sobota, 29. avgust 2015

Garancija za polno življenje

Rada preberem dobre članke na tujih spletnih straneh. Ker nemščino najbolje obvladam, pa tudi ker menim, da so nam Nemci po mentaliteti vseeno bližje kot Američani ali Britanci, največkrat berem nemške članke.

V Brigitti sem našla odličen članek, ki ga je napisala 45-letna Sandra Blackert. Iz uspešnega kariernega in razburljivega privatnega življenja je odšla živet v - skromnost. Prodala je 75% stvari, število oblačil zreducirala na 50 kosov, ki se dajo preprosto vzdrževati, z možem sta se preselila iz 200 na 50 kvadratov.

Odpovedala je naročnine na revije in časopise, zreducirala hobije, ne gleda televizije, ne zgublja časa na socialnih medijih in skrbno izbira s kom se druži in kam bo šla.

Danes živi srečnejše, svobodneje, enostavneje.

"Izbrani življenjski cilj mi nudi veliko užitkov, saj moram manj delati, imam manj skrbi in zato več veselja do življenja."

"Prej sem mislila, da sem brez nalog nekoristna, brezvredna. Moji To-do seznami so bili prej vedno neskončno dolgi in moje zadolžitve številne, mislila sem, da mi zapolnitev mojih dni daje pomen. Danes vem: nasprotno je res. Zadovoljstvo in svoboda sta garancija za neobremenjeno in užitkov polno življenje."

Se strinjate z napisanim?


Včasih je potrebno na življenje pogledati z druge perspektive

petek, 28. avgust 2015

Živi 17 let dlje!

Znanstveniki nemškega centra za raziskave raka v Heidelbergu so ugotovili, da si lahko za 17 let podaljšamo življenje:

1. Če ne kadimo, živimo 7 do 9 let dlje.

2. Če nimamo previsoke telesne teže, pridobimo 2 do 3 leta.

3. Več kot 4 porcije alkohola na dan nas stanejo 3 leta.

4. Če jemo veliko rdečega mesa se skrajša življenje za 2 leti.


Zelo me veseli, da bom živela 17 let dlje od povprečja!

sreda, 26. avgust 2015

Nimam več potrpljenja za ...

Z veliko gotovostjo lahko rečem, da je letošnje leto eno najbolj zoprnih, kar jih pomnim. Tale ovca mi najeda življenje, ugrizne, prežvekuje in izpljune - na srečo nekaj boljšega, kot pa poje. Res, celo leto 2015 se name lepijo takšne in drugačne težave, ni jih konca. Ne bom rekla, da so izredno dramatične, čutim pa, da so vse odločitve, ki jih v tem trenutku sprejemam, zelo pomembne in bodo name vplivale še nekaj časa.

Na te težave tudi najdem rešitve, ki niti niso tako slabe, celo dobre so in na koncu sem zadovoljna, da sem (zopet) nekaj spremenila. Ampak, počasi postajam utrujena in rada bi malo pavze, malo počitka.

Na veliko pospravljam in sortiram; saj nimam veliko za delati, ker sem v osnovi strukturirana, ampak vedno se nabere dovolj navlake. Sortiram knjige, odpovedujem naročnine na revije, ki jih ne želim več brati, skrbno izbiram, s kom in kdaj se družim. Predvsem pa delam red v meni sami in načrtujem prihodnje projekte. Po mesecih razmišljanja, analiziranja, poslušanja intuicije ... je nastal načrt, ki je tudi izvedljiv.

Res, v teh dneh sem sprejela pomembne odločitve. V bistvu sem odstranila navlako, ki mi je zakrivala pogled na to, kaj naj delam in kako. Spoznavam tudi nove ljudi, ki so mi za vzgled in od katerih se lahko učim.


Na spletu sem našla tole izjavo Meryl Streep, ki bi si jo vsi morali nalepiti na steno in prebrati vsaj enkrat na dan:

“Za nekatere stvari nimam več potrpljenja, pa ne zaradi tega, ker sem arogantna, temveč zato, ker sem prišla do točke v življenju, ko nočem več zapravljati časa za stvari, ki mi niso všeč ali ki me prizadenejo. Nimam več potrpljenja za cinizem, čezmerni kriticizem ali vsakršno čezmerno zahtevnost.

Izgubila sem voljo, da bi ugajala vsem tistim, ki me ne marajo, da bi ljubila tiste, ki me ne ljubijo in se smejala tistim, ki se nočejo smejati meni. Ne želim več preživeti niti minute s tistimi, ki lažejo in manipulirajo. Odločila sem se, da ne bom sobivala s pretvezo, hinavščino, nepoštenostjo in poceni hvalo. Ne toleriram akademske arogance. Ne zanimajo me trači in sovražim konflikte in primerjave.

Verjamem v svet nasprotij, zato se izogibam togih in ljudi, ki se ne znajo prilagajati. V prijateljskem odnosu mi ni všeč pomanjkanje lojalnosti in izdaja. Ne razumem se s tistimi, ki ne znajo dati komplimenta ali spodbudnih besed. Težave imam s sprejemanjem tistih, ki ne marajo živali. In na vrhu vsega nimam potrpljenja za vsakogar, ki si ne zasluži mojega potrpljenja.”