Nedelja popoldne je, jaz pa se (znova) izobražujem. Pogledala si bom predavanje o spomladanskem škropljenju sadnega drevja - seveda z alternativnimi, nestrupenimi sredstvi. Berem članek o metodi Chop and Drop (odrezati in spustiti), ki jo uporabljajo tudi v Kraljevem hortikulturnem združenja (Royal Horticultural Society).
Na ranču sem v ta namen posadila veliko vrb in topolov. To so hitro rastoča drevesa, ki jih v grobem lahko pustimo rasti na tri načine:
- vzgojimo drevo, kot bi raslo v naravi, občasno ga samo oblikujemo z obrezovanjem (kadar potrebujemo vetrno zaščito, zaščito pred pogledi, senco);
- vodilno vejo odrežemo na neki višini (recimo 1,5 metra je optimalno, ker vse dosežemo brez lestve) in jo gojimo "na glavo" (dobimo fiksno visoko deblo in vsako leto (zgodaj spomladi) porežemo veje, ki so zrasle prejšnjo leto, da odženejo nove);
- režemo nizko in večkrat letno, da ohranjamo drevo nizko (imamo veliko dušičnega materiala skozi celo leto).
Upam, da sem bila dovolj razumljiva.
Glede na debelino vej, jih lahko predelamo v sekance, uporabimo takoj kot zastirko (še posebej poleti, ko imajo liste), tanjše veje na zgodaj spomladi pa odrežemo in vržemo na tla. Vrbove veje so uporabne tudi kot loki, za žive meje, pletenje ograj in košar, kot antibiotik in pospeševalec rasti. Pa še lepe so ...
Mene konec februarja čaka kar nekaj rezanja, ampak imam baterijske škarje, zato bo šlo zelo hitro.
Povezava na članek o metodi Chop and Drop v okrasnem vrtu, pa tudi kratek video si lahko ogledate:
https://www.rhs.org.uk/garden-inspiration/seasonal/chop-and-drop