V naslednjih dneh bomo "obdelali" Irsko in sicer po sklopih, da bo bolj zanimivo. Ja, ja, rožice in vrtovi tudi pridejo na vrsto!
Potovanje sva z možem začela v Dublinu, ostala 4 dni, potem pa se z avtomobilom odpravila na vzhod, JV, JZ in zahod ter končala v Dublinu. Potovanje je trajalo samo 12 dni, zato sva potovala bolj površno oz. si nisva ogledala "vseh" znamenitosti, ki jih priporočajo turistični vodiči.
Če bi že morala izpostaviti meni najljubše dele države, bi se odločila za Dublin (in okolico), polotok okrog mesteca Dingle ter zahod (Galway). Tako močno opevani JZ me ni prepričal, verjetno tudi zato, ker je bilo takrat premalo sonca. Galway je prijetno presenetil, se mu vidi, da je univerzitetno mesto.
Ko se vrnemo s potovanja, nas najprej povprašajo o vremenu in hrani v tej deželi. O vremenu v Irski ni potrebno izgubljati besed, ker je nestanovitno in nikoli ne veš, kaj te čaka. Vremenske napovedi so tako nezanesljive kot slovenske, zato je najbolje pogledati skozi okno in se pripraviti na vse. Letos je bilo izredno malo dežja, so povedali domačini. Imela sva samo eden zelo deževen dan (v Kilkennyju), in trirat nekaj ur pršenja.
Najti dobro hrano ni bil problem, večji problem so bile cene. V bistvu je vsa izvenpenzionska ponudba zelo draga. Malo pivo: od 4,5 do 5,5, EUR. Dnevna juha: od 4 do 5 EUR. Kepica sladoleda: od 1,2 do 3,5 EUR. Vstopnine: groza! Najdražje so večerje in takrat res zapoje denarnica. Uf, je bolelo, ko sva plačevala, vendar se mi ob gledanju irskih fotografij s hrano sprosti najmanj 1000 hormonov sreče.
Potovanje sva z možem začela v Dublinu, ostala 4 dni, potem pa se z avtomobilom odpravila na vzhod, JV, JZ in zahod ter končala v Dublinu. Potovanje je trajalo samo 12 dni, zato sva potovala bolj površno oz. si nisva ogledala "vseh" znamenitosti, ki jih priporočajo turistični vodiči.
Če bi že morala izpostaviti meni najljubše dele države, bi se odločila za Dublin (in okolico), polotok okrog mesteca Dingle ter zahod (Galway). Tako močno opevani JZ me ni prepričal, verjetno tudi zato, ker je bilo takrat premalo sonca. Galway je prijetno presenetil, se mu vidi, da je univerzitetno mesto.
Ko se vrnemo s potovanja, nas najprej povprašajo o vremenu in hrani v tej deželi. O vremenu v Irski ni potrebno izgubljati besed, ker je nestanovitno in nikoli ne veš, kaj te čaka. Vremenske napovedi so tako nezanesljive kot slovenske, zato je najbolje pogledati skozi okno in se pripraviti na vse. Letos je bilo izredno malo dežja, so povedali domačini. Imela sva samo eden zelo deževen dan (v Kilkennyju), in trirat nekaj ur pršenja.
Najti dobro hrano ni bil problem, večji problem so bile cene. V bistvu je vsa izvenpenzionska ponudba zelo draga. Malo pivo: od 4,5 do 5,5, EUR. Dnevna juha: od 4 do 5 EUR. Kepica sladoleda: od 1,2 do 3,5 EUR. Vstopnine: groza! Najdražje so večerje in takrat res zapoje denarnica. Uf, je bolelo, ko sva plačevala, vendar se mi ob gledanju irskih fotografij s hrano sprosti najmanj 1000 hormonov sreče.
Kosila in večerje so najcenejša, če vzameš meni. Porcije so izredno velike, zato bi jih res lahko zmanjšali in znižali cene. Poznajo t.i. earli bird menu - za zgodnje večerje (od 17. do 19. ure) nudijo še posebej ugodne cene.
Na Irskem je veliko Poljakov, ki so si hitro priskrbeli "svoje" trgovine. (Pst, če boste dobro pogledali, boste v izložbi opazili moj avtoportret.)
V brayški restavraciji so zelo dobro poskrbeli tudi za starostnike. Natakarica nama je povedala, da so porcije manjše in hrana "lažja".
V večini hotelov je potrebno zajtrk posebej plačati. Ker je zajtrk za naju zelo pomemben obrok, sva se včasih odločila za zajtrk v hotelu, drugič sva šla jest v kavarno, tretjič pa kar v trgovino. Bilo je v nedeljo, midva pa sva želela čim prej zapustuti Killarney in se odpeljati v naravo. V nekem mestecu sva zagledala odprto trgovino, ki je imela zelo velik izbor živil za zajtrk (od toplih do hladnih). Malo sva opazovala domačine, kaj naročajo, nato pa se odločila za sendvič z veliko zelenjave in puranjimi prsi.
Ob takšnem sendviču (nisem ga mogla pojesti do konca) je lažje načrtovati pot. Še posebej, če veš, da bo zopet oblačno in deževno.
Tudi v veleblagovnicah imajo kavarne/bistroje in to zelo dobre. Tale je v mestecu Dingle, ki je najbolj znano po delfinu Fungi. Živi prosto v morju in se že več kot deset let zelo rad kaže turistom. Če ga na organiziranem izletu ne vidite, vam vrnejo denar.Tako, dovolj ste se najedli! Naslednja tema v irskem potopisu pa bo izredno zanimivi japonski vrt. Čisto me je očaral, upam, da vam ga bom znala predstaviti na pravi način.
Pozdravljeni Helena!
OdgovoriIzbrišiZanima me kako na vseh teh potovanjih pazite na bazično prehrano in protiglivično dieto in kakšno vodo pijete? Se zakisujete, ko pridete domov, je pa na vrsti razkisovanje, ali kako?
Lp, Teja
Teja: Irska res ni država, kjer bi lahko jedel zelo zdravo oz. bazično. Še posebej izven večjih mest je zelo težko dobiti zelenjavo, da o solatah ne govorimo. Mogoče izgleda, da sva jedla veliko sladic. Ne, nisva, verjetno sem objavila vse, ki sva jih pojedla. Seveda sva naročala meso in ribe, ker so še vedno boljša hrana kot OH (testenine, pica, kruh, riž, krompir). Dominik tako nima težav z zakisanostjo, jaz sem pa ves čas pridno jedla bazične minerale, kot doma. Vodo sva kupovala in je tudi ogromno spila. Sicer ves čas ponujajo vodo iz pipe, vendar je bila groznega okusa (okusila sem fekalije, kemikalije, stare cevi, klor) in je nisem mogla piti. Pred in po potovanju pa komaj čakava, da prideva na ustaljeni prehranjevalski način. Prvo, kar sva naredila doma, je bil obisk tžnice in nakup zelenjave.
OdgovoriIzbrišiV vseh vodičih piše, da je na Irskem že vegetarijancem hudo, veganci pa morajo stradati (ali jedo veliko OH).
LP
Helena