četrtek, 24. marec 2011

Počitek na blogu

Potrebujem počitek, zato vas bodo novi prispevki na blogu čakali po 6.4.2011. Lepo prosim, ne pozabite me!

Zaposlitev: Iščemo novega sodelavca/sodelavko

V Energijskem centru d.o.o. se ukvarjamo s prodajo izdelkov za zdrav način življenja, predvsem v spletni trgovini Avita. Stranke zelo cenijo našo avtentičnost ter zdrav odnos do dela in življenja. Zelo veliko se izobražujemo, nato pa to znanje z veseljem delimo z našimi strankami. Skladno s poslovno filozofijo smo poslovne prostore umestili v mirno in zeleno okolje. Glavno vodilo v podjetju pa je pošten in etičen odnos do strank.

Večino izdelkov nabavljamo v Nemčiji, prodajamo pa jih tudi drugim terapevtom in vodilnemu slovenskemu podjetju za zdravstvene pripomočke. Obseg prodaje v letu 2010 je bil 360.000 EUR. Prodaja se je v zadnjih treh letih povečala za več kot 80 odstotkov, v naslednjih letih načrtujemo najmanj 20 odstotno letno rast prometa. Spletna trgovina je tesno povezana z zdravilsko ordinacijo, ki deluje v okivru podjetja – tam smo vsak izdelek, ki ga prodajamo, tudi praktično preizkusili, zato prodajamo samo vrhunske izdelke.

Eden od naših ključnih poslovnih ciljev je, da spletna trgovina Avita postane stičišče najboljših informacij o zdravem načinu življenja in najbolj verodostojen vir za nakup izdelkov za zdrav način življenja. Zato iščemo novega sodelavca, ki bo štiri leta delujoči spletni trgovini Avita dal nov zagon.

Če ste pripravljeni sodelovati pri uresničevanju tega cilja, vas vabimo, da se prijavite na razpis za delovno mesto:

Vodja spletne trgovine z izdelki za zdrav način življenja (m/ž)

Odgovorni boste za:

prodajo izdelkov iz spletne trgovine (maloprodaja, veleprodaja), nabavo, kontroliranje in optimiziranje zalog, naročanje izdelkov, preverjanje kakovosti izdelkov in registracijo novih izdelkov, izstavljanje računov, svetovanje pri izbiri izdelkov in informiranje strank o novostih.

Od vas pričakujemo:

vsaj petletne izkušnje na področju prodaje, samoiniciativnost in vztrajnost, taktnost v nastopu, komunikativnost in željo po stalnem izobraževanju. Pričakujemo tudi zmožnost planiranja in sistematičnost. Odlikuje naj vas prilagodljivost, iznajdljivost in prepričljivost. Odlično znanje nemškega jezika in računalniška pismenost, sta pogoj. Poznavanje HACCP sistema, zakona o prehranskih dopolnilih in živilih ter zakona o varstvu potrošnikov, pa so zaželjene prednosti.

Ponujamo vam:

izhodiščno plačo 1.500 EUR neto, stimulativen dvig plače glede na prodajne dosežke, dodatno izobraževanje doma in v tujini, delo v humanem in zdravem delovnem okolju, premičen delovni čas, možnost koriščenja nadur in, po uspešno prestani dvomesečni poskusni dobi, zaposlitev za nedoločen čas. Začetek dela po dogovoru.

Pogoji prijave:

Vašo prijavo (življenjepis), s poudarkom na vaših dosedanjih izkušnjah in kontaktnimi podatki (točen naslov, telefon, e-pošta), pošljite na naslov PE:

Energijski center d.o.o.
Pod hrasti 69
1000 LJUBLJANA

ali na elektronski naslov: info@energijski-center.si. Upoštevali bomo prijave, ki jih bomo prejeli do 24. aprila 2011.

Hujšanje: Nujni ukrepi med hujšanjem

Najprej sem nameravala podrobno obravnavati zdravstvene težavice, ki se lahko pojavijo med hujšanjem in sem jih omenila v prejšnjem prispevku (vetrovi, utrujenost, razdražljivost, izpadanje las, suha koža, hiperaktivnost, bolečine v sklepih, glavoboli, slabost, vrtoglavica, močno potenje, putika, težave z ledvicami ...). Pa ne bom, saj jih zanesljivo prepoznate, ko nastopijo. Bolj nas zanimajo rešitve oziroma, kako jih preprečiti.

Ko hujšamo v mladih letih, telo marsikaj prenese. Metabolizem je še dovolj hiter, zato nam ni težko shujšati. Po 35. letu se vse upočasni, ker začnejo usihati hormoni, ki pospešujejo presnovo. Z jedilnikom, ki sem ga predstavila, poskrbimo, da je presnova hitrejša in s tem hujšanje uspešnejše. Še en trik obstaja: jesti moramo količinsko čim bolj neenakomerno. Diete, kjer vsak dan zaužijemo enako številko kalorij, so obsojene na neuspeh. Telo se privadi na "nižji pogon", kar ni v redu. Predvsem zato, ker se nam v normalni fazi (ko pojemo 2.500 kalorij) takoj poveča apetit. Telo se ja mora pripraviti na naslednjo "lačno" fazo, zato se apetit drastično poveča. In se zredimo nazaj.

Veliko bolje je jesti en dan npr. 1.200 kalorij, drugi dan 2.000, tretji 1.600 ... Kar je tudi zelo praktično, saj lahko grešimo na zabavi najboljše prijateljice in se najslednji dan "čistimo". Tudi apetit ni vsak dan enak močan, kar dobro poznamo ženske. Pred menstruacijo je apetit velik, po menstruaciji tudi do 50% manjši, če omenim samo dva ekstrema. Meni je najhujše teden po ovulaciji, ko me zelo mikajo sladkarije. Trenutno si kot poskusni zajček mažem kremo s progesteronom, ki naj bi mi pomagala prav pri takšnih skušnjavah. Mislim, da se prvi učinki že kažejo (sedaj me sladkarije mikajo med menstruacijo, ha,ha ...).

Pa gremo nazaj k spremljevalnim zdravstvenim težavam med hujšanjem. Ne moremo se jim izogniti, še posebej, če smo starejši do 30. leta. Moramo pa jih čim več preprečiti, saj so škodljive za zdravje. Kako to naredimo:

1. Piti moramo veliko čiste, negazirane vode
Ko hujšamo, se volumen telesa manjša in s tem tudi volume skladišč, kjer smo odlagali strupe. Ko boste naslednjič gledale svoja bedrca s celulitom, jih obravnavajte bolj milostno, so namreč zelo koristna. Suhicam, ki nimajo takšnih maščobnih skladiščnih možnosti, se strupi takoj naložijo v mišice, organe in živčevje (kar je še posebej kritično), zato lahko prej zbolijo. Eden od vaših najpomembnejših ciljev pri hujšanju mora torej biti: koliko celulita (in maščobe) gre vstran, toliko strupov mora iti iz telesa.

Če se bo samo volumen skladišč zmanjšal in strupi ostajali, se bo močno povečala koncentracija strupov. To se ne sme zgoditi!!! Glavobol, slabost, vrtoglavica, bolečine v sklepih in ledvicah, utrujenost - vsi ti simptomi nastanejo zaradi pomanjkanja vode oz. prevelike koncentracije strupov.

Jasno, da bom omenila tudi klistiranje, ki je učinkovit postopek za hitro razstrupljanje. Pomaga tudi savna in druge vrste potenja, npr. šport. Seveda z veliko vode, da se bodo strupi imeli kam vezati in z urinom (potom) odšli iz telesa.

2. Pomanjkanje vitalnih snovi
Mišljeni so minerali, vitamini, elementi v sledovih, encimi, sekundarne rastlinske snovi, balastne snovi, aminokisline, maščobe ... Teh snovi nam že tako primanjkuje, ko normalno (= zdravo) jemo. Zredili smo se zato, ker smo nezdravo jedli, zato smo že na začetku hujšanja "vitalno" podhranjeni. Med hujšanjem, ko jemo manj, ne dobimo dovolj vitalnih snovi. Pa še en problem nastane: telo za predelavo strupov potrebuje vitalne snovi.

Povzetek: med hujšanjem mora telo predelati strupe, ki jih že imamo v telesu (od nezdrave hrane) in strupe, ki nastanejo zaradi hujšanja. Zato je nujno, brez izjem, da med hujšanjem jemljemo prehranska dopolnila. Katera in koliko, je potrebno individualno določiti. Nujni so, po mojem mnenju, probiotiki (ker je črevesje s svojimi 350 kvadratnimi metri največji organ in ker je v črevesju največ celic imunskega sistema), ki vam bodo pomagali tudi pri vetrovih, zaprtju ali driski. Druga skupina so vitamini in minerali. Seveda navijam za naš Cellagon, lahko pa si tudi stiskate zelenjavne sokove. V skrajni sili si kupite kapsule s sitnetičnimi vitamini in minerali, samo, da boste dodatno podpirali telo.

Suha koža in izpadnje las je povezano ponavadi s pomanjkanjem vitaminov B in anemijo. Močno potenje in putika nastaneta zaradi splošnega pomanjkanja mineralov, kar imenujemo tudi zakisanost.. Zakisanost si lahko sami izmerite in seveda ukrepate z jemanjem bazičnim mineralov (tablete, prašek). O tem sem že veliko pisala na blogu (poglejte v desni stolpec spodaj, kjer so objavljeni najbolj brani članki).

3. Diete s premalo maščob
Maščobe so nujno potrebne, zato jih med hujšanjem morate uživati. Izredno veliko procesov (npr. tvorba hormonov) v telesu je odvisno od maščob. Seveda so maščobe tudi zelo kalorične, zato pazite, kakšne jeste. Tudi o tem sem že pisala v blogu.

Verjetno sem še kaj pozabila omeniti, ampak najpomembnejše napotke imate - za zdravo hujšanje!

ponedeljek, 21. marec 2011

Hujšanje: Kaj se dogaja med hujšanjem

Kadar izgubljamo kilograme se v telesu dogajajo zelo različne stvari. Posledice teh procesov so vidne tudi na zunaj. Eden najznačilnejših znakov, da res hujšamo, je neprijeten zadah iz ust. Temu se ne moremo izogniti, saj neprijeten zadah nastane zaradi pospešenega razstupljanja telesa. Kaj lahko naredimo? Piti moramo veliko vode in telesu pomagati pri razstrupljanju, pomaga tudi žvečilni gumi in metin čaj.

Čez nekaj tednov bo slab zadah izginil, razen, če nismo že dolgo zelo debeli in bomo potrebovali več mesecev, da se telo vsaj malo očisti. Po tej prvi fazi telo začne telo "normalno" razstrupljati in slab zadah izgine.

Druga tegoba, ki doleti vse hujšajoče, je mraz. Pri hujšanju moramo porabiti več kalorij kot pa jih pojemo, zato nas zebe. To je lahko prav neprijetno, še posebej, če smo močno zakisani. Takrat do celic pride še manj hrane in kisika, zato nas zebe. Kisli presnovki namreč ovirajo pretok krvi do celic, kri je gostejša in počasneje kroži. Zato nas zebe, predvsem v roke in noge. Rešitev je bazična kopel, tudi suho ščetkanje, seveda telovadba, za hiter učinek pa termofor in tople nogavice.

Še nekaj nas časa med hujšanjem: neprijeten telesni vonj. Tako kot slab zadah je povezan z razstrupljanjem telesa, zato: bolj smo polni strupov, bolj bomo smrdeli. Zopet pomagajo kopeli, tudi savna in seveda tuširanje. Ker na "mojem" jedilniku ni svinjskega mesa, boste zelo verjetno manj smrdeli.

Drugi neprijetni spremljevanih simptomi pri hujšanju so še lahko: vetrovi, utrujenost, razdražljivost, izpadanje las, suha koža, hiperaktivnost, bolečine v sklepih, glavoboli, slabost, vrtoglavica, močno potenje, putika, težave z ledvicami ... Vse te težavice bomo predebatirali v naslednih dneh.