedala z velikim prepričanjem.

Kar ji čisto verjamem, Dominiku pa tudi. Posledice za družbo bodo seveda katastrofalne, prav tako pa bo prišlo do velikih družbenih sprememb, ko bo upokojencev več kot aktivnega prebivalstva.

Še bolj črni scenarij je kombinacija obeh prognoz: upokojencev bo več kot delavcev, in mlajši bodo zbolevali in umirali prej kot njihovi starši.

Mene osebno seveda zanima predvsem to, kdo bo delal za mojo pokojnino. Ko opazujem generacijo Y in prihajočo generacijo Z (to je moj izraz za tiste, ki so rojeni po letu 2000), začnem dvomiti v medgeneracijsko solidarnost. In mojo penzijo.

Popravek: Gregor Golobič je star 45 let, ne 54!

Andrej,bralec bloga, me je prijazno opozoril, da Gregor Golobič ni star 54, ampak 45 let. Seveda je to res, saj se je naš politik rodil 20.1.1964.

Sem se zmotila pri računanju ali tipkanju? Hitro sem šla pogledat in ugotovila, da sem se zmotila pri računanju in ga tako nehote postarala za deset let.

Kaj se pa zdaj spremeni v mojih ugotovitvah?

Čisto nič! Golobičev časovni potek horoskopa je namreč takšen (ne bom začela od rojstva, ampak od srednjih let):

34 do 39 zemlja yin
39 do 44 ogenj yin

44 do 49 kovina yang
49 do 54 ogenj yang

54 do 59 kovina yin
59 do 64 zemlja yin

(in ne, ne bo umrl pri 64, samo tipkati se mi ne da).

Pri premiku na njegovo "pravo" starost lahko vidimo, da se tudi trenutno nahaja pod vplivom elementa kovina, kot v moji napačni verziji.

V prejšnjem besedilu moramo torej samo popraviti:

V časovnem poteku horoskopa se lepo vidi, zakaj je znova vstopil v politiko: lansko leto, pri 44 letih, je vstopil v 5-letno obdobje, ki je povezano z delom v javnosti, samopromocijo in kariero. Od 39. do 44. leta starosti je bil pod vplivom ognja, to je bil element, ki je vzpodbujal dodatno šolanje in izobraževanje, iskanje pomoči pri drugih ljudeh, ukvarjanje s hobiji - krepitev lastnih sil, torej.

Pozorni bralci bodo opazili, da ima zdajšnje obdobje polarnost yang, čez deset let (ko bo res star 55 let) pa bo v yin obdobju. Pri podrobnejši interpretaciji bi se tukaj pojavile pomembnejše razlike, na kratko pa lahko rečemo, da je kovina yang močnejša in udarnejša, zato so tudi izzivi (in napake) večji.

Seveda bi bilo strašno zanimivo, kako bi se sestavil horoskop Gregorja Golobiča, če bi poznali njegovo uro rojstva.

torek, 9. junij 2009

Ekologija: Zmagovite kombinacije za čisto perilo

Preden se odpravim domov prat perilo, bom napisala nekaj mojih izkušenj s pranjem perila na okolju in koži prijazen način.

Pri nas že dolgo ne uporabljamo agresivnih pralnih sredstev. Pred enim letom sem sicer znova kupila pralni prašek Ariel, ki ga uporabim predvsem za poletna oblačila polna madežev (solatno olje, sadje, sokovi ...). To se mi zdi še vedno boljša alternativa, kot kemično čiščenje v čistilnici. Z ekološkimi pralnimi sredstvi takšni madeži ne izginejo. Ko perem z Arielom, je to prava procedura, saj najprej operem perilo pri 30 stopinjah z dodatnim izpiranjem, potem pa še enkrat s kratkim programom in brez pralnega praška. Samo na takšen način se znebim madežev in za kožo stupenih snovi iz praška.

S kakšnim pralnim praškom pa so njih oprali?

Za normalno umazano perilo pa uporabljamo tekoči Sonett z vonjem sivke. Zadnjič pa sem iz radovednosti kupila eko pralni prašek Almacabio; znamko poznam, ker imajo odličen eko mehčalec. Zelo dobro opere, kar sem testirala z dokaj umazano roza brisačko, ki sem jo oprala pri 30 stopinjah in s kratkim programom (traja malo manj kot eno uro). Razen enega majhnega madeža je bilo vse čisto. Tega tekoči Sonett ne bi zmogel.

Da so praški boljši kot tekoči detergenti za pranje perila, že dolgo vem. Do enakega rezultata pa so prišli tudi pri Zvezi potrošnikov Slovenije; če ste njihov član ste si lahko o testu prebrali v reviji VIP. Če še niste včlanjeni, vam predlagam, da se čim prej, ker se res splača. Lahko jih pokličete za brezplačne nasvete in vsak mesec boste dobili revijo VIP s koristnimi članki in testi.

Tukaj pa povezava na krajši povzetek testa o pralnih sredstvih za perilo.

Moja zmagovita kombinacija je še vedno: tekoči Sonett in mehčalec Almacabio. Oprano, dišeče, mehko in eko.

ponedeljek, 8. junij 2009

Rožice: Kako je letos pri Ruth

Vsem sotrpinom, ki se prebijate skozi težke ponedeljkove ure, pošiljam povezavo v spletni album, kjer si lahko ogledate nekaj fotografij iz vrtnarije Reš. Ruth je letos pripravila zanimive kombinacije, oblačna in deževna sobota pa je bila kot nalašč za obisk.

Vrtnarija Reš junij 2009

In ne, ni še dovolj rožic in podobne romantike!

P.S.
Naslednja tema bodo pralni praški ...