četrtek, 20. oktober 2016

Booking - v pomoč pri iskanju prenočišča, ali ne?

Že štiri leta si prenočišče za dopustniško destinacijo najraje poiščem preko portala booking. Všeč mi je iskalnik, tudi ponudba je dobra, imajo veliko slik o potencialnem prenočišču, dokaj verodostojna mnenja strank, dober zemljevid. Predvsem pa imamo pri booking-u določeno stopnjo varnosti, ko rezerviramo prenočišče in tudi možnost, da ga brezplačno odpovemo (do določenega datuma).

Letos sem od slovenskega lastnika apartmaja izvedela, da si booking vzame 15% provizije, on pa plača še davke, zato mu ostane malo več kot 80% zneska. Malo? Veliko? Opozorila sem ga, da tudi njemu booking nudi določeno stopnjo varnosti (ob rezervaciji moraš pustiti številko kreditne kartice in podatke). Poleg tega lahko apartma najdejo vsi na svetu in takšna reklama pač nekaj stane.

Ko sem iskala apartma za poletni dopust v Dalmaciji ali Črni gori, sem opazila, da je ponudba na booking-u bolj skromna. Takšen način posredovanja se na jugu še ni uveljavil, poleg tega morajo biti lastniki, ki želijo oglaševati na portalu, tudi računalniško pismeni. Ali pa nekomu plačati, da to za njih počne in se ažurno odziva.

Zato sem apartma na Murterju poiskala preko lokalne agencije. Po končanem dopustu sem razmišljala o razlikah med obema možnostma. V principu ne bi smelo biti razlik, a ne? Pa so bile.

Apartmaji na spletni strani agencije so bili dosti slabše predstavljeni kot pri booking-u. V agencijo sem morala večkrat poslati dodatna vprašanja o apartmajih, ki so me zanimali. Tudi glede razpoložljivosti je bilo treba počakati vsaj pol dneva ali več.

Bila je še ena, najpomembnejša razlika: pri predstavitvi apartmajev ni bilo ocen in pripomb strank. Če bi bile, potem bi o najinem apartmaju napisali:

Razgiban tloris in pogled na tri strani neba, velika, dobro opremljena kuhinja s pokvarjenim hladilnikom, krasen razgled na Kornate z lepe terase, vendar z obrabljenim vrtnim pohištvom. Cel apartma že dolgo ni bil dobro pospravljen in očiščen, lončnice so zanemarjene in prašne. Za takšno ceno bi lahko vsaj v spalnicah montirali mrežo proti komarjem. Ocena: 2/5. Priporočilo: ne.

Seveda sem za naslednji dopust zopet uporabila booking.


Pogled na desno s terase ...


... pogled naravnost (iz kuhinje) ...


... in pogled na levo. Pihala je močna burja, zato je smreka ukrivljena.

torek, 18. oktober 2016

Dovolj lepo oblečeni?

Kakšen jutranji tip ste - ko gre za oblačila? Občudujem ljudi, ki trikrat sežejo v omaro in so že primerno oblečeni. Za nalašč nisem napisala, da so lepo oblečeni; lahko smo namreč oblečeni lepo, ampak neprimerno.

O tem piše Lea Pisani v članku Ste tudi vi v službi oblečeni bolj sproščeno? Naredila je celo seznam, kdaj so naša oblačila (za v službo) preveč sproščena (=cenena). Pa pri teh priporočilih ne misli samo na zaposlene v banki ali na vodilnih položajih. Misli na vse, od trgovke do profesorice.

Sama se oblačim sproščeno, razen ob redkih priložnostih, ko moram dvigniti svoj oblačilni slog. Pazim na to, da so oblačila boljše kakovosti, čista, negovana, predvsem pa, da so udobna. Zaradi Lee tudi vem, katere barve mi pristojajo.

Danes zjutraj sem, na srečo, vedela, kaj bi rada oblekla. Svetlo modre žametne hlače, zgoraj toplo jopo v barvi ciklame, pod njo majico z dolgimi rokavi. Najprej sem pograbila črno s srebrno - ciklamastim potiskom. Takoj, ko sem jo oblekla, sem vedela, da je ne bom nosila.

Črna barva v bistvu sploh ni barva, ampak barvni ton. Je barva, ki jo nekateri zelo radi nosijo, saj mislijo, da

- jo morajo (npr. arhitekti),
- jih naredi cool (novinarji, umetniki),
- so v njih videti vitkejši (drži),
- so na varni strani, kar se barvnih kombinacij tiče (pri črno-črni kombinaciji res ne moreš zgrešiti).

Črna pa je tudi barva, ki med nami in sogovornikom naredi bariero: "Jaz sem na varnem za črnimi oblačili, ti pa te meje ne prestopi." Črna barva nas naredi introvertirane, čeprav to nismo oz. bi bilo tisti dan bolje, da ne bi bili.


Črno v feng shuiju uvrščamo v element voda. Ker je to moj problematičen element (iz horoskopa), sem zelo občutljiva na presežek, ali pomanjkanje vode. Ko sem prišla v pisarno, sem v kitajski koledar pogledala, kakšen dan je danes, da ne želim nositi vode. In res, že včeraj smo imeli vodeni dan (yang), danes nam vlada yin voda; njeno delovanje podpira še kovina, zato je vode res dovolj.

Na koncu sem oblekla svetlo modri puli. Na sebi imam torej same ognjene barve, saj tudi svetlo modra spada v ogenj yin (kot konica plamena na sveči).

Moja intuicija pri izbiri barv se je izkazala za pravilno: hladno kombinacijo vode in kovine "preganjam" z ognjem. Lea Pisani pa nam v članku vseeno svetuje, da se v službo ne oblačimo glede na občutje. Če se zjutraj slabo počutimo, si ne oblecimo raztrganih, raztegnjenih, ponošenih oblačil.

Za takšne slabe dni potrebujemo "uniformo", preverjen komplet oblačil, ki nam lepo pristoji. Potem je verjetnost, da nam "kdo" da kompliment in izboljša počutje, dosti, dosti večja. Pa ne mislim na odvisnost od mnenja drugih, ampak na kompliment, ki si ga damo tudi sami sebi.

No, kakšna je situacija? Ste danes dovolj lepo oblečeni, da bi si dali kompliment?