petek, 9. november 2012

Koga voliti na predsedniških volitvah

O tem ste se zanesljivo že odločili in en dan pred volitvami pisati nasvete, če nesmiselno. Ogledala sem si kitajske horoskope vseh treh kandidatov (mimogrede: a ni super, da imamo samo tri - takšne resne, ki imajo vsaj nekaj možnosti za izvolitev - in ne 17 kandidatov?) in ugotovila, da mi nobeden ni všeč.

Vsi imajo yin osebni element, kar je za predsednika celo dobro, da vsaj malo premisli, preden stegne jezik. Najbolj se petelini Pahor, ki ima v osebnem elementu dejansko petelina. Zver je kot svinja (prijazen, prisrčen, vesel, dobrosrčen, včasih preveč naiven) in Türk kot ovca (kulturen, prijazen, ustvarjalen, nežen, inteligenten).

Najbolj pomembno pri izbiri predsednika je, kako se bo ujemal z aktualnim premierom Janezom Jjanšo. Ogledala sem si njihova kua števila (dvojan kua števila iz imperialnega feng shuija). Najbolj se ujemata Janša in Türk. Zanimivo je, da sta si kar precej podobna v delovanju, vendar je Türk močnejši in Janša ga zato ne mara.

Z Janšo bi se v javnosti najbolj povezal Zver (tvorita celo vsoto 10, kar je idealna povezava), vendar bi bil v zakuslju pod njegovo kontrolo. To bi se zgodilo tudi Pahorju, zato nobeden od njiju ni primeren kandidat. Predsednik mora biti nevtralen oziroma rahlo v opoziji glede na vlado.

Zakaj ne moremo predsednika izbrati s pomočjo horoskopov?

sreda, 7. november 2012

Kako vztrajati in dokončati naloge

Poznate občutek, ko imate toliko dela, da ne veste, česa bi se sploh lotili? Ali, da je glava tako polna misli, da se ne morete osredotočiti niti na eno? Kaj pa odvečni kilogrami, ko jih je toliko preveč, da nimate nobene motivacije začeti z dieto? V takšnih primerih se vrtimo v krogu, lovimo lastni rep in se duševno vedno bolj pogrezamo.

Kako presekati ta začaran krog? Verjamem, da ima vsak od nas svoj način, velikokrat nam pomaga tudi naključje ali zunanja okoliščina, da postavimo pravo hierarhijo, kako se lotiti težav.

Ko imam preveč dela - največja težava je, da je to delo raznoliko in zelo specifično, zato ga lahko opravin samo jaz in ga ne morem skoraj nič delegirati - se ga lotim z vztrajnostjo. Najprej iz opravil izberem tiste, ki so zelo nujne in pomembne, ostale pa pustim ob strani. Nato delam tako dolgo, dokler niso opravljene. Velikokrat delam do desete ure zvečer, ker želim dokončati. Seveda sem na koncu popolnoma izčrpana in naslednji dan delam samo s polovično močjo. Vendar sem delo končala, kar je bil moj cilj.

Mislim, da je vztrajnost pri delu in zmožnost dokončevanja projektov zapisana v našem značaju (vidi se tudi v kitajskih horoskopih), nekaj pa je lahko pridobimo tudi z vajo. Z vztrajnostjo je v kitajski astrologiji Bazi Suanming povezan element zemlja. Vztrajni so bivol, ovca, zmaj in pes - zemeljska znamenja. Seveda so te živali tudi trmaste, vendar je trma še kako potrebna, če želiš vztrajati na zadani poti.


Bivol je ena izmed najbolj vztrajnih živali in nam je lahko za dober vzgled


Tisti ljudje, ki nimajo elementa zemlja v svojem horoskopu, niso prizemljeni in imajo velike težave z vztrajnostjo. Dokončevanje projektov spada v kitajskem horoskopu v isto področje kot bogastvo. Nekateri imajo odlične ideje, ki jih nikoli ne začnejo. Drugi začnejo z idejami, pa jih ne razvijejo oziroma dokončajo. Brez tega zaključenega ciklusa ni denarja, saj zelo težko prodajamo samo ideje.

Med prazniki sem malo več kot običajno gledala slovenske informativno-politične televizijske oddaje. Te napake ne bom tako hitro ponovila, saj sem od vseh negativnih novic postala prestrašena, negativna, pesimistična, neaktivna ... Na srečo samo za dan ali dva, dokler nisem ugotovila, kdo me je spravil v slabo voljo. Moj nasvet lahko sami preizskusite: čim manj gledajte televizijo.

Ker bomo kmalu volili predsednika države, pa tudi vlada lahko vsak hip pade, bom zaključila s politiko. So slovenski politiki vztrajni? Da, svojih položajev se močno oklepajo in vztrajajo do konca, torej imajo dovolj elementa zemlja (zelo posplošeno govorim, seveda). Problem je, da politika ne spada v element zemlja, ampak v kovino - sem spada diplomatsko vedenje, reagiranje s premislekom, strateško in modro ravnanje. Da, to je res problem, slovenski politiki skoraj nimajo teh lastnosti.

Še nasvet: ko veste, da boste potrebovali vztrajnost, si oblečite oblačila v zemeljskih barvah (rumena, oranžna, marelična, rjava) in pojejte nekaj sladkega (ne nujno slaščic, lahko tudi ogljikove hidrate, koruzo, jabolko, krompir - živila s sladkim okusom). Organ, ki spada v element zemlja je vranica, ki je general vsem drugim organom, saj usklajuje njihovo delovanje. Ko smo v stresu, si vranica zaželi nekaj sladkega - s sladko hrano ji damo energijo, da bomo lažje dokončali naloge.


ponedeljek, 5. november 2012

Dramatičen dan z dramatičnim vremenom

Priznajte, za nami je dramatičen dan. Ves čas se je nekaj dogajalo, ni delovalo ali se spreminjalo. Vsakič, ko sem pogledala skozi okno ali šla ven, je bilo vreme drugačno. Tudi ljudje so bili zelo različno razpoloženi. Midve s sodelavko Bojco sva danes uživali, nekateri pa so nas obiskalo prav poklapani.

Pogledala sem v kitajsko koledar, kakšen dan je danes: kovinski konj. Konj je ognjeno, najbolj yang znamenje, ki je s svojo vročino obdeloval kovino. Saj iz tega procesa nastane nekaj pozitivnega, vendar je "clash" med ognjem in kovino za marsikoga prenaporen. Če ste danes zelo trpeli, se potolažite, da vam je bilo to "usojeno" in da bo jutri nov dan. Jutri bo vladala mirnejša ovca, ki je hitro zadovoljna.


Za lep začetek tedna pa fotografija iz Dominikanske republike, kjer sem poskušala s fotoaparatom ujeti močno pihanje vetra in gibanje oblakov. Mimogrede: tam mi ni bilo všeč, od vsega začetka sem čutila čudno energijo, mogoče tudi zaradi bližine Tahitija.