sobota, 14. september 2013

Murgle - rožice se prebujajo

Vsi, ki imamo vrt (ali balkon), se lahko samo čudimo, kako različne podobe ima. Vse je odvisno od svetlobe. Ker je tudi fotografiranje svetloba, sem izbrala nekaj slik, ki prikazujejo prebujanje vrta. Seveda so glavne zvezde okrasne trave, moje najljubše rožice - zato, ker so mi tako podobne.









Okrasne koprive so moje druge najljubše rožice, ker so tako prilagodljive in na poseben način lepe.



Tako, sedaj sem zbujena, kje je moj zajtrk?

petek, 13. september 2013

Zakaj pišem blog

Malo sem pregledala statistiko obiskov na blogu. Včeraj si je blog ogledalo 621 obiskovalcev (prvič smo prebili mejo 600), največ zanimanja je požel članek o avtomobilih Citroen. Halo, to je ja blog o zdravstvenih temah, rožicah, horoskopih ...ne pa avtomobilih! Končno se je izkazalo, kakšne teme vas zanimajo. Na žalost o avtomobilih nimam pojma, zato vas bom morala razočarati in še naprej delovati v smislu "Le čevlje sodi naj kopitar".

Močno pa me skrbi za naše košarkaše. Danes sem v fitnesu slišala, da morajo zmagati naslednje tri tekme, da se bodo uvrstili v osmino (?) finala. Močno dvomim, da jim bo to uspelo, saj so baje že zelo izčrpani in utrujeni (je izjavil kapetan ali eden od igralcev). O revčki ubogi, a res nimajo nikogar, ki bi jim dal veliko injekcijo vitamina B in s pomočjo infuzije hitro razkisal? Kavni klistirji bi tudi pomagali, da bi se znebili jeze in si zbistrili možgane.

Zdaj razumem prijatelje ekonomiste, ki se že v naprej razburjajo, saj vedo, da od nekaterih vladnih ukrepov ne bo nobenih koristi. Še škoda bo nastala. Kako žalostno je, če znanje obstaja, pa ga ne znaš uporabiti. Ampak, najprej ga je potrebno poiskati. 

Nikoli nisem imela problemov z učenjem in poučevanjem. Vesela sem, da bom v oktobru in novembru zopet predavala v Kalčku. Za novembrsko predavanje še izbiram teme, lahko mi sporočite vaše želje. Kolebam med težkimi kovinami in feng shuijem (predvsem, kaj nam bo prineslo leto 2014, ki bo v znamenju lesenega konja).

Leto 2014 bo energijsko zelo zanimivo, ker mu bo vladal zelo močan konj - to bomo dirkali in skakali!

Vsi vrtoljubci in roželjubci vemo, kako pomembno je pravilno gnojenje. Že po letu ali dveh začne v zemlji primanjkovati hranilnih snovi, kar se pozna pri rasti. Rastline so manj odporne na bolezni, ne poženejo listov ali vej, malo cvetijo ... Pri enoletnicah so potrebe še večje. Vedno znova se veselim, ko se stranke za spremembo življenjskega sloga odločijo še preden zbolijo. Dosti lažje je popravljati majhne napake, vendar je preventivno delovanje tudi najtežje.

"Saj je vse v redu, nič mi ne manjka, zdrav sem, niti ne želim vedeti, kako je z mano" - kako žalostne izjave. Ob takem razmišljanju sem najprej močno presenečena, potem žalostna, na koncu pa jezna. Nato se potolažim z mislijo, da ne morem vseh rešiti in spreobrniti, da nas je na Zemlji tako preveč. In da je dovolj takšnih, ki so pripravljeni nekaj narediti zase. Zato tudi pišem ta blog.

sreda, 11. september 2013

Poštenje - in Citroeni so najboljši avtomobili!

Sem na blogu že kdaj omenila, da sem velik privrženec avtomobilov Citroen? Verjetno že večkrat, ampak bom še enkrat. Citroeni so zakon!

Seveda se tudi najboljši avtomobili pokvarijo. Moj se je odločil za skrajno prefinjeno nagajanje: pri zelo majhni hitrosti so obrati na motorju hitro padli in avto je crknil. Puf, kar tako! Samo tri dni sem tolerirala njegove muhe, potem pa ga naročila na servis.

Svoje citroenčke že več kot 15 let vozim v Servis Novak v bližini Brezovice. Gospod Novak se je upokojil in vodenje delavnice prepustil svojemu zetu in mlajši hčerki. Moj avto pa v roke dobi mehanik Vlado, ki je do sedaj vedno dobro opravil svoje delo. V delavnici sem razložila problem, dobila nadomestni avto in se odpeljala domov. In s strahom čakala na poročilo o potrebnih popravilih.

Glede na moje "veliko" poznavanje avtomobilov, še posebej Citroenov, sem seveda že imela postavljeno diagnozo: zamenjati bo potrebno menjalnik, sklopko ali motor. Ali pa vse troje. Vsem je jasno, kaj to finančno pomeni, in na hitro sem preštela novce po črnih in belih nogavicah. V redu, če bo popravilo stalo manj kot 1.672 evrov, bom lahko šla letos še na mini dopust. Drugače pa ... kruh in voda.



Že čez dve uri me je poklical Dejan (Novakov zet) in povedal, da je avto popravljen. Kaj? Saj smo se lepo zmenili, da me za popravila, višja od 200 evrov, morate najprej poklicati, sem kričala v mislih. Dejan na srečo ne zna brati mojih misli, zato je mirno nadaljeval, da je bilo potrebno samo očistiti neko loputo okrog nečesa ali za dovajanje nečesa. Da je Vlado to hitro naredil in po njegovem mnenju ne bo več težav, saj tudi motor drugače "teče". Cena za popravilo: 22,50 evrov. Jupiiii, kje so moje kopalke, gremo na dopust!!!

Kako zaupate svojemu avtomehaniku? V koliko delavnicah bi tako pošteno zaračunali popravilo?

Gospod Novak mi je enkrat, ko sem pohvalila Dejanovo poštenje, takole razložil: "Če bi goljufal stranke, bi potem enako ravnal z mojo hčerko!" 

Mislim, da komentar ni potreben. Zato bom še naprej kupovala Citroene, samo da mi ne bo treba hoditi k drugemu avtomehaniku ... Ne, kupujem jih zato, ker imajo od vseh avtomobilov najlepše ritke!

torek, 10. september 2013

Kapljice po dežju

Včeraj se je za nekaj minut pokazalo sonce in dežne kapljice na rožicah so mi pomežiknile - hej, vzemi makro objektiv in nas pridi fotografirat, glej, kako smo lepe. In tako sem po dolgem času zamenjala objektiv in šla lovit detajle. Makro fotografija je zahtevna; fotografi, ki se ukvarjajo z njo, so res nekaj posebnega, v tehničnem smislu verjetno najboljši fotografi. Poleg tega morajo "prijemati" pajke in hrošče, namesto nevest ali manekenk.

Najpomembnejša pri makro fotografiji je svetloba in miren objekt. Nekatere moje poredne kapljice niso želele biti pri miru, zato sem z eno roko držala list ali vejico, z drugo roko pa 3 kg težek fotoaparat. No, končno sem bila poplačana za muke na treningih ...







nedelja, 8. september 2013

Murgle - rožice v septembru 2013

Letos sem res naredila bolj malo fotografij svojih murgelskih rožic. Ali je deževalo, ali bilo prevroče. Nisem preveč zadovoljna s kombinacijami - letos sem jih prvič načrtovala sama. Mislim, da jim manjka tista pikica na i, ki bi jo znala dodati Ruth.

Vrt sem letos res pridno zalivala, tudi trajnice, drugače ne bi bile v tako dobrem stanju. Objavljam nekaj fotografij, predvsem v širokem kotu, detajli in trave pa pridejo na vrsto v naslednjih dneh.



Belo cvetoča fuksija je bila najprej na drugem mestu, pa ji ni odgovarjalo. Sedaj je na senčnem in hladnejšem delu vrta, zato bogato cveti. Desno, pod pahljačastim javorjem, je koralna fuksija. Obstajata dve vrsti - kupite vedno tisto s temnejšimi listi, ker dosti lepše cveti.


Desno na sliki je dokaj neugleden šop trave - da ga ne slučajno ne boste omaloževali, ker je trenutno moj ljubljenec (spada med šaše).


Abutiloni (zvončki) so se najbolje izkazali, ko so imeli na razpolago velik lonec. Pri njih ne smemo pretiravati z gnojilom, sem se naučila že v prejšnjih letih. Tudi na splošno letos nisem veliko gnojila, kar se je poznalo pri nekaterih požrešnih rožicah kot je batata (sladki krompir). 


Trave, ležalnik ... več ne potrebujem!


Saj niti ni tako slabo - na sliki, od daleč, se ne vidijo poškodbe zaradi suše, kobilic, štriglic ...


To fotografijo sem naredila s stola.


Ah, ta zid, moj večen problem. Ne bi se toliko ukvarjala z njim, ampak je na ženski (tigrovi) strani parcele. Zelo sem vesela, da sem sredi julija na tržnici nakupila zadnje ostanke enoletnic in zid popestrila z batatami, travami, pelargonijami in angelonijami. Imena tiste sive povešavke si nikakor ne morem zapolniti, je pa mi jo poskusila Ruth vsako leto vključiti v kombinacije, a sem dala veto. Letos sem jo posadila njej v spomin.

 
Kot sem že samokritično zapisala - posamezni lonec ni nič posebnega, skupaj s trajnicami pa dajo harmonično sliko.
 


Na tale del vrta posije vzhodno sonce, zato se fuksije, trave, koprive in hoste tukaj zelo dobro počutijo. Jaz pa tudi!