ponedeljek, 28. julij 2014

Arboretum Volčji potok - med rožicami in dinozavri

Včeraj je spontano padla odločite za izlet v Arboretum Volčji potok. Nisem vedela, kdaj bo zopet začelo deževati, zato sem želela ostati v bližini in nekje, kjer se je možno skriti pred nepričakovano ploho.

Vse to arboretum nudi. Pa ne samo to, spremenili so ga v pravi doživljajski park -  v pozitivnem smislu. Če se spomnim mojih prvih obiskov pred dvajsetimi leti ...



Pred vhodom v Arboretum je nekaj bolj ali manj posrečenih zasaditev. Tole muhasto poletje je še najbolje preživelo rdeče zelje.


Tele zasaditve pa ne razumem - kot da bi jo ustvaril nekdo, ki ničesar ne ve o barvah. Mogoče pa sem premalo avantgardna?


Izredno veliko trav so posadili v Arboretumu - končno, lahko samo pripomnim. Če bi radi trave posadili tudi v vaš vrt, si jih pojdite najprej ogledat. Nekatere zrastejo zelo velike. Te pregrajujejo parkirišče od vstopne ploščadi. Lepo! Obvezno jih bom šla fotografirat jeseni, ko bodo dobile različne rjavo-rdečkaste barve.



Račke so se dobro udomačile v ribnikih po Arboretumu. Njihova glavna zaposlitev je, kako od obiskovalcev izvabiti čim več hrane.


Če imate otroke, ki nujno potrebujejo gibanje, se takoj odpravite v Arboretum. Naredili so raj za igranje, tako velikega izbora igral še nisem videla. Imajo tudi labirint s stolpičem na sredini, pa vzorčne gredice, pa peskovnik, različne skrivalnice in hišico na drevesu, gugalnice ... Za nekaj ur boste imeli mir.




Mladi in stari pa lahko v vzorčnem vrtu spoznavajo zelenjavo, rože in dišavnice.Vrtovi so posejeni v različnih stilih (kmečki, sodoben).


Tukaj sem se zadržala kar nekaj časa. Vzdihovala sem nad lepoto okrasnih trav in se mučila, kako te filigrane lepotice čim bolje fotografirati.


Sem že povedala, da so do konca avgusta podaljšali razstavo dinozavrov? O njih ne vem prav veliko, samo da so bili eni čisti mesojedci, drugi pa rastlinojedci. Ko se postaviš poleg njih, se zaveš, da so imeli naši predniki slabe možnosti za zmago v boju.




Povsod po Arboretumu je veliko hortenzij in to različnih vrst. Letošnje vreme je za njih idealno.



Tale malček je bil rastlinojedec ...


... ta velikan pa eden izmed najbolj nevarnih dinozavrov, ker je lahko tudi hitro tekel. Oglejte si njegova meča in vse vam bo jasno





Obvezno se ustavite v kavarni; še vedno imajo dobre sadne kupe in simpatično postrežbo.




Pot so nam prekrižale tudi male račke. Mama raca jih je suvereno vodila in videlo se je, da ima izkušnje s "prometom" - obiskovalci. Vsi smo se stavili in opazovali male kepice.