sobota, 3. marec 2018

Ste zadovoljni s svojo energijsko bilanco?

Na spletu sem našla zelo zanimiv prikaz, kako lahko upravljamo s svojo energijo. Avtorica je Vera F. Birkenbihl, priljubljena nemška predavateljica (na Youtube je kar objavljenih kar nekaj njenih predavanj).

Obstaja veliko modelov o porabi energije v telesu, to je eden izmed njih. Če predpostavimo, da imamo na razpolago največ 100 enot energije, jo lahko samo razporejamo po predalčkih. Ne moremo je poljubno pomnožiti, niti nikoli ne pade na nič.


Če cel dan beremo knjigo ali se učimo novega jezika, potrebujemo veliko energije E; za ostale razdelke ostane malo energije.

Veliko energije lahko prihranimo v razdelku B. Če se vedno znova ukvarjamo s tem, ali smo dovolj dobri, izgubljamo veliko energije. Cilj vseh bi torej moral biti, da maksimalno izboljšamo svojo samozavest.

Energijo C lahko optimiziramo z meditacijo in pozornostjo/čuječnostjo.

Če cel dan prekopavamo vrt, porabljamo energijo D, nam bo na koncu dneva ostalo bolj malo energije za učenje jezika ali spoznavanje novih ljudi.

Kam gre vaša energija? Ste zadovoljni z energijsko bilanco?

četrtek, 1. marec 2018

Sprehod po Rimu

Ena izmed udarnih novic v teh dneh je bila, da je v Rimu zapadel sneg. No, zapadel je tudi na Korziki, kar je še redkeje. Tisti, ki ste že bili v Rimu, veste, da je po Rimu "zabavno" hoditi že brez snega. Zaprli so celo Kolosej in druge znamenitosti na prostem.

Sama sem Rim obiskala lani septembra (juhuhu za poceni letalske karte). Bil je eden lepših dopustov,  mesto me je zelo prijetno presenetilo. Z dragim sva obiskala vse glavne znamenitosti, razen Vatikana. Moja največja želja je bila ogled Ville Borghese in izlet na obalo (šla sva z vlakom do Santa Severe), od partnerja pa Kolosej.

Glede kulinarike: še nikoli nisva jedla tako drago in tako dobro. Vsak obrok je bil odličen, sva pa plačevala od 25 do 30 EUR za kosilo ali večerjo s pijačo. Veliko sva si tudi kuhala, saj sva najela apartma. Opozorilo: restavracije v okolici močno obiskanih turističnih znamenitosti in še posebej Vatikana, so drage in nudijo slabo hrano. Tudi v Transtevere se mi je zdela ponudba slaba (drage jedi z malo dodano vrednostjo). Midva sva tam jedla v odlični indijski restavraciji.

Najbolj navdušena, kar se udobja tiče, sem bila na dobro delujočim javnim prevozom, ponudbo veganskega sladoleda in nad številnimi javnimi pitniki z odlično vodo.

Udobno se namestite in se sprehodite po tem lepem mestu, kjer lahko vsak, čisto vsak najde kaj zase:




































torek, 27. februar 2018

Meditacija, ali ne?

Ojojoj, kako dolgo sem zanemarjala blog. Ampak, ko nič ne objavim, to po navadi pomeni, da se v realnem življenju veliko dogaja. Toliko, da ne zmorem zbrati misli in napisati prispevka za blog. Pisanje prispevka namreč vedno zahteva jasno glavo in zbrane misli.

Kaj se je v zadnjem času dogajalo?

Bila sem na tečaju meditacije. Odločila sem se za integralno meditacijo pri Adrianu Kezeleju. Všeč mi je njegova definicija meditacije: to je stanje, ko ne počneš nič. Kar pomeni, da ne misliš na zravnano hrbtenico, pravilno dihanje ali lotusov položaj. Med "pravo" meditacijo ne poslušaš glasbe in ne izgovarjaš mantre, ker je to že dejavnost.


Poznate prednosti meditacije? 

Zakaj sem se za meditacijo odločila ravno zdaj? No, prijavila sem se že lani jeseni, ker se je za Adrianove tečaje meditacije potrebno vpisati na čakalni seznam. Za mojo odločitev pa obstajajo trije razlogi:

1. Radovednost: a zmorem kaj takšnega tudi jaz? Adrian v svoji knjigi "Hej, človek, spravi se meditirat!" piše, da se lahko vsak nauči meditirati.

2. Intuicija mi je namignila, da je sedaj pravi čas.

3. Eden od mojih letošnjih ciljev je, da obiščem 10 zdravilnih točk in tam meditiram. In, če želim to izvesti, se moram naučiti meditirati.

"Posebnost" tečaja meditacije pri Adrianu Kezeleju je, da vsak udeleženec dobi pranavo. Določena iz Džotiša, na podlagi rojstnega datuma. To je beseda iz različnih zlogov (ne smeš je nikomur povedati), ki ti pomaga, da se pri meditaciji lažje in hitreje spustiš "na dno morja" - v stanje mentalnega mirovanja. In res funkcionira.

Ko se naučiš meditacije, pa je najpomembnejše, da jo izvajaš. Vsak dan, dvakrat, od 15 do 20 minut. Vem, vem, vem, kje bom našel toliko časa (zase), boste vpili. Priznam, ne meditiram vsak dan dvakrat. Meditiram po potrebi, skoraj vsak dan, včasih dvakrat.

Ampak, prednosti meditacije so izredne in sama počasi začenjam spoznavati, kaj prinese meditacija. Več si preberite v Adrianovi knjigi.