petek, 24. september 2010

Življenje: Lep vikend

Vremenska napoved za soboto in nedeljo ni prav dobra, zato bosta oba dneva bolj delovna. Ta teden sem sicer ves čas pridno delala, vendar nujnih zadev nisem naredila. Polna luna in lepo sončno vreme je obupna kombinacija za delovno moralo!!!

Za ponedeljek in torek sem pripravila dva zanimiva prispevka, do takrat pa uživajte v jesenskih detajlih.









četrtek, 23. september 2010

Feng shui: Vsaka glasba svoje uho najde

Nekaj prav zanimivega sem odkrila: ob določenih dnevih lahko poslušam samo glasbo z ženskimi izvajalci, ob določenih pa samo moške pevce. Že zjutraj, ko pridem v službo, vem, kaj mi bolj ustreza: moški (yang) ali ženski (yin) izvajalci.

Ta "fenomen" sem opazovala nekaj mesecev, da bi ugotovila, ali res drži. Včeraj pa sem se odločila, da s pomočjo feng shuija raziščem, zakaj polarizacija glasbe v mojih ušesih.

V kitajskem koledarju sem pogledala dneve, ko mi morajo peti moški - bili so dnevi s polarnostjo yin. In obratno: na yang dneve so mi bolj všeč ženski glasovi. Hoho, kako zanimivo.

Ne vem, ali je to neko splošno pravilo, bom še naprej raziskovala. So pa moja ušesa že od rojstva občutljiva in rada poslušam glasbo, ki je kakovostna. Kjer pevci ne fušajo (kot npr. pri Perpetuum jazzile) in glas zveni (ne kot pri Sidharta). Imam majhno zbirko CD-jev z različnimi zvrstmi glasbe; z njimi razvajam svoja ušesa, pa tudi od študentke Sonje, ki sedi pred mojo pisarno. Včasih so milih zvokov, ki prihaja iz majhnega radia deležni še pacienti, Dominik, Ksenija in celo Murgelčani. Do sedaj se nihče ni pritoževal.

Še zanimivost: glasba in ušesa spadajo v element voda, kar je zelo praktično za vse, ki jim manjka ta element. Lahko se greste namakat v kopalno kad in zraven poslušate glasbo - učinek elementa vode se podvoji. Če si zraven privoščite še slan prigrizek in uporabite temno modro ali črno brisačo, vas bo energija vode kar preplavila.

V element voda spada predvsem klasiščna glasba. Namreč, v tistem trenutku, ko glasbi dodamo zabavljaško komponento (entertainment), preide v element kovina. Zakaj? Ker je element kovina povezan z hobiji in užitki po službi. Takrat sonce zahaja in dan prehaja v noč, mi pa uživamo po napornem delu in se razvajamo s stvarmi, ki božajo našo dušo. In nas pripravijo na nov delovni dan.

torek, 21. september 2010

Irska: Nezanimivo turistično v Brayu

Če bi se Bray nahajal nekaj sto kilometrov južneje, bi ga prav vzljubila. Z dolgimi peščenimi plažami v mrzlih delih Evrope pa nimam kaj začeti. OK, sprehodim se gor in dol po obali, malo pogledam za travicami, malo za kužki, potem pa se že neha. V vodo, ki nima vsaj 22 stopinj, pa itak ne grem.

Bray je turistično mestece, ki ga obiskujejo predvsem Dublinčani. Pa ne tisti premožnejši, oni gredo nekam drugam (verjetno v tople dele Evrope); Bray je namenjen nižjemu sloju, mamam samohranilkam in upokojencem.

Takšna je tudi ponudba - kič, elektronika, vrtiljaki, fast food. Pa si ga oglejmo!



Turizem in industrija - takšni motivi me vedno "razveselijo"

Saj so se dobro spomnili: v obmorsko mestece, ki ima zelo yin obalo (pesek, malo sonca), so privlekli yang zabavo. Kaj pa naj turisti drugega počnejo?

Nekdaj je bilo, vsaj po zgradbah sodeč, malo drugače. Še ne tako daleč nazaj, ko še ni bilo poceni letov na Kanarske otoke in Mallorco, je bil Bray bolj mondeno letoviško mesto. Kar malo nostalgična sem postala in z veseljem bi se odpravila na časovni potep v braysko preteklost.





Ja, eni so se celo kopali!



Rdeča barva na ograji - zopet zelo uspešen primer yanginiziranja yin obale



Kaj menite, sva vzela kakšen kamen za spomin?

Starejši lastniki vrstnih hiš se še nekaj trudijo z urejanjem predvrta, mlajši pa si raje omislijo asfalt.

nedelja, 19. september 2010

Življenje: Zopet spoštujemo naravo

Glede na informacije s spletnih strani so nam poplave v Murglah prizanesle. Kuham si močno enolončnico, potem pa se bom odpravila na teren pogledat dejansko stanje.

V takšnih nesrečah se zopet zavemo, kako močna je narava. In postanemo globoko hvaležni za čisto vodo, ki priteče iz pipe, vroči štedilnik in suha tla pod nogami.

Voda na poplavnih območjih bo počasi odtekla in pustila za sabo še več problemov. Poplave namreč s sabo prineseje tudi onesnaženo in smrdeče blato, mrtve živali, industrijske odpadke, debla in veja ...Voda iz pipe bo lahko še dolgo onesnažena in neuporabna za pitje.

Upam, da bodo ljudje, ki so jih prizadele poplave, hitro dobili pomoč. Če lahko jaz komu pomagam, naj se oglasi.