petek, 27. september 2013

Koliko beljakovin moramo pojesti

Kosilo v restavraciji Harfa je bilo, kot vedno, zelo okusno. Med žvečenjem piščanca sem se spomnila, da me v hladilniku za večerjo čaka fižolova enolončnica - torej bom v dveh obrokih imela beljakovine. Nikoli nisem pojedla veliko mesa, tudi doma sva z očetom (oba krvna skupina A) vedno predlagala menije brez mesa.

Ampak, beljakovine so za telo zelo koristne, in jih pojemo kvečjemu premalo.Seveda je zelo pomembno, kakšnega izvora so (npr. iz poceni klobas ali ekološkega mesa); veliko premalo pojemo rastlinskih beljakovin.

Na predavanju v Kalčku sem obljubila, da bom na blogu objavila, koliko beljakovin moramo pojesti in kje jih najdemo. Napisala sem kar cel članek, ki je izšel v zadnji E-reviji Avita. Če še niste prijavljeni na naše novice (so brezplačne in izidejo na približno tri tedne), pojdite na www.avita.si in nam pošljite vaš e-naslov.

Tukaj pa je članek:

Ste eden izmed tistih, ki se tresejo, če ne pojedo nekaj sladkega? Ste pretežki in imate veliko stresa? Potem morate začeti jesti več beljakovin. Ob tem takoj pomislimo na mastna svinjska rebrca in klobase. Vendar poznamo tudi rastlinske beljakovine, ki so dosti bolj zdrave. Koliko jih pa moramo pojesti? 

Priporočila o tem, koliko beljakovin (BE) bi morali pojesti, so si zelo nasprotujoča. Nemški zdravnik Ulrich Strunz priporoča naslednje vrednosti:

1. Da sploh preživimo
Minimalna količina, ki je potrebna za tvorbo aminokislin in ohranjanje mišic, je 40 gramov BE.

2. Mirujoči življenjski stil
Kadar živimo zelo mirno, smo zdravi in smo tudi športno malo aktivni (počasen sprehod, tai či), potrebujemo 0,8 gramov BE na kilogram telesne teže. To za 70 kilogramov težko osebo pomeni 56 gramov BE na dan.

3. Stresen življenjski stil
Kadar smo pod stresom, se ukvarjamo s športom, smo predebeli, imamo slab imunski sistem, se dnevna doza BE poviša na 2 grama. Oseba, težka 70 kilogramov, bi morala pojesti 140 gramov BE dnevno.


Kje vse najdemo beljakovine? 

Nekaj trikov pri uživanju beljakovin

Opozorili smo že, da beljakovine niso samo v mesu in klobasah, nahajajo se tudi v mlečnih izdelkih, žitaricah, zelenjavi in semenih. Vendar jih je tam manj, zato moramo teh živil pojesti več, kar je včasih nemogoče. Za 40 gramov BE bi morali pojesti 1200 gramov jogurta. Misija nemogoče!

Strokovnjaki zato priporočajo, da:

- pri uživanju živalskih beljakovin pijemo veliko vode, saj s tem pomagamo ledvicam;
- razporedimo dnevno potrebno količino beljakovin na več manjših porcij;
- kombiniramo več različnih beljakovin v enem obroku, saj se tako izboljša njihov izkoristek (biorazpoložljivost).

Kaj vse moram pojesti, da dobim 100 g BE?

Da si boste lažje izračunali, koliko živil potrebujete za dnevno priporočeno dozo BE, si oglejte spodnje podatke.

  • 20 gramov BE boste našli v: 
3 jajcih, 80 g piščančjih prsi, 100 g govejega ali telečjega zrezka, 70 g prekajenega lososa, 125 g lignjev, 120 g rib, 200 g školjk, 45 g parmezana, 75 g kalčkov.

  • 10 gramov BE boste našli v: 
0,3 l posnetega mleka, 300 g jogurta, 75 g skute, 38 g sira, 100 g polnozrnate moke, 135 g neoluščenega riža, 110 g koruze, 95 g prosa, 125 g polnozrnatega pšeničnega kruha, 60 g indijskih oreščkov, 35 g arašidov, 35 g lanenih semen, 50 g mandljev, 345 g kostanja, 50 g suhega fižola, 125 g tofuja, 175 g stročjega fižola, 220 g brstičnega ohrovta, 300 g brokolija, 500 g krompirja, 285 g jurčkov, 500 g malin.

Vir: U. Strunz – Die Diät

sreda, 25. september 2013

Kovinski clash, Majorka in ledvice

Že dolgo se mi ni zgodilo, da bi imela pisateljsko blokado, tokrat pa sem tri dni pisala in brisala stavke. Pa ne zaradi pomanjkanja idej, kaj napisati, verjetno je ravno obratno - preveč misli se mi plete po glavi.

Mogoče pa sem se samo razvadila - prejšnji teden sem bila namreč na dopustu in sicer že četrtič na Majorki. Bilo je lepo, predvsem v sončenju in kopanju sem uživala, saj so bile temperature idealne. Fotografije moram še sortirati; malo mi je nagajal objektiv, zato nisem preveč zadovoljna s slikami. No, nekaj jih bo za objavo, da tudi vas popeljem na ta lep španski otok. Majorka je tako raznolika in zanimiva, da lahko vsakdo nekaj najde zase.

Ne vem, kaj se dogaja, ampak včeraj je blog obiskalo 983 ljudi. Pa saj nisem pisala o avtomobilih in seksu! Še o športu ne, čeprav bi lahko več, glede na to, da tudi sama pridno migam. Hvala za obisk, komentarje in pisma.


Kraljeva palača v Palma de Mallorci, kjer španska kraljeva družina že tradicionalno preživlja dopust

Avgust je bil zame kar naporen mesec. Dolgo nisem vedela kaj se dogaja, potem pa le pogledala v kitajski koledar in ugotovila, da mu vlada kovinska opica. Dvojna kovina, torej! Kaj to pomeni za moj ubogi les yin ne bom niti razlagala, ampak clash-i (udarci) so se vrstili eden za drugim. Komaj sem čakala, da bo avgust mimo in se začel september. Vendar mi je kitajski koledar povedal, da si nisem kaj dosti prebrala, saj je tudi september dvojno kovinski (vlada mu kovinski petelin). Na srečo je petelin vsaj yin, torej je manj udaren, milejši, vendar vztrajen. Komaj čakam, da bo oktober ...

V zadnjem času se bolj intenzivno posvečam vplivu časa na ljudi. Teorijo poznam, vendar želim vedno najprej sama preveriti različne metode. Seveda me najbolj zanima, kako preprečiti ali vsaj omiliti te slabe vplive.

Včeraj sem bila v vrtnariji Trajnice Carniola in nakupila nekaj iskrivk (heucher). Idealne bodo za jesenske zasaditve, saj se enoletnice počasi poslavljajo. V soboto, 28.9.2013 bodo imeli Dan odprtih vrat.

Pripravljam koncept za jesensko predavanje v Kalčku. Ko so me povabili k sodelovanju, sem se hitro odločila za temo: ledvice. Ta organ me je vedno privlačil, že med feng shui šolanjem, pa tudi kasneje ko sem ga spoznala s terapevtskega stališča. Ledvice sicer spadajo v element voda, vendar v sebi skrivajo tudi ogenj. Kot srce: ognjeni organ s skrito vodo. Zato sta ta dva organa zelo povezana, tako v energijskem, kot fiziološkem smislu. Znano je, da zdravila za srce neugodno vplivajo na delovanje ledvic.

Oba imata velik vpliv na psiho in veliko vedenjski motenj nastane ravno zaradi  nepravilnega delovanja ledvic in srca. Vsi naši strahovi so povezani z energijo ledvic, srce pa s pogumom. Ledvice tudi odločajo o tem, kako dolgo bomo živeli, zato jih je res dobro bolje spoznati. Zato ste v sredo, 9.10. 2013 ob 17.30 vabljeni na predavanje v Kalček.