petek, 16. april 2010

Potovanje: Razstava velikonočnih pirhov v Veržeju

Velikonočno prazniki so sicer že minili, vendar bom vseeno objavila fotografije iz letošnje razstave v Veržeju (Zavod Marianum). Če vas bo naslednje leto pot zanesla v to zadnjo prleško vas pred reko Muro, se ustavite v "kloštru" in si oglejte to izredno zanimivo razstavo pirhov in kruha. Domišljija res ne pozna meja!

Moji favoriti na razstavi

Zelo zanimivo, kako različni so velikonočni kruhi, ki jih pečejo po slovenskih krajih

Na razstavi so sodelovali tudi otroci iz vrtca

Romsko društvo je Pušča je pripravilo prav zanimivo dekoracijo

Preoblečena jajca

Praktičen prigrizen - že na poti iz cerkve, če blagoslov jedi predolgo traja (kar pa v ljutomerski cerkvi ni mogoče)

V naši družini k "žegnu" ponavadi odnesemo ob 17. uri. Letos smo se do 16. 3o potikali po Babjem Ložiču in nato v ekspresnih 10 minutah pripravili košaro za blagoslov. Mama in Dominik sta še na jajca lepila nalepke, da bodo pod prtičkom ja lepe. Ker je od maminega stanovanja do cerkve samo 5 minut hoje, sva z Dominikom še malo počivala na kavču.

Deset minut do petih sva se odpravila proti cerkvi. Že na poti do tja nama je bilo jasno, da bova zamudila. Na ulici sva bila namreč sama. Mamina ura v dnevni sobi očitno krepko zamuja, zato sva v cerkev prišla s 5 minutno zamudo - ravno v tistem trenutku, ko je župnik oznanil blagoslov jedi. Po 2,5 minutah je bilo vsega konec in smo šli domov. V Nemčiji žegnanja ne poznajo, vendar je moj ljubi mož strašno navdušen nad dolžino obreda in rad odnese košaro v ljutomersko cerkev.

Odlična ideja za naslednje leto


Katera vam je najbolj všeč?

četrtek, 15. april 2010

Rožice: Ljubljanski roželjubci na Ruthinem predavanju

Včeraj smo ljubljanski ljubitelji rožic zopet sedli v šolske klopi. "Učiteljica" je bila Ruth Podgornik Reš, mi pa, upam, pridni učenci. Organizatorji, vrtni center Vrtko, so predavanje popestrili s številnimi začimbami. Nekatere smo videli prvič, vse pa smo lahko poduhali, otipali in celo poskusili.

Nato je Ruth demonstrirala zasajenje korit - tudi izkušeni roželjubci smo se lahko naučili nekaj novega oziroma osvežili svoje znanje. Fotografij od tega dela predavanja nimam, saj sem morala uporabljati bliskavico in nisem želela motiti poteka. Katastrofa, če bi z bliskavico zaslepila predavateljico in bi namesto koprive posadila baziliko?!

Ruth nam je predstavila korita z vodno rezervo, sodelavec vrtnega centra Vrtko pa povedal nekaj o zemlji za presajanje

Tokrat se nas je zbralo enkrat več kot lani - še je upanje za lepe ljubljanske balkone

Ruth v akciji - na naslovnici njene nove knjige bo prav zeleničica

Njeno navdušenje je nalezljivo

A doma še nimate posajene zeleničice?

Ruth, hvala za fantastično predavanje - prosim, pridi tudi naslednje leto!

Danes zjutraj sem se takoj odpeljala v Vrtko na Vodnikovi cesti in si kupila dve veliki, lepi hermeliki (Sedum Herbstfreude), ki ju bom kombinirala z okrasnimi travami - čisto v stilu Wolfganga Oehmeja.

torek, 13. april 2010

Rožice: Predavanje v Ljubljani

Letos imamo normalno pomlad, zato sem prepričana, da še vedno nimate dokončanega načrta za zasaditev balkona ali terase. V sredo, 14.4.2010 ob 18. uri boste lahko od Ruth Podgornik Reš dobili veliko idej in nasvetov o rožicah.

Se vidimo na ljubljanskem predavanju?

ponedeljek, 12. april 2010

Zdravje: Kako pravilno hujšati

Kakšne težave lahko nastanejo, če nezdravo hujšamo?

1. Pri prehitrem hujšanju se tkiva ne morejo prilagoditi in posledica so ohlapna, raztegnjena tkiva. Pri ženskah je največja nevarnost na prsih in stegnih, pri obeh spolih pa na vratu, trebuhu in rokah. Baje še vedno največ lepotnih operacij naredijo prav zaradi prehitrega hujšanja. Izguba teže 1 kg na mesec je idealna, pravijo pametni terapevti. Seveda v začetku izgubimo več, po nekaj mesecih pa manj kilogramov na mesec, vendar je zdravo povprečje od 10 do 12 kg na leto.

Že ptički čivkajo, da z drastičnimi dietami ne bomo shujšali. Naredimo si veliko škode, ne samo pri ohlapnih tkivih, tudi resno lahko zbolimo, kot boste videli v nadaljevanju. Če hujšamo počasi, se naše življenjske (ne samo prehranske) navade počasi spreminjajo. Postajajo nam všeč, iščemo alternative, ki nam ustrezajo, okolica se prilagaja in nas lažje podpira.

2. Poveča se koncentracija strupov v telesu. Kadar med hujšanjem ne poskrbimo za pospešeno izločanje strupov, ostane količina strupov nespremenjena. Naš volumen pa se zmanjša. Kar pomeni, da se koncentracija strupov poveča.

Debeluščki imajo veliko prednost pred suhci: strupi se pri njih najprej vskladiščijo v vezivna in maščobna tkiva. Tam so najbolj na varnem in najmanj škodijo. Suhci pa nimajo prav veliko skladiščnih kapacitet v maščobnih tkivih, zato se morajo strupi dokaj hitro naložiti v organe (slabo) in živčevje (najslabše).

Med hujšanjem moramo torej poskrbeti, da bomo res aktivirali vse organe za rastrupljanje. Težava nastane, če nekateri ne morejo več 100% opravljati svojih finkcij. Pri pljučih in koži kar hitro opazimo, ko je kaj narobe. Črevesje nas tudi opozori, seveda pa moramo vedeti, kakšni so kriteriji za zdravo črevesje. Z ledvicami je že malo večji problem, mogoče nas opozorijo otečene okončine, podočnjaki, bolečine pri odvajanju vode, preveč bazičen jutranji urin (ni med 6 in 6,5 pH). Jetra pa nimajo živčevja, zato ne bolijo. So pa prava tovarna za predelavno strupov in zelo pomemben organ za razstrupljanje. Zato bi bilo smiselno pred hujšanjem očistiti jetra, najmanj dvakrat!

Med hujšanjem se moramo občasno klistirati. Seveda se lahko klistiramo že pred začetkom hujšanja, na primer, s kavo, in s tem pomagamo jetrom razstrupljati (kofein v kavi razširi kapilare v jetrih in jih očisti - ni pa kavni klistir nadomestilo za čiščenje jeter z oljem). Dodatna pomoč je kolonska hidroterapija, ki očisti debelo črevo.

Ne pozabimo na pitje čiste vode, ki prav tako rasztruplja in na obisk savne. Pomagajo različne masaže (tudi doma se lahko gnetemo), suho ščetkanje in seveda gibanje.

3. Je šport sploh koristen? S športom pri hujšanje je takole: nujno je potreben, samo s hrano ne moremo zdravo hujšati. S telesnimi vajami si povečamo mišično maso; ne samo, da bomo lažje prestavljali lonce z rožicami, mišice pomagajo tudi pri hujšanju. Kar je pomembno za obdobje po hujšanju - več kot boste imeli mišic, bolj "normalno" boste lahko jedli, ker mišice porabijo več energije. Veliki zdravilec DG me je opozoril, da sem tole napačno napisala. Pravilno je: zaradi športne vadbe se hitreje zniža nivo inzulina po zaužitem obroku. In ker najbolje hujšamo takrat, ko je nivo inzulina nizek, je šport koristen za izgubo telesne teže.

S športno aktivnostjo vplivamo na maščobna in vezivna tkiva. Tako po eni strani poskrbimo za čvrstost tkiv, po drugi strani pa aktiviramo vskladiščene strupe. Dodaten razlog za pospešeno razstrupljanje med hujšanjem.

Ne boste verjeli, ampak pretirana športna aktivnost med hujšanjem ni zaželjena. Izogibati se moramo telovadbi, ki nas močno zakisa. To so vaje, kjer gremo v anaerobno področje. Po domače povedano, ko je pulz previsok, ko moramo globoko in hitro dihati, ko telovadimo predolgo.

Kisline, ki nastanejo pri takšni vadbi, so tudi strupi. Zato moramo med hujšanjem spremljati pH urina in jemati bazične minerale, če je urin prekisel, drugače bodo nastale težave iz točke 4.

4. Drastično pomanjkanje vitalnih snovi. Zelo pogost pojav pri hujšanju z veliki zdravstvenimi posledicami! Zaradi nezdrave prehrane, ki smo jo uživali v preteklih letih, so zaloge vitaminov in mineralov že krepko izčrpane. Med hujšanjem jemo manj, ponavadi veliko mlečnih izdelkov, še vedno kupujemo v najbližjem supermarketu, uživamo tudi nesezonska živila ... Ker se več ukvarjamo s športom, se dodatno zakisamo in porabljamo minerale.

Med hujšanju moramo zato poskrbeti za (sezonsko, domačo) prehrano, ki bo imela veliko vitalnih snovi (vitamini, minerali, mikroelementi, encimi, maščobne kisline, balastne snovi ...). Takšna prehrana ima ponavadi že sama po sebi nizek glikemični indeks, še posebej, če upoštevamo zlato pravilo - čim manj ogljikovih hidratov. Idealni so sveže stisnjeni zelenjavni sokovi iz sezonske zelenjave ali sadno-zelenjavni napitki (npr. Cellagon aurum pokrije vse, kar potrebujemo).

Vendar, pozor! Sokovi so hrana, zato jih jemo počasa in kot malico.

5. Kaj je še priporočljivo za zdravo hujšanje:

- ne jejmo preveč mleka in mlečnih izdelkov
- jejmo samo 3 x na dan, če je res nujno 4 x, vendar naj mine med posameznimi obroki 4 do 5 ur
- za večerjo ne jemo sadja, surove zelenjave in solat saj so idealne za nastanek vrenja (vetrovi dodatno obremenjujejo jetra)
- sadje: samo 1 x na dan en sadež (zaradi glivic, afla toksini)
- ne pozabimo na kakovostne maščobe (1 do 2 jedilni žlici lanenega olja)

Glavni moto pri hujšanju naj bo odvajanje strupov in dodajanje vitalnih snovi, pa boste največ naredili za svoje zdravje.

P.S.
Včasih se zgodi, da nikakor ne moremo shujšati. Vzrok je lahko močno pomanjkanje vitalnih snovi ali hormoni (npr. pomanjkanje testosterona - še posebej pri ženskah).