torek, 22. maj 2012

Jagode - slastne, zdrave in ponavadi zastrupljene

Sezona jagod se je začela, zato si jih bomo večkrat privoščili. Preden kupite ta zdrav sadež, se pozanimajte kje je rasel. Vitamini in minerali v jagodah vam ne bodo čisto nič koristili, če boste z vsakim ugrizom pojedli koktajl sedmih kemikalij, ki vas bodo počasi ubijali.

Največ antioksidantov imajo eko jagode

Jagode vsebujejo približno 90% vode, ostalo so vitamini in minerali. Največ je vitamina C, od mineralov pa kalija. Antioksidativni potencial jagod je dosti večji kot pri drugem sadju. Spojine, ki v jagodah določajo antioksidativni potencial so karotenoidi, fenolne spojine in vitamini A, C, E.

Antioksidanti so snovi, ki nas ščitijo pred negativnim vplivom prostih radikalov. Zaradi prostih radikalov nastanejo bolezni kot so rak, srčno-žilne bolezni, arterioskleroza, degenerativne bolezni, Parkinosonova in Chronova bolezen, hitreje se staramo, poslabša se imunski sistem, vplivajo pa tudi na nastanek sladkorne bolezni, bolezni jeter in ledvic, odzive na zastrupitve.

V diplomski nalogi je Janja Zavratnik merila antioksidativni potencial jagod iz ekološke in integrirane predelave.

Rezultati:

Od štirih so imele tri vrste jagode iz ekološke pridelave opazno višji antioksidativni potencial kot iz integrirane predelave. Najboljše so bile sorte St.Piere, Elsanta in Thuchampion. Pri sorti Sugar Lie pa so namerili za 1.1 enot višji potencial pri intergrirani predelavi.

Za primerjavo: Elsanta (eko) 65,6, Elsanta (int) 54,0 mikro mol/g SM. Thuchampion (eko) 62,0 in Thuchampion (int) 50,5.

Koktajl strupov iz plantaž jagod

Jagode sicer vsebujejo antioksidante, vitamine in minerale, vsebujejo pa tudi strupe, kar sem včeraj zvečer (zelo aktualen test!) izvedela na nemški TV postajo RTL. Kupili so več vzorcev jagod iz Nemčije, Nizozemske, Italije, Španije ..., pa tudi pecivo iz jagod (Nemci obožujejo biskvitno pecivo, ki ima na vrhu debel sloj jagod z želatino).

Analiza je pokazala, da so jagode vsebovale od 3 do 7 kemikalij, ki so bile sicer vse pod dovoljeno mejo, vendar je mikrobiolog opozoril na sinergijsko (sočasno) delovanje teh snovi. Njihovo sočasno delovanje še ni raziskano in niti ne more biti, pa pri tem nastanejo spojine, ki so lahko100 krat bolj strupene od "vhodnih" kemikalij.

Pri predelavi jagod uporabljajo insekticide (škodljivci), herbicide (proti plevelu) in fungicide (proti plesni). Kot so v testu dokazali, teh kemikalij tudi s pranjem ne odstranimo.

Hmm, so slastne - če so brez strupov!

Jagode iz ekološke predelave niso vsebovale kemikalij; največ so jih imele španske jagode (7) in italijanske (6). V nemških jagodah (glavna tema prispevka je bila, ali do nemške jagode boljše kot uvožene) so našli od 3 do 4 kemikalije. V pecivu so še vedno našli 2 kemikaliji!!!

Nizozemske jagode se trenutno prodajajo po 4 EUR/kg, za nemške je potrebno odšteti 6 EUR. Tudi nemške potrošnike zavajajo in jim pod oznako nemške jagode prodajajo nizozemsko, špansko ali grško robo, ki je v veleprodaji seveda cenejša - so pokazali v oddaji.

V razmislek še to: najcenejše so španske in italijanske jagode, ki so kemično najbolj obdelane; največ jih pokupijo kantine in živilska industrija. Torej boste v pripravljenih sladkarijah (pecivo, keksi), sladoledih in jogurtih našli tudi najbolj obremenjene jagode.

Starši bi moralo izredno paziti, kakšne jagode jedo njihovi otroci (doma in v vrtcu/šoli). Hitro pojedo porcijo za odraslega človeka in s tem dobijo tudi veliko snovi iz jagod - dobrih in slabih.

Zelo dober prispevek o jagodah je napisala Sanja Lončar. Več ...

ponedeljek, 21. maj 2012

Homogeno po moško in nehomogeno po žensko

Na deževen ponedeljkov dan objavljam moja filozofsko-antropozofska opažanja:

1. Moški v skupini navzven delujejo homogeno, vendar jih nikakor ne smemo obravnavati enako, drugače so užaljeni.

2. Ženske navzven delujejo kot nehomogena skupina individualistk, ki želijo, da jih vsi obravnavajo enako, drugače pride do sporov, ljubosumja, rivalstva.

Kakšne so vaše izkušnje, ali to drži?