sreda, 14. december 2016

Štiri odlične veganske sladice

Ufufuf, koliko časa že nisem pisala. Dnevi tečejo tako hitro, da komaj sledim. Problem je v tem, da sem v rahlo introvertirani fazi. Vsaj po službi. Čez dan še kar gre, pozno popoldne in zvečer pa si želim samo svoj mir.

Kaj vse se dogaja?

1. Samo še do 25. 12. 2016 lahko naročite bazično kozmetiko (to je tista, ki ima pH višji od 7) s 20 % popustom. Prejšnji teden sem bila pri kozmetičarki in je zelo pohvalila mojo kožo. Tudi lasje do v odličnem stanju, je ocenila frizerka. Sama uporabljam za umivanje las Ovimed Gel za lase in tuširanje. Krasen izdelek, ki zelo dobro opere umazanijo (tudi na nogavicah in čevljih). Za tuširanje uporabljam Lubana Pena za tuširanje, ker je tako svilnata in kože ne izsuši. Za obraz pa Lubana Dnevno kremo, ki ustreza moji mešani koži.

Torej, če vas zanima nov koncept pri negi obraza, las in telesa, poglejte na Avito:

http://www.avita.si/bazicna-kozmetika

2. Seveda me je tudi letos zagrabila okraševalska mrzlica. Imam 4 škatle z različnimi novoletnimi okraski. Letos me je takoj pritegnila rdeča barva, zato so naši poslovni prostori zelo rdeči. Fotografije bom še objavila, da se boste sami prepričali in dobili kakšen navdih.

Včeraj se nisem mogla zadržati, zato sem nabavila še nekaj novih okraskov. Rdeči los, stoječa zvezda iz lesa in adventni venec so moja nova pridobitev.

3. Veliko dela imam s feng shuijem, kar me veseli, ampak tudi dodatno zaposluje. Kontaktirala me je novinarka in povprašala, ali bi lahko napisala kaj o prihajajočem letu ognjenega petelina. Ups, ne bo šlo, sploh se še nisem resno ukvarjala s prognozami za naslednje leto. Vem samo, da bo zelo, zelo kovinsko. Seveda se bom v kratkem posvetila tej temi in tudi kaj napisala na blogu. Moramo biti pripravljeni!

3. Postajam prava presna slaščičarka! Ponudila sem se, da za rojstni dan naredim presno torto. Ah, če že "pečem", bom pa naredila še kakšne piškote ali drugo sladico. Celo tako daleč sem šla, da sem si v poseben fascikel shranila najljubše recepte.

Zakaj presne? Ker so zelo hitro narejene in zelo okusne, pa tudi bolj zdrave (malo sladkorja, veliko dobrih maščob).

Zakaj veganske? Ker v njih ni nobenih zame neugodnih alergenov.

Tako sem v dveh urah naredila 4 veganske sladice, vključno s pospravljanjem kuhinje.


Iz mase bi morali nastati rogljički, ampak meni to ni uspelo. Poleg tega so mi kroglice dosti bolj ljubše. V masi so indijski oreški in mandlji, agavin sirup, vanilija, cimet in limonin sok. Za preliv sem uporabila čokolado in ji dodala pomarančno olje (dobi se pri izdelkih za peko). 


Pri tem pecivu sem imela največ pomislekov, kakšno bo. Kako harmonizirajo polenta, pistacije in marcipan? Božansko!!! Maso, ki je bila kar mehka, bi morala dati v papirnate posodice in jo preliti s čokolado. Ker jih nisem imela, sem dodala čokolado in pomarančno olje kar v maso ter naredila cmočke. To je takooo dobro. Priznam, skoraj vse sem pojedla sama. 


Glavna sestavina rojstno dnevne torte so bile višnje. Naredila sem napako in indijske oreške dala v osnovo (testo), namesto v nadev. Nič se niso pritoževali, samo vse skupaj je bilo preveč mehko. 



Moja prva veganska tortica iz ostankov, ki so ostali pri izdelavi ostalih treh sladic, je odlično uspela.


Ko sem gledala ostanke sestavin, me je pograbila ustvarjalna mrzlica. Lahko iz teh ostankov naredim dobro tortico? Namočenih oreškov nisem več imela, zato sem morala improvizirati. 


Za podlago sem uporabila 150 g zmletih ovsenih kosmičev, ki sem jih skuhala v 150 ml riževega "mleka". Samo malo sem jih pokuhala, nato odstavila iz ognja in dodala marcipan. Bilo ga je okrog 50 gramov. Maso sem vlila v kvadratno stekleno posodo (ker druge nisem imela) in dala hladit v hladilnik.

Medtem sem pripravila nadev iz 150 g (že odtaljenih) višenj in dveh jabolk. Jabolka sem seveda očistila semen in jih skupaj z višnjami zmešala v mešalniku (blenderju). Dodala sem veliko cimeta in 1 jedilno žlico agavinega sirupa. Če bi torto še enkrat delala, bi v nadev dala nekaj indijskih oreškov, da ne bi bil tako voden. Za fiksiranje sem polovico čajne žličke agar agar segrela v pol decilitra vode in vlila v nadev. Še enkrat malo premešala in razporedila po nadevu, za nekaj ur postavila v hladilnik in torta je bila končana.

Bila je odlična, kombinacija ovsenih kosmičev, cimeta, višenj in jabolk je fantastična. Zelo sem ponosna nase in komaj čakam novih kuharskih eksperimentiranj. Seveda bom kmalu izdala kuharsko knjigo in na veliko služila s tečaji ...