sreda, 20. maj 2009

Potovanje: Love London

Do ponedeljka bom v Londonu. Programa za oglede znamenitosti še nimam, razen vstopnice za Chelsea Flower Show in obisk bistroja Jamia Oliverja.

Do takrat pa lahko razmišljate o rezultatih nemške nacionalne raziskave o prehrani (vir: brezplačnik Indirekt). Zagotavljam vam, da je res tako! Kaj pa pri nas?

"Meso postaja v Nemčiji hrana nižjih slojev. Tisti državljani, ki dobro zaslužijo in ki so univerzitetno izobraženi, nemreč pojejo najmanj zrezkov in klobas. To so ugotovitve nacionalne raziskave o prehrani, ki se ukvarja tudi z odnosom porabe določenih živil in socialnega statusa."

V Kjotu (Japonska) se ni težko zdravo in poceni prehranjevati

Zelo dobre informacije o tem, kaj jemo in pijemo, lahko najdete na spletni strani neodvisne nemške organizacije Food Watch, o spornih izdelkih (npr. Actimel) pa pišejo tudi na podstrani Abgespeist.

torek, 19. maj 2009

Ljubezen: Vesna Godina tolaži samske ženske

V prilogi časopisa Ona je bil v jubilejni številki, ob 15-letnici izhajanja, objavljen intervju z dr. Vesno Godino. Zelo sem se zabavala ob branju, najbolj pa me je pritegnila ta njena izjava:

"Vrniva se k ženski moči: antropologi vemo, da obstajajo različni tipi, med njimi tudi libidinalni. Če pogledamo poročno menjavo, kajti poroka je menjava in nič drugega, ugotovimo, da so moški v večini neevropskih družb morali sebi dodajati vrednost, da so se lahko zamenjali za žensko. Moški si je moral dodati denimo krave ali zemljo, da je sploh dobil žensko. Na zahodu pa jim zdaj ni treba ničesar dodajati, kar pomeni, da je ženskam dodana vrednost padla. Ta dimenzija se kaže tudi v vsakdanjem življenju. Večina uspešnih žensk je samskih. Ne morejo vstopiti v menjavo. Takoj ko dobijo socialno ali politično moč, se - ob že omenjeni libidalni moči - nimajo kaj za zamenjati. Kaj pa lahko dobijo v zameno?"

Se tudi vi strinjate z njeno izjavo?

ponedeljek, 18. maj 2009

Drzna hipoteza: Zdravo črevesje - lepe rožice

V teh dneh sem polno zaposlena z različnimi feng shui projekti, hodim na zanimive seminarje (ja, priznam, zopet sem bila pri Alešu Lisacu) in se ukvarjam s financami v podjetju. In poleg vsega tega še skrbim za zasaditve z enoletnicami, ki sem jih posadila v prejšnjih dneh. Prav lepo rasejo!


Kakšno je bilo stanje lansko leto v začetku junija, si oglejte na spodnjih fotografijah.

Letos sem kreirala zasaditev za mamo, sestro in na očetovem grobu. Če bodo cvetlični eksperimenti v Prlekiji uspeli, bom naslednje leto postala desna roka pri Ruth Podgornik Reš (Ruth, samo šalim se!).

Preberite si članek, ki sem ga v oktobru napisala za Energijske novice (to so mesečne novice, ki jih zaradi prezaposlenosti že tri mesece nismo poslali ...) in vam bo prikazal vzporednice med gojenjem rožic in zdravim črevesjem.


Kako vzgojiti lepe in vitalne rože


Energijske novice, oktober 2008
Urejanju naših poslovnih prostorov posvečamo veliko pozornosti. Seveda v okviru finančnih zmožnostih, časa in talentov, ki jih imamo na razpolago. Za paciente, ki k nam hodijo več mesecev, je zanimiveje in prijetneje, če sedijo v ordinaciji, urejeni glede na letni čas. Sredi septembra smo pospravili poletno dekoracijo z jadrnicami, peskom in školjkami, zdaj pa nam hladnejše dneve popestrijo jesenske barve.


Še najmanj pozornosti pa dobijo sobne rastline, ki jih zalivamo s prečiščeno vodo iz reverznoosmozne naprave; dvakrat na leto jim damo gnojilne palčke, kdaj pa kdaj jih stuširamo in enkrat letno presadimo. Vendar so velikokrat tema pogovora in pacienti želijo od mene, »glavne vrtnarke«, izvedeti, kakšen je skrivni recept za lepe in vitalne rože. Odgovor jih velikokrat preseneti, in da boste lahko tudi vi izkoristili moje znanje, ga objavljamo v Energijskih novicah.

Najpomembnejše je rastišče (pri človeškem telesu govorimo o okolju, miljeju). Že ob nakupu lončnice se morate pozanimati, kje raste v naravi. Ponavadi so prodajalke zelo skope z informacijami, tako da vam priporočam dodatno iskanje na internetu ali v knjižnici. Praproti, ki potrebuje vlažno rastišče brez direktnega sonca, ne morete postaviti na južno okno. Sukulentne rastline, kamor spada tudi »drevo denarja« - Crassule ovata – pa ne bodo uspevale na severnem oknu. Pomembni so še zračna vlaga, zalivanje in pH zemlji, zato na tem mestu sledi predavanje o pomenu vode za telo in vlažilcih na radiatorjih.


Ker si večina pacientov mora tri dni meriti pH urina, so dobro seznanjeni s kislinami in bazami, tako, da hitro preidemo na drugo temo: kisik v zemlji. To pa je nekaj novega! Zadevo najlažje razložimo z glivicami v črevesju. Glivice so ena izmed bitij, ki najraje živijo v temnem in vlažnem prostoru brez kisika. Živijo tudi v zemlji, ne samo v črevesju. Če je v zemlji premalo kisika, se hitro razvijejo. Korenine začnejo gniti in lončnica propade. Zemlja je sestavljena iz vode, zraka in suhe snovi. Če je zemlja preveč vlažna, se količina zraka zmanjša in glivice dobijo idealne pogoje za razvoj.

Kaj lahko iz tega sklepamo? Da je naše črevesje podobno zemlji in da vsi tisti, ki znamo gojiti rožice, nimamo glivic! To seveda ni čisto res, lahko pa si zapomnimo, da lončnic ne smemo preveč zalivati (=ne uživajte preveč OH in sladkorjev) in da zdrave lončnice nimajo škodljivcev (=zdravo črevo, zdravo telo). Rožice potrebujejo tudi dodatna hranila (=kakovostna prehranska dopolnila) in primerno rastišče, da ne zbolijo (=milje v tkivih, črevesju, na koži ...).

Naj vam na koncu izdam še najpomembnejšo komponento za uspeh pri gojenju rožic: veliko opazovanja (so žejne, imajo uši, jim ustreza rastišče, se rastlina v zasaditvi počuti dobro ...).