petek, 1. maj 2009

Ordinacija: Bolj slaba asistentka, vendar s potencialom

Praznik dela sem začela tako kot se spodobi: obesila sem slovensko zastavo. Po zajtrku je sledila dolga bazična kopel, ki sem jo "preživela" ob branju fantastične knjige (Anthony Bourdain - Kuhinja: strogo zaupno, založba Vale-Novak). Tudi kosilo je bilo čisto po mojem okusu (solata, šparglji, meso, krompir). Ko smo se pogovarjali o različnih izletih, smo se odločili, da gremo v Murgle sadit rožice. Bilo je fantastično! Vreme čisto pravo, rožice hvaležne za odrešitev iz majhnih lončkov, vrt poln ptičkov.

Ta teden sem tri dni pomagala Dominiku v ordinaciji in praznik dela je imel zame dvojni pomen. Nisem ustvarjena za delo z veliko ljudmi, zato sem bila zelo utrujena; čeprav se mi zdi, da v utečeni potek dela vnesem malo sveže, dobre krvi. In vidim, kaj bi lahko še izboljšali. Če bi imeli več zaposlenih. Trenutno vsi delamo s 150% obremenitvijo, zato nimamo prav veliko manevrskega prostora za večje spremembe.

Vedno znova sem šokirana, ko slišim, kaj vse doživijo pacineti v našem zdravstvenem sistemu. Koliko nepotrebnih preiskav preživijo, da jim po letih iskanja povedo diagnozo. In potem? Imajo ime za svoje simptome, nekaj let jemljejo različna zdravila, njihovo zdravstveno stanje se pa ne izboljša.

Dominika (in ostale dobre terapevte) pa diagnoza skoraj nikoli ne zanima, saj z njo ne more ničesar početi. Išče vzroke za nastanek simptomov, da jih lahko začne zdraviti.

Trenutno je v ordinaciji in pri svetovanju po telefonu najaktualnejše čiščenje jeter. Z veliko pacienti sem se pogovarjala o raku, predvsem o preventivi. To je res zanimiva tema. Kljub temu, da je zelo velika možnost, da bomo zboleli za rakom (približno 1:4), vsi mislimo, da bodo raka dobili drugi, ne mi. Vedno, ko smo organizirali predavanje o preventivi ali oglaševali knjigo o 3E programu in laneno olje, ni bilo odziva. Glavo v pesek in počakajmo, kaj bo ...

Vendar bi se morali že sedaj pozanimati o različnih metodah zdravljenja, kakšne so možnosti za preživetje pri kemoterapiji in obsevanju ali pri alternativnih metodah zdravljenju raka. Ko bomo enkrat dobili diagnozo, ne bomo več mogli racionalno odločati o načinu zdravljenja. In prepustili se bomo utečeni rutini na onkologiji, kjer so pa naše možnosti za ozdravitev zelo majhne.

Moj načrt je takšen: vzela bom 50.000 EUR kredita, potem pa odšla na eno izmed klinik, kjer zdravljenje raka poteka celostno in so možnosti za ozdravitve zelo dobre. Seveda pa poskušam že sedaj veliko narediti, da sploh ne bom zbolela.

Pomembnejše teme v ordinaciji so še vedno glivice, alergije in težke kovine. Kako logično je vse skupaj, ko povežeš posamezne simptome. In enostavno za pozdraviti. Zato imamo v naši ordinaciji kar dobre rezultate pri zdravljenju, lahko pa bi bili še boljši, če nam ne bi bilo potrebno paziti na denar. Lahko bi naredili dodatne preiskave, priporočali še več različnih terapij - zdravljenje bi bilo intenzivneje in enostavneje.

Zato sem prav ponosna na naše paciente, ki sodelujejo pri terapiji in zato ozdravijo. Le tako naprej, mi vas bomo še naprej podpirali.

torek, 28. april 2009

Zdravje oči: Da te bolje vidim!

Jutri bom možu pomagala v ordinaciji, zato se ti moram, dragi Blog, že danes pohvaliti o moji dioptriji.

Po petih letih sem bila znova na pregledu očesne dioptrije in je ostala nespremenjena. Ju, hu,hu.

Kaj lahko naredimo za boljši vid:

1. Vsak dan pojemo 2 kg korenja ...

2. Pazimo na prehrano in uživamo čim več vitamina A (Cellagon aurum) in antioksidantov (Eliksir iz granatnih jabolk, še posebej lutein).

3. Ne gledamo 14 ur na dan v računalniški ekran ali televizor.

4. Oči si čim večkrat spočijemo s pogledom na zelenje.

5. Zelo pomaga redno čiščenje jeter - kakšna je ta povezava, bom podrobneje povedala kdaj drugič, gre pa za element les (jetra), ki hrani element ogenj (oči). Če je les blokiran, oči ne dobijo energije.

6. Laneno olje, vsak dan eno jedilno žlico.

Kitajci pravijo, da oči povedo, kar čutimo v srcu. Zato je pametno, da sogovorniku vedno gledamo v oči, ne pa v dekolte, na ekran mobilnega telefona, skozi okno ...

Kmalu se bo začelo poletje (po kitajskem koledarju), ki tudi spada v element ogenj. Kot oči in srce. Uf, bo vroče!

ponedeljek, 27. april 2009

Zdravje: Zeolit - vulkanski prah krepi imunski sistem

Uf, kako delovni so bili prazniki! Z mojim dragim sva bila pridna, pa še v hobijih sva uživala. Jaz med rožicami in knjigami, on pa - ja, ne smem vam povedati, ker tega ne želi.

Vas zanima, zakaj imam toliko energije?

Predvsem je to prehrana s čim manj ogljikovih hidratov (ki hranijo glivice, le-te pa povzročajo same težave, predvsem pa utrujenost) in zeolit (vulkanski prah). Ter veliko, veliko čiste vode.Ste ga že videli v naši spletni trgovni Avita? Dosti premalo priporočamo ta izdelek, pa je tako učinkovit. Po treh, štirih dneh začutiš, koliko več energije dobivaš. Prvo sem mislila, da samo jaz tako reagiram, potem pa so mi o tem efektu poročali tudi drugi.

Zeolit je nepogrešljiv pri alternativnem zdravljenju raka, ker razstruplja, pa še krepi imunski sistem. Pa tudi pri splošni utrujenosti in preobremenjenosti ga je priporočljivo jemati. Jaz sem ga jemala cel april in to preventivno, saj sem vedela, da bo mesec zelo deloven. Niti en dan nisem bila bolna in počutila sem se super.

Še enkrat sem prebrala današnji zapis in me kar malo moti, da zveni tako marketinško. Vendar ne znam drugače napisati; to so pač moje izkušnje z zeolitom, ki je eden od mojih favoritov v spletni trgovini. Kateri so še drugi? Bom povedala naslednjič, zdaj grem spat.

nedelja, 26. april 2009

Prehrana: Štiri krvne skupine - kdo ima prav?

Poznate način prehranjevanja po štirih krvnih skupinah? Pri nas doma o tem veliko debatiramo. Dominik pravi, da za podrobno razdelitev živil glede na krvne skupine ni nobenih znanstvenih dokazov. In samo zavija z očmi, ko citiram Petra D´Adama, ameriškega zdravnika, ki je najbolj zaslužen za popularizacijo te diete (njegova knjiga še ni prevedena v slovenščino).

No, takšne debate jemljeva oba kot nekaj pozitivnega in nedokončanega. Dominik pa prizna, da se veliko njegovih pacientov prehranuje po tem sistemu in da se zelo dobro počutijo.

V torek, 14.4.2009 sem na nemški televiziji ARD naletela na pogovorno oddajo o debelosti (Dicke am Pranger: Faul, gierig, undiszipliniert?) - so debeluhi leni, požrešni, nedisciplinirani? Voditeljica Sandra Maischberger je povabila zanimive goste (debele in suhe, seveda). Med njimi je bil tudi Johann Lafer, priljubljeni nemški kuhar, ki je pred kratkim izdal knjigo o tem, kako je shujšal.

Povedal je, da je vsako jutro moral pojesti najmanj 5 žemljic ali štručk, ter jih namazati z marmelado ali čokoladnim namazom. Vsi so bili izredno presenečeni. Zdravnica v studiu mu ni verjela, da do kosila ni bil lačen, saj takšna količina OH in sladkorjev povzroči hiter padec sladkorja in postanemo ubijalsko lačni. Tudi jaz mu ne verjamem. Si predstavljate: več mesecev vsak dan 5 žemljic za zajtrk!!! Zagabijo se ti do konca življenja.

Preobilna pisateljica, ki je izdala knjigo o sovraženju shujševalnih diet, je bila popolnoma drugačnega mnenja. "Za zajtrk moram pojesti nekaj beljakovinskega!" nas je prepričevala.

Jaz sem pa iz kavča kričala, da je vse v krvnih skupinah: ljudje s krvno skupino O lahko za zajtrk pojejo več OH, tisti z A pa obvezno beljakovine (za ostale pa ne vem - poglejte v knjigo).

Na žalost me v studiu niso slišali, jim je čisto prav, bodo še naprej predebeli.