četrtek, 9. september 2010

Kitajska astrologija: Janša - patria - njegov horoskop

Pred nekaj leti sem v Etnografskem muzeju predstavila horoskope treh slovenskih politikov: Drnovška, Janše in Jankovića. Moram priznati, da sem se res zabavala ob raziskovanju notranjosti oseb, ki jih poznam samo iz medijev.

V zadnjih dveh številkah Mladine so objavili dokaze o tem, da je Janša vedel o kupčijah s Patrio in da je bilo vse speljano v dogovoru z njim. Nimam pojma, kaj je res. So pa me članki in obtožbe vzpodbudile, da sem izbrskala njegov horoskop in ga dopolnila s sedanjim znanjem.

Nisem odkrila ničesar bistveno drugačnega, samo njegov ekstremni horoskop se mi zdi danes še bolj ekstremen. Kar vedno pridigam svojim strankam: da bodo na stara leta vedno bolj čudaški, če se ne bodo potrudili in vsaj malo izravnali svojega ekstremnega horoskopa.

Janez Janša ima takšno razporeditev moči med petimi elementi:

ogenj - 23,6%
zemlja - 19,2%
kovina - 57,2%
voda - 0%
les - 0%

Njegov osebni element je ogenj, kazanje v javnosti je v zemlji, nadzor (nad ljudmi, projekti, dogajanji) v kovini. To je območje, ki je pri njemu najmočnejše (pa ne bi smelo biti) in mu dela težave. Vode in lesa nima, bi pa mu izredno koristila, še posebej voda, ker bi izčrpala kovino, vendar bi pri tem oslabila osebni element ogenj, ki ni zelo močan. Še bolj mu, torej, koristi les.

Ker ima njegov osebni element polarnost yin in kovina (področje bogastvo) tudi, dobimo povezavo Pin Choi, ki pomeni "nepošten denar". Ljudje, ki imajo takšno povezavo, želijo zaslužiti denar na čim bolj udoben in nepošten način, hitro, s špekulacijami, na lotu, z dediščino ... Zato bom z velikim zanimanjem spremljala morebitni proces o Patrii, samo zaradi tega, da preverim, ali Janšev horoskop drži.

Mimogrede: Zoran Janković ima v bogastvu povezavo Jing Choi, denar želi zaslužiti sam in na pošten način.

Verjamete kitajskim horoskopom?

sreda, 8. september 2010

Knjiga: Shujšajte z ljubimcem, avtorica Eva Cassady

To knjigo morate prebrati!!! Resno mislim. Tako moški, kot ženske. Ena izmed žepnih knjig, ki se izkažejo kot zaklad. Zabavna je zgodba, zabaven je stil in jezik. Kompliment tudi prevajalki! Da o "strokovnih" nasvetih glavne junakinje glede hujšanja, partnerstva in ljubimcev niti ne govorimo.
Le kdo si ne bi želel hujšati z ljubimcem? No, glavna junakinja si sicer bolj pomaga s fitnesom in dieto, ljubimec pa je njena zelo močna dodatna motivacija.

Naj mi Založba Meander oprosti, ker jih nisem vprašala za dovoljenje, ampak napisala vam bom nekaj citatov iz knjige, da jo boste čim prej šli kupit. Citati so samo iz začetka in konca knjige, vmes jih boste našli še veliko več, tako da vam med branjem ne bo nikoli dolgčas.

1. Zakon je ustanova, ki temelji na obojestranski utvari zasebnosti. Mož ne opazi, da skrivaš kekse pod kuhinjskimi krpami, ti pa ne opaziš, da si vrta po nosu.

2. Odkrila sem, da se večina žensk poroči zato, da se lahko svojim prijateljicam pritožujejo nad pomanjkljivostmi svojih mož. To je kakor nekakšno nasprotje hvalisanja, tekmovanje v tem, katera ženska ja svoje življenje in zvestobo obljubila večjemu kretenu.

3. V tem je težava z elektronsko pošto: nekaj, kar se ti zdi med pisanjem igrivo, prispe na cilj, oropano vsakršne ironije. ... Toda po mojih izkušnjah ljudje redko prepoznajo humor, kadar jo berejo.

4. Nekje sem prebrala, da moški na spletu iščejo seks, ženske pa upanje.

5. Brškone je zato tako zanimivo. Seks z Michaelom se dogaja samo v moji domišljiji, kar pomeni, da je popoln ljubimec, da obvlada tako lagodne dotike, ki mi razpihajo poželenje, kot presenetljive obrate, ki me popeljejo čez rob. ... Možje so stari mački v tem, da razpnejo jadra in poženejo jadrnico, tudi kadar veter pojenjuje. Sanjski ljubimec pa je kot pirat, ki napade ladjo, te ugrabi in se te vzame za nagrado.

6. Razmerje, sem mu hotela pojasniti, je nasprotje diete: pri dieti je vse izpisano na telesu, da lahko ves svet vidi - obup, spodleteli poskusi in lakota po spremembi. Pri razmerju pa je to, kar počneš s telesom, le poskus, da bi izrazil skrita koprnenja srca. Ne žene te želja, da bi bil z nekom drugim; žene te želja, da bi bil nekdo drug. In prepričan si, da lahko odraz svojega novega jaza vidiš le v očeh neznanca.

7. Odkrila sem, na svoje presenečenje, da se pisanje knjige ne razlikuje prav dosti od prešuštništva. Ali hujšanja, če smo že pri tem. ... Oboje je zahtevalo od mene devet mesecev počasnega, mukotrpnega dela. Pisanje, hujšanje, rojevanje: vse to je nekaj, kar zahteva čas in potrpežljivost, vendar ti spremeni življenje.

8. Na vprašanje novinarke, ali se res zavzema za to, da bi morale ženske hujšati z varanjem mož, pa odgovori: "Sploh ne. Pravzaprav tu sploh ne gre za seks. Gre za to, da si znova prilastimo svoja telesa, da si znova prilastimo nekdanje sanje. V sanjah smo posamezniki, v življenju pa smo samo žene in matere. ... Ženske hujšajo, kadar je poželenje, ki jih navdaja, večje od dnevne muke hujšanja in telovadbe. ... S to knjigo želim povedati, da se moramo naučiti, kako osredotočiti to silno željo nase, ne pa se obračati na nekoga drugega, da bi namesto nas izpolnil naše sanje."

Tako, zdaj pa se že veselim vaših komentarjev.

torek, 7. september 2010

Feng shui: Na seminarju pri mojstru Chanu

Bilo je lepo. Tudi zaradi vremena, saj nas je vse dni razvajalo sonce in segrelo do 20 stopinj. Spomladi in jeseni je skoraj vedno tako, da lepo vreme v Nemčiji pomeni slabo vreme v Sloveniji (in obratno).

Dobro razpoloženi mojster Chan med odmorom

Hotel je bil presenetljivo dober in niti enkrat nisem zamenjala sobe!!! Za neredne bralce naj povem, da je moje povprečje vsaj dve menjavi, preden lahko spim. Bi pa hotel nujno potreboval pomoč strokovnjaka za feng shui, še najbolj za analizo okolice ... Energija mora najrepj priti do vhodnih vrat, šele nato lahko z njo razpolagamo.

Kaj je narobe s tem vhodom v hotel?

Kolega Stephan je feng shui povezal s svojim podjetjem (vodovod, ogrevanje, solarne naprave, deževnica)

Levo je organizatorka seminarja v Erlangenu, mojstrica Angela Meumann-Kunz, desno pa mojstrica Nicol Finkeldei, ki vodi šolo v Bad Homburgu

Moji kolegi pozorno poslušajo mojstra Chana

Zelo malo sem fotografirala po mestu Erlangnu in nobena slika mi ni všeč. Sem pa pred poslopjem, kjer so zbrane tehnične mestne službe (vodovod, kanalizacija, smetarji ...), odkrila ta vodomet. Zdi se mi originalna ideja, seveda pa bi bilo potrebno s kompasom preveriti, ali je postavljen na pravilnem mestu.

Mojster Chan nas je tokrat res razvajal s svojim znanjem. Pri prvem projektu (kafeteriji) smo spoznali, da je lahko prostor po feng shuiju dober, ampak, če se lastnik ne ujema z njim, je težko uspeti. Pri drugem projektu (stanovanju) pa nam je mojster Chan pokazal, da so nekatera stanovanja primernejša za homoseksualce - takrat, ko z Lo Panom namerimo t.i. mix qi. In res, lastnica stanovanja nima sreče v partnerstvu, nad njo pa srečno stanujeta dve lezbijki.

Ne glede na to, kaj počnemo, se moramo nenehno izobraževati. Na nekaterih področjih je dovolj, če doma beremo strokovno literaturo, na drugih smo odvisni od živečih učiteljev. Meni pa so seminarji in delavnice tudi velika vzpodbuda za delo, učenje in raziskovanje naprej.

ponedeljek, 6. september 2010

Irska: V destilarni viskija

Waterford (jug Irske) sva predčasno zapustila in se raje odpravila v Kinsale, ki so ga okronali za irsko kulinarično meko. Med potjo sva se ustavila še v Ardmore (nič posebnega, lepe plaže) in Midletonu, kjer varijo viskije. Njihova najbolj znana znamka je Jameson, ki sem ga celo poznala, saj mi ga je prijatelj prinesel za darilo.

Irski viskiji so blažjega in sladkejšega okusa, kot pa škotski viskiji. Na internetu si lahko preberete razliko med pridelavo obeh viskijev; seveda so oboji prepričani, da je njihov viski najboljši.

Nizka, valovita pokrajina na poti od Waterforda do Kinsale



Vhod v destilarno, ki je bila ustanovljena že v 18. stoletju. V ozadju se vidijo dimniki nove destilarne, kjer je proizvodnja vodena bolj ali manj računalniško.



V notranjosti proizvodnih hal je bilo dovoljeno fotografirati, vendar mi ni uspela niti ena fotografija, saj je bilo pretemno.

Zanimivo je, da je največ prostora zavzemalo skladišče, kamor so po žetvi spravili ječmen. V "službo" so hodile tudi mačke, ki so po skladiščih pridno lovile miši. Lepa služba!

Bakrena posoda za destilacijo

Na koncu smo seveda poskusili viski. Moram priznati, da mi je bil najbolj všeč Jameson z Ginger Ale.