petek, 10. april 2015

Kam za prvomajske praznike?

Že razmišljate, kam za prvomajske praznike? Ogled evropskih velemest v tem času je vedno dobra odločitev, saj še ni prevroče. Pred dvema letoma sem bila na Dunaju. Mislim, da še na nobenem potepu nisem naredila tako malo dobrih fotografij. Vzrok: napačen objektiv in preveč natrpan program (ki sem si ga sestavila sama). Našla sem tri, na katerih je, seveda, cvetje. Dunajske znamenitosti pa si boste morali ogledati sami ... v živo.




četrtek, 9. april 2015

Vsi na kolo!

Res ne razumem, zakaj se več ljudi ne vozi s kolesom. V vsakem gospodinjstvu je vsaj eno kolo. Ko je lepo vreme, se je užitek voziti s kolesom, okolico doživiš na čisto drugačen način. Je hitreje, kot peš in počasneje, kot z avtomobilom. Da ekološkega vidika ne omenjam.

Kaj, ko bi letos spomladi tudi vi opravili najmanj 10 voženj s kolesom? Koristilo bo vašemu zdravju, da o pozitivnih vzgledih niti ne govorim. S kolesom se lahko vozijo tudi pretežki ljudje in tisti, ki jih bolijo kolena. Res ni nobenih izgovorov. Ali poznate kakšnega?


3. Po-praznični nasvet: Vsaka vožnja s kolesom šteje!

sreda, 8. april 2015

Jetra imajo rada grenčice

2. Po-praznični nasvet: Jejte čim več grenkih živil!

Vem, vsi imamo raje sladke okuse, ampak, za čiščenje telesa spomladi (ko "obdelujemo" predvsem jetra), so grenka živila najbolj primerna.

Kje jih najdemo:

- vroče delovanje (vas močno pogrejejo): ovčetina, jagnjetina, na žaru pečeno meso, kuhano vino, grenki likerji

- toplo delovanje (vas pogrejejo): ajda, ovčji sir, kozji sir, pelin, kakav, mak, origano, mleta rdeča paprika, rožmarin, timijan, brin, kava, rdeče vino, žitna kava

- nevtralno delovanje (ko smo temperaturno uravnoteženi): motovilec, brstični ohrovt

- osvežujoče delovanje (ko nam je pretoplo): rž, artičoke, belgijski radič, ledenka, endivija, glavnata solata, regrat, olive, rdeči radič, rdeča pesa, bezgove jagode, grenivke, kutine, žajbelj

- hladno delovanje (ko se želimo močno ohladiti): pivo, zeleni in pravi čaj

Grenka živila lahko uspešno "skrijemo" v sveže stisnjene sokove. Sama si najraje naredim sok iz korenja, jabolk, ingverja in radiča (ali regrata).



Sonček in takšen sok vas bosta zanesljivo spomladansko zbudila. Utrujenost? Ne poznamo ...

ponedeljek, 6. april 2015

Kaj bom delala po 700.000?

Trenutno stanje na števcu obiskovalcev: 699,747

Ja, priznam, sem kar ponosna nase, da me bo kmalu obiskal 700.000 bralec bloga. V praksi ta številka ne bo vplivala name, čakala bom na večjo številko: 1,000.000. Le koliko bom takrat stara? Kaj bom takrat počela? Da bom srečna in aktivna, vem, ker je to odvisno samo od mene.

Danes sem si kupila števec korakov. Kar sram me je povedati, kako malo korakov sem naredila v zadnjih 3 urah. Saj, zato sem ga kupila!


Kot sem obljubila: tole je tudi moj prvi nasvet po velikonočnih praznikih, ki bi jih, iz zdravstvenega stališča, lahko šaljivo preimenovali v slabo-holesterolske praznike.

1. Po-praznični nasvet: Bodite čim bolj aktivni, vsak korak šteje!