sobota, 14. julij 2018

Prvi dnevi s psom iz zavetišča

Kmalu bo v našo družino prikorakal psiček Lui. Prišel bo iz zavetišča in ima baje dobrih 8 mesecev. Ker mu želim čim bolj olajšati prehod iz omejenih razmer v široki svet, sem na spletu poiskala priporočila, kako ravnati.

Na slovenskem spletu nisem našla nobenih izčrpnih nasvetov - tudi pri zavetiščih dne, kar me je presenetilo. Je res tako težko napisati nekaj navodil, da bi bil prehod manj stresen (za psa in lastnika)?


Fotografirala: Eva Šolar

Na nemških straneh sem pa našla izredno veliko informacij. Nemci posvajajo tudi potepuške pse iz Španije, Italije in Romunije. Takšni spi imajo za sabo težko zgodovino, pa tudi v samem zavetišču se jim po navadi slabo godi, zato so lahko prvi dnevi v novem domu zelo stresni.

Mogoče bodo tile nasveti še komu koristili:

- kako gremo psa iskat v zavetišče,
- kako ga pripeljati domov,
- kako naj potekajo prvi skupni dnevi.

1. V zavetišču psa poberemo čim bolj zgodaj, da se do noči utrudi in vsaj malo navadi na nove okoliščine (in bo lažje spal - mi pa tudi).

2. Če pes ni navajen vožnje z avtomobilom: pred vožnjo gremo z njim na sprehod, večkrat ga damo v avto (ne da bi bil motor prižgan). Nato ga damo v avto s prižganim motorjem. To lahko večkrat ponovimo. Takšno "kompliciranje" se nam bo obrestovalo, saj bo pes lažje prenašal vožnjo.

3. Priporoča se vožnja brez boksa, vendar s posebnim varnostnim pasom za psa, na zadnjem sedežu in poleg njega naj sedi ena oseba, da ni sam. Pomembno: psa v avtu ne tolažimo in pomilujemo, ko je vznemirjen, ker bo pobral napačne vedenjske vzorce.

4. Na sedež damo nepropustno prevleko (najcenejše so podlage za bolnike - v velikosti 60 x 90 cm stanejo 40 centov), gor položimo brisačo ali rjuho. Pripravimo papirnate brisače, če bo pes bruhal.

5. Oceniti moramo, ali se bo med vožnjo treba ustaviti in iti na stranišče. Avtocestna počivališče so lahko za psa zelo stresna, tudi pobegi se zgodijo. Pri večjih in zelo zmedenih psih se svetuje dvojna zaščita - oprsnica in ovratnica - z dvojno vrvico.

5. Ko prispemo na cilj: pred ogledom novega bivališča, naredimo "dolg" sprehod po okolici. Prvi sprehodi, tudi v naslednjih dneh, naj bodo dolgi največ 15 minut, vedno po isti poti in brez hitrega tekanja. Med bivanjem v zavetišču so psom namreč oslabele kosti in se skrajšala vezivna tkiva, zato lahko pride do poškodb.

6. V stanovanju/hiši je najprej na vrsti počitek in voda. Ostali družinski člani, še posebej otroci, naj pustijo psa na miru, da se umiri. Če je treba, gremo s psom še enkrat na stranišče. Zaradi stresa se lahko zgodi, da bo tudi odrasel pes, ki je že navajen na sobno higieno, moral 10-krat na stranišče.

7. Pes se naj najprej zadržuje v eni sobi, da ima čim manj zunanjih dražljajev. Potrebujem mir in zavetje (votlina). Naj si sam izbere prostor za spanje in počitek. V zavetišču so razmere za pse zelo stresne, zato mu prve dni omogočimo, da se dobro naspi in zmanjša nivo stresnih hormonov.

8. Prve dni si vzamemo dopust, da smo ves čas s psom (mi ali neka druga oseba) in da je pes ves čas pod nadzorom. To mu daje občutek varnosti, pa še slabih vedenjskih vzorcev ne razvije.

9. Sprehajamo se v ožji okolici, ves čas po isti poti, da dobi občutek varnosti.

10. Možne so driske, bruhanje, neješčost ... Psu pomaga, če dobi nizko kalorično in nizko beljakovinsko hrano. Lahko mu damo posebne probiotike, če dobi drisko. Nekateri pri driski priporočajo indijski trpotec - pozor pri pravilnem doziranju!

11. V vsaki situaciji ohranimo mir in dajemo psu občutek varnosti. Odvisno od reakcije psa postopoma širimo njegov prostor znotraj in zunaj stanovanja/hiše.

12. Z vzgojo začnemo takoj prve dni, čim hitreje pa tudi s privajanjem na hišni boks.

torek, 10. julij 2018

Kako uspešno preživeti julij 2018

Kot boste opazili na spodnji sliki, je julija 2018 vse rjavo! Energijski zunanji vplivi so samo zemeljski. Takšna enostranskost nam ne prinaša nič dobrega, saj tudi v naravi nimamo samo zemlje. Imamo tudi vodo, sonce, rastline ...

Tako ovca kot pes spadata v kitajski astrologiji k posebnim živalim (v zahodni astrologiji se takšna znamenja imenujejo kardinalna), ker v sebi skrivajo dodatne informacije. Ovca v sebi skriva "leseni" zaklad, pes pa "ognjenega". Ne bom šla v detajle, samo poudarila bi rada, da tudi te dodatne energije ne prinesejo ničesar, kar bi bistveno spremenilo energijsko sliko julija: vladala bo izredno počasna, suha energija, ki nima nič zveze z aktualnim vremenom, ampak predstavlja časovno kakovost energije.

Nasvet za julij 2018 je kratek: upoštevate to počasnost in energijsko enostranskost. Nekako bo treba preživeti ta mesec, se prilagoditi počasni (tudi trmasti, sebični, potentni) energiji in čakati na 7. 8., ko pride opica (element kovina) in se bo stanje malo izboljšalo. V tem času se ne priporoča, da začnemo z novimi načrti. Tudi pri obstoječih projektih bi lahko prišlo do zastojev. Počakajmo, bodimo potrpežljivi! A to sploh še znamo?


Nič kaj harmonična energijska slika za julij 2018

ponedeljek, 9. julij 2018

Nedelja, rožice, vene, silicij

V glavi je polno idej za pisanje na blogu, kar preskakujejo sem pa tja, da jim komaj sledim. Opozoriti vas moram na to, kritizirati ono, se vznemirjati nad tistim, napisati članek o tem ... Na drugi strani pa je telo že v počasnem teku, saj na nas deluje cel kup energij, ki nas sili v počasnost.

Veste kaj, meni se zdi ta vožnja v drugi prestavi kar dobra. Res se je treba, vsaj občasno, umiriti, sortirati misli, dolgočasiti, lenariti ... Pa saj skoz nekaj delam, ampak počasneje. Vrhunec bo konec julija in v začetku avgusta, zato pametno planirajte poletne dni.

Včeraj je bil en lep dan. Dragi se je zjutraj odpravil na 60 kilometrsko kolesarsko turo, nato pa spontano obiskal še mladostnega prijatelja. Jaz sem se posvetila svojim stopalom in dlakam, nato pa spontano, po sveži pedikuri, odločila, da na vrtu porežem preveč bujno rastoče rožice, maline in grmičke.



Nato sva skupaj skuhala kosilo (solata iz stročjega fižola in polpeti iz govejega mletega mesa), se spravila počivat na ležalnike, od koder naju je po eni uri pregnala nevihta. Po dežju sva se odločila za meditacijo (oba sva bila pri A. Kezeleju na integralni meditaciji) in nato še za krajši sprehod.

Ker včeraj ni bilo nogometnih tekem, sva gledala, po mojem izboru, romantični film. Ko sem ga nekje po pol ure slišala vzdihovati, je zanikal, da mu je težko gledati pocukrani film. Hmmm ... Pol ure pred koncem filma je že na kinkal in se pretvarjal, da je buden. Hmmm ...

Še druga tema: testiram različne nogavice pri težavah z venami. Kupila sem različne nogavice, tako preventivne kot medicinske (stopnja 1). Zdaj jih testiram ... Na žalost se največje težave z venami (oz. venskimi zaklopkami) pojavijo ravno poleti, ko je nošnja nogavic zelo moteča.

Raziskujem, kaj še pomaga pri venah in sem presenečena nad ugotovitvami. V literaturi omenjajo silicij (sama ga imam zelo malo, zato ga sedaj pridno jemljem) in K2 (tudi ga jemljem), pa še antioksidante (A, E, C), omega 3 ... Bom o tem kaj več napisala drugič.

V trgovini Avita imamo močno koncentriran (15%) silicij z visoko stopnjo absorpcije: