četrtek, 7. september 2017

Napoved za september 2017

Po kitajskem koledarju se je danes začel nov, zelo zanimiv mesec. Tako letu kot mesecu bo vladal petelin. Kljub temu, da je petelin majhna žival, je lahko zelo agresiven in napadalen. V mesecu septembru bomo doživeli še več petelinjih bojev. Petelini raznih vrst se bodo oglašali, saj so odlični govorci, z dobrim smislom za humor. Razkrečeno, z izbočenimi prsmi bodo stali na gnoju in opazovali, ali je v jati vse v redu.

Najbolje takšno petelinjenje obvladajo politiki, pa tudi umetniki in podjetniki. Dobro jim je pustiti, da se šopirijo, jih dovolj pogosto pohvaliti ali celo pogladiti njihovo perje. Hja, naporen mesec nam čaka.

Ampak, pazite, petelini so zelo razgledani in pametni. Če bodo spregledali vašo hinavščino, vam ni pomoči. Petelin vam bo brez olepšav povedal svoje mnenje.

V septembru bomo čutili vpliv ognjenega petelina (ki vlada letu 2017) in zemeljskega petelina (ki vlada septembru 2017). Zemeljski petelin je zelo ciljno orientiran, pametno in zvijačno dela na svojem uspehu. Če si je zastavil cilj, bo vse naredil za to, da ga bo dosegel.

Zato nas bo ta mesec zelo podpiral pri ciljnem delovanju. Tisto, kar nam je pomembno, bomo lažje uresničili. Tudi samoiniciativni bomo, videli bomo nove možnosti in naredili nove korake. Bodimo ponosni in pogumni - kot je petelin! Mi vse zmoremo, naj bo septembrski moto!!!

ponedeljek, 4. september 2017

Naravni viri joda

Seveda je najbolje, da jod poiščemo v živilih. Japonci so res svetovni prvaki pri količini zaužitega joda. Priporočeno je, da vsak dan pojemo 0,2 mg joda (oz. 200 mikro gramov). Japonci ga dnevno pojedo 1 do 13 mg, Nemci 0,07 mg (za Slovenijo nimam podatkov, smo pa kar podobni Nemcom).

Že leta 1928 so izmerili, da ščitnica VSEBUJE 10 mg, celotno telo pa 52 mg joda. Po današnjih ocenah za normalno delovanje ščitnice porabimo 30 % celotnega vnosa joda. Ker imamo različno gensko sestavo kot Japonci, se je treba dodajanja joda lotiti preudarno, predvsem pa postopoma. Zelo narobe bi bilo, če bi se začeli basati z morskimi algami in ribami. Naša ščitnica bi nam lahko zelo zamerila!

Nemški zdravnik Jochen Armbruster pravi, da so v njegovi ordinaciji naredili več kot 5.000 testov joda in kar 90% pacientov je imelo premalo joda v telesu.

Preden posežemo po različnih dodatkih za zviševanje joda, ga lahko "poiščemo" v hrani. Seveda pa se, ob sedanjih razmerah v morju, takoj pojavi dilema: je morska hrana še dovolj zdrava? Kaj pa težke kovine, plastika, drugi strupi?

10 živil, ki vsebujejo največ joda (več kot 0,1 mg na 100 g živila):

- polenovka
- plošča (navadna ali morska)
- rakci
- gojeni losos
- škampi
- jastog
- pokrovače
- morske alge
- klapavice
- divji losos

Prvič sem sama popekla škampe. Bili so odlični!!! Samo kislina je manjkala, ker sem jih zalila s presladkim vinom.



Škampi s česnom, čilijem in peteršiljem, polenta in patišon bučke s čebulo in kaprami.