četrtek, 17. september 2015

Kdo je boljši - Lidl ali Hofer?

Poznate koga, ki ne hodi nakupovat v diskonte? Jaz ne! Ko sem se leta 1997 preselila v Nemčijo, so diskonte obiskovali predvsem nižji sloji. Zelo kmalu se je situacija obrnila in pojavili so se celo nakupovalni vodiči, kot je "Vina pod 5 EUR pri Aldiju". V Nemčiji se namreč Hofer diskonti imenujejo Aldi.

Na tej povezavi si lahko ogledate kratek povzetek testa, kateri diskont je najboljši: Lidl, Aldi (v Sloveniji Hofer) in Netto. Jezik: nemščina.

Zame je rezultat presenetljiv in mogoče bom morala spremeniti svoje nakupovalne navade - sedaj določene izdelke kupujem v Hoferju, ker je enostavno bližje.

Od petih kategorij je v dveh zmagal Lidl (kakovost in izbira), Netto je zmagal pri mesu, Aldi (Hofer) pa v nobeni kategoriji.

Ne mine teden, da ne bi v kakšni od nemških (potrošniških) oddaj preverjali diskontov. To so trgovine, ki so tolikokrat testirane, da si ne morejo (več) privoščiti slabih izdelkov. Spomnim se, da je bilo pred 10 leti drugače, in testi velikokrat porazni. Sedaj je situacija drugačna, na testih zmaguje sadje in zelenjava iz diskontov, tudi kozmetika, hrana in tehnični izdelki.

sreda, 16. september 2015

Sindikalni izlet v japonsko restavracijo

Včeraj smo imele "sindikalni izlet". Ker v podjetju delamo pridne in angažirane ženske, je izlet trajal samo dve uri. Ampak, bili sta izredno "sladki", kulinarično smo se namreč pustile razvajati v japonski restavraciji Maru. Vse slike so narejene s telefonom.


Suši in tempura za predjed


Naročile smo raco ...


... in piščanca.


Zelena omaka je iz pora, v ozadju je fermentirana zelenjava, popečena na žaru. Japonci pojedo veliko fermentirane zelenjave in po moje je to eden izmed dejavnikov, da je njihova povprečna starost tako visoka. 


Mouse iz bele čokolade in zelenega čaja - na srečo ga nisem naročila, ker mi ni bil dober.


Mouse iz čokolade


Čisto nove žličke za sladice, pripeljane iz Japonske - nam je povedal naš obveščevalec, ki redno je v restavraciji Maru.


Moj izbor: domači sladoled iz višnje (levo) in iz slive z viskijem (desno)

torek, 15. september 2015

Notranja ura organov

Moj jutranji klepetalec na fb je bil kar malo šokiran, ko sem mu povedala, da mi je danes "kakec dišal po jurki". Meni so pogovori o prebavi že več kot 15 let nekaj samoumevnega, danes pa sem se naučila, da drugim (še) ne. Jurka je temno modro, zelo aromatično grozdje, ki ga ni treba škropiti, zato ga zelo rada jem. In naslednji dan blato res prijetno diši ...

Za današnji prispevek sem imela kar nekaj idej, kar je najslabše, saj tudi pri pisanju velja izrek "Dosti babic, kilavo dete." Tako sem opustila misel, da bi se poglobila v kitajski horoskop Mira Cerarja, da bi pisala o celulitu ali prebavi.

Ker me je debelo črevo zbudilo že ob šestih, čisto po notranji uri organov, ki velja v tradicionalni medicini, sem se odločila, da bom pisala o tem. Zahodnjaki zelo radi razmišljamo linearno: imam problem (idejo, željo, potrebo), zato moram čim hitreje priti do rešitve. Naše misli in dejanja se gibljejo premočrtno od A do B.

Kitajci (pa verjetno tudi drugi Azijci) mislijo ciklično. Tako kot se cikli ponavljajo v naravi, se tudi v vsakdanjem življenju. Ko sem študirala feng shui sem se o tem veliko naučila in prav ta del je najtežje razumeti. Pri razumevanju feng shuija zelo pomaga, če poznaš tudi zakonitosti narave.

Tudi naše telo funkcionira ciklično. V tradicionalni kitajski medicini (TKM) so dan razdelili na 12 časovnih intervalov; vsakemu od teh intervalov "vlada" en organ.V tem intervalu je ta organ najbolj aktiven, najmočnejši. Z upoštevanjem pravil o notranji uri organov lahko svoje telo bolje razumemo, predvsem pa si z majhnimi spremembami v vedenju in prehrani izboljšamo zdravje.

Notranja ura organov:

7.00 - 9.00 - želodec
Najbolj primeren čas za zajtrk.

9.00 - 11.00 - vranica
Vranici, ki je v TKM zelo cenjena, škodujejo hladna živila (vsa, ki so nižja od sobne temperature).

11.00 - 13.00 - srce
Imamo največjo moč, najbolj yang del dneva.

13.00 - 15.00 - tanko črevo
Najbolje absorbira hranila, ki smo jih pojedli od zajtrka do kosila. Po tej uri naj bodo obroki lahki.

15.00 - 17.00 - mehur
Mehur izloči največ strupov, zato je dobro, da smo v tem času telesno aktivni, s čimer pospešimo razstrupljanje.

17.00 - 19.00 - ledvice
Tudi čas, ki je primeren za telesne aktivnosti in razstrupljanje preko ledvic. Ne pozabite piti veliko vode!

19.00 - 21.00 - krvni obtok
V tem intervalu se dvigne krvni tlak, zato je bolje počivati.

21.00 - 23.00 - trojni grelec (imunski sistem, limfa)
Čas za počitek, poslušanje glasbe, kopeli ... Čas za odhod v posteljo.

23.00 - 01.00 - žolčnik
Takrat bi naj že spali, da lahko žolčnik začne z izločanjem strupov.

01.00 - 03.00 - jetra
Če v tem delu noči ne moremo spati, je to zaradi preveč aktivnih jeter - jetra intenzivno razstrupljajo, ker imamo v sebi preveč strupov.

03.00 - 05.00 - pljuča
Zgodaj zjutraj pogosto kašljamo, saj čiščenje pljuč zahteva močno gibanje, da se strupi lahko izločijo. Nekateri so v tem času že budni in izvajajo vaje za dihanje.

05.00 - 07.00 - debelo črevo
Idealen časovni interval za izločanje blata.