sreda, 27. julij 2011

Rožice: Julija v Murglah

Bilo je idealno oblačno vreme za fotografiranje. Jaz pa sem doma pozabila fotoaparat. Pa se je ponudila študentka Sonja, da bo organizirala fotoaparat in fotografko. Že čez eno uro je prišla Tea s svojim novim Canonom (ok, ni Nikon, sem si mislila, ampak, saj smo liberalni ...).

Zelo zanimivo se je lotila iskanja motivov in rezultat je tukaj:


















Hvala Tea za lepe fotografije in še kdaj pridi pokazat svojega Canona.

Tako je bilo v Murglah lani julija http://helena-golenhofen.blogspot.com/2010/07/rozice-po-dezju-najlepse-sijejo.html

torek, 26. julij 2011

Rožice: Cipresasta konjska griva tudi prezimi

Nekateri, še posebej vrtnarji, mi ne verjamejo, da sta cipresasti konjski grivi pri bloku moje mame preživeli mrzlo zimo in spomladi ponovno odgnali. Rezultat je tukaj:

Prezimljena cipresasta konjska griva

Mislim, da sta rastlini letos manjši kot lani - ja, prleške vrtnarke, bo potrebno več gnojiti!

ponedeljek, 25. julij 2011

Zdravje: Laneno olje - zakaj je tako drago?

Že pred nekaj meseci sem od gospoda G. dobila vprašanje o lanenem olju:

Vaše olje stane 9 EUR, v bio trgovinah in trgovskih centrih pa ga lahko kupim za 5 EUR. Zakaj je takšna razlika v ceni?

Moj odgovor je bil:

Spoštovani!

Laneno olje je eno najbolj občutljivejših olj, saj je zaradi velike vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin zelo nestabilno. To pomeni, da se hitro pokvari in s tem izgubi dobre lastnosti. Pomembna je že izbira semena, ki ne sme biti onesnaženo s pesticidi in plesnijo (ta je še posebej problematična). Odločilen postopek pa je stiskanje, kjer temperatura ne sme preseči 35 stopinj. Ker je izkoristek pri stiskanju lanenih semen zelo majhen, veliko oljarn preseže to temperaturo in s tem pridobi več olja.

Olje, ki ga prodajamo, je narejeno v nemški družinski oljarni, kjer ga stiskajo v majhnih serijah in po vseh zgoraj omenjenih kriterij. Že seme za olje pregledajo, kar je izredno redko.


Zato za ceno 9 EUR dobite vrhunsko olje iz testiranih semen, ki je staro največ nekaj tednov, pravilno skladiščeno in nalito v temne steklenice. Zato razlika v ceni. Če boste poskusili naše olje in cenejše olje, boste opazili razliko v okusu - to nam vedno znova povedo stalne stranke.

Dobro olje se tudi hitro pokvari, ker je neprečiščeno in ima veliko omega 3 maščobnih kislin; veliko olje, ki jih odbite v trgovinah, se prepozno pokvari.

Upam, da se vam nazorno opisala, zakaj razlika v ceni in da boste razumeli, da laneno olje tudi mora imeti primerno ceno, drugače ni dovolj kakovostno.