sobota, 24. december 2011

Prihaja novo leto 2012!

Prihaja novo leto 2012!


Priložnost za nove odločitve,

za nove ideje,

za nove uspehe,

za novo srečo.


Naj bodo vaše odločitve modre,

ideje ustvarjalne,

uspeh zagotovljen

in sreča brezmejna.

Hvala za vaše obiske na blogu Osebno in zasebno. Upam, da se bomo v letu 2012 tudi srečevali.

Vesele praznike in srečno novo leto!

Helena Golenhofen 

petek, 23. december 2011

Zdravje: Pomanjkanje železa

Preden ukrepamo, moramo dobro spoznati sovražnika. V mojem primeru je to pomanjkanje železa. Mislim, da sem ga imela premalo že v puberteti, zanesljivo pa med študijem.

Največji problem pri pomanjkanju železa je še vedno diagnostika. Na forumu Zdravilstvo, pa tudi v ordinaciji, (predvsem) ženske sprašujejo, kaj naj naredijo, če imajo "prenizko železo". Na žalost ta podatek v laboratorijskem izvidu nič ne pove, samo to, koliko železa kroži v krvi. Zato moramo določiti tudi feritin, ki nam pove, kolikšna je zaloga železa v telesu.

Moški ponavadi nimajo težav z železom, ker jedo več mesa, pa tudi menstruacije nimajo. Ženske največ železa izgubimo z menstruacijo 0,5-0,7 mg/dan, z blatom, urinom in znojem izgubimo 0,5-1,0 mg/dan. Več železa potrebujemo med rastjo (0,6 mg/dan) in nosečnostjo (1-2 mg/dan). Kritični dejavniki za pomanjkanje železa so: močna menstruacija ali drugo krvavenje (hemeroidi), močno in pogosto znojenje, nosečnost.

Uradne mejne vrednosti za feritin so 30-150 mikrogramov/L, v Sloveniji celo 10-120 mikrogramov/L za ženske in 20-300 mikrogramov/L za moške. V alternativni medicini pa "zahtevajo" za ženske najmanj 50-70, za moške najmanj 100 mikrogramov/L.

Moje izkušnje

Da mi primanjkuje železa, sem opazila sama, saj se je moja fizična moč in utrujenost po menstruaciji drastično poslabšala. Najopazneje je bilo na treningih: moč pri izvajanju vaj ni pešala postopoma, ampak so mišice popustile nenadoma. Ni bilo "tresljajev" mišic, ki bi nakazovali popuščanje. Naredila sem deset ponovitev, pri enajsti pa so bile mišice popolnoma brez moči.

Laboratorijski testi so potrdili pomanjkanje železa. Mislim, da so bile vrednosti okrog 15, kar je seveda odločno prenizko. Tablete z železom niti nisem želela jemati, ker vem, da ne pomagajo veliko, imajo pa nezaželjene stranske učinke, kot je napihnjenost in zaprtje. Raje sem se odločila za "terapijo" s hrano, zato sem jedla več mesa in jetrc. Redno sem jemala kolodine minerale. Malo je pomagalo, vendar ne veliko. Pri naslednjem laboratorijskem testu sem imela 20 mikrogramov/L feritina, kar se je pa bolj malo poznalo pri vsakdanjem življenju in treningih.

Infuzije železa

Moj mož ugotovil, da telo z železom najbolje napolnijo infuzije, ampak z "nenevarnim" železom, kjer ne more priti do alergičnih reakcij. Do težav lahko tudi pride, če zdravnik (ali medicinska sestra) ne zadene žile in preparat z železom pride v tkivo. Železo tkivo dobesedno razžre, poškodujejo se živci, tkivo postane boleče. Zato zdravniki neradi dajejo infuzije. Če že, najprej vbrizgajo nekaj fiziološke raztopine in tako preverijo, ali so res "v žili".


Seveda je moj dragi mož našel preparat, ki nima teh stranskih učinkov in akcija se je lahko začela. Pri prvi infuziji sem dobila samo polovico predpisane doze, zato nisem opazila velikih sprememb. Mogoče to, da se mi je dva dni po infuziji povečal apetiti, vendar bi to lahko pripisali PMS. Po drugi infuziji, ko sem dobila večjo dozo, so bile spremembe večje:

- zopet se mi je povečal apetit, vendar samo za nekaj dni;
- po štirih dneh sem opazila, da sem dosti močnejša, tako psihično, kot fizično;
- na treningih moč postopoma popušča, lahko naredim več vaj s težjimi utežmi;
- zvečer sem manj utrujena;
- potrebujem manj spanjca.

Očitno je po infuziji potrebno približno štiri dni, da telo tvori rdeča krvna telesa in se opazi učinek. Po tej izkušnji sem seveda prepričana, da so infuzije edina prava rešitev pri pomanjkanju železa, vendar s pravim preparatom.

Po tretji infuziji (v žilo mi je naenkrat steklo za 80 EUR železa) se odlično počutim. Spremembe so tako opazne, da ne morem verjeti. Zvečer sem dosti manj utrujena, čez dan več zmorem. Si te pozitivne spremembe samo domišljam, ali jih bodo laboratorijski rezultati potrdili?

P.S.
Ste opazili, da sem ves čas govorila o pomanjkanju železa, ne pa o anemiji ali slabokrvnosti? Lahko nam namreč primanjkuje železa, pa nismo slabokrvni.

sreda, 21. december 2011

Življenje: Kerr te lubim!

Pasjeljubci ste zanesljivo že prebrali knjigo Šepetalec psom, ki jo je napisal Cesar Millan. Na National Geographic Channelu ima svojo oddajo, kjer s svojim znanjem "prevzgaja" pse (in lastnike).

Prebrati jo morate tudi tisti, ki nimate psa in ga sploh ne želite imeti. V knjigi boste dobili zanimive nasvete, ki so uporabni za vzgojo otrok, delovanje v poslovnem svetu in pozicioniranje v družini. Na prvih straneh knjige je objavljeno mnenje bralke: nimam psa, sem pa po vaših priporočilih prevzgojila svoja sinova in vsi smo bolj srečni.

Nasveti trenerja Millana so me spomnili na nadaljevanko Oglaševalci (Mad Man), ki jo lahko spremljamo na RTV SLO. Veste, zakaj je meni tako všeč? Ker akterji izredno veliko povedo z mimiko in govorico telesa. Ko podrejeni pride k šefu in mu nekaj predlaga, ga šef najprej pogleda, si vzame čas za premislek in nato z največ dvema stavkoma pove svojo odločitev. Z govorico telesa šef poudari svoje izjave in niti za trenutek nam ni treba ugibati, kdo je alfa samec v krdelu.

Ja, to so bili časi, ko so moški bili še moški! Vodja krdela se odloči etično, z modrostjo in izkušnjami, podrejeni pa to njegovo odločitev sprejme - ker mu zaupa.

Millan v knjigi pravi, da mora biti v družini s psom vedno nekdo vodilni samec (ali samica!). Če te vloge ne prevzame eden od družinskih članov, potem vodja postane pes. To naredi iz nuje, ker ima v svojih volčjih genih zapisano naravno hierarhijo v krdelu. Samo redki psi so rojeni voditelji, zato lahko pes, ki mora po sili razmer prevzeti vodstvo človeško-pasjega krdela, zelo trpi. Takšni psi postanejo agresivni, razdražljivi, preobremenjeni, živčni. Postanejo slabi psi. In lastniki takšnih psov postanejo zelo nesrečni.

Trener Millan zahteva še več: vsak družinski član mora biti po hierarhiji višje kot pes.


Kdo je tukaj šef?

Ko opazujemo volkove v naravi, vodjo krdela takoj prepoznamo. Ponavadi je fizično močan, hodi z dvignjeno glavo in z govorico telesa sporoča, kdo je. Ves čas! Kod vodja krdela nima odmora, zato je takšna vloga zelo naporna. To je tudi vzrok, da tako veliko lastnikov psov ni vodja svojega psa. Takšne težave je imela Oprah, ki je v poslovnem svetu idealen vzor za vodjo, doma pa se je želela sprostiti in odložiti masko, zato je vodenje prevzela njena koker španjelka.

Don Draper (Oglaševalci) je tudi dober alfa samec, priznajmo, vsaka mišica njegovega telesa nam to sporoča. Jaaa, res je dober!

Cesar Millan pravi, da mora vodja oddajati mirno-odločno energijo. Nekateri so za vodje preveč nemirni, drugi premirni. Svojega dragega moža sem po branju knjige vprašala, ali tudi on opazi mojo mirno-odločno energijo in me zato uboga, ko mu kaj "ukažem". Kljub temu, da ne mara psov, sem ga med branjem ves čas seznanjala z vsebino, zato je vedel, kaj ga sprašujem in kaj je na tehtnici.

"Ne, ne ubogam te zato, ker si šef, ampak, kerr te lubim, " je bil odgovor mojega nemškega moža.

torek, 20. december 2011

Življenje: Kako čim bolj zdravo preživeti praznike

Skoraj natanko pred enim letom sem objavila spodnji prispevek, kako čim bolj zdravo preživeti praznike. Nasveti so še vedno aktualni, zato jih ponovno objavljam:

Ne delajmo si utvar: 99,99% nas bo med prazniki jedlo nezdravo hrano. Ne bom vas zasipala z moralnimi pridigami, ampak z nasveti, kako lahko med prazniki gurmansko uživate, ne da bi pozabili na zdravje.

Saj veste, obračun pride prej ali slej. Nekatere bo že med prazniki mučila želodčna kislina (zakisanost) in spahovanje (jetra), drugim se bodo glivice takoj po praznikih zahvalile za zadostno količino sladkorja.

Moji nasveti za čim bolj zdrave prazniki so:

1. Pijte veliko vode
Včasih smo samo žejni in ne lačni. Spijte najprej kozarec vode (čim večji je, tem boljše bo), počakajte 10 minut in šele nato zavijte proti polnemu hladilniku. Pitje vode napolni želodec, veliko pa pomaga pri preveliki količini želodčne kisline. Tisti, ki pa ste že navajeni pitja čiste vode, kontrolirajte vaš vnos, ko greste na obisk ali dopust. Ob nezdravi hrani, suhem zraku ali dodatni športni aktivnosti hitro pozabimo na pitje vode.

2. Bodite izbirčni
Vaše telo ni kanta za smeti, zato pazite, kaj boste dali v usta. Bodite izbirčni, jejte samo vrhunsko in drago "nezdravo" hrano. Na to pazite že pri nakupu - dražje hrane si lahko manj privoščimo, zato je bomo manj kupili in manj pojedli.

3. Poskrbite za več gibanja
Po družinskem prazničnem kosilu se za več ur zasedimo za mizo in premaknemo kvečjemu do kavča ali računalnika. Zakaj ne bi povabili gostov na krajši sprehod? Že prej se pozanimajte o novi zanimivosti v vašem kraju in jo pokažite zainteresiranim gostom (sorodnikom). Tisti, ki ne želijo na sprehod, naj ostanejo doma, vi pa se boste vrnili veseli, polni energije in nasmejani (to vam bo uspelo samo takrat, če bodo vsi tečneži ostali pred televizorjem - zato pazite, kako boste predstavili prehod). In v želodčku bo nastalo ravno dovolj prostora za kos peciva in čaj z rumom. Saj se poznamo, a ne?

4. Ne jejte svinjskega mesa
O škodljivosti svinjskega mesa smo že pisali. Še bolj škodljiva pa bo kombinacija svinjskega mesa in ogromne količine sladkorjev - vaše črevesje vam bo neznansko hvaležno, če boste pujsu dali mir.

Seveda, po takšni porciji gibanice bodo vaše glivice zelo, zelo vesele!

5. Sladkarije ALI ogljikovi hidrati
Že pred prazniki se odločite: boste pojedli raje več sladkarij ali ogljikovih hidratov? Oboje ne gre, ker se boste zredili, zakisali in poskrbeli za razvoj nekaj milijonov glivic. Če želite uživati v slaščičarskih mojstrovinah, potem se pri glavnih obrokih omejite na meso in veliko zelenjave. Prste vstran od testenin, kruha, riža, krompirja!

6. Občasni post
Zanesljivo ne boste vse praznične dni povabljeni na kulinarične pojedine. Takrat, ko ste sam svoj kuhar, telesu privoščite razbremenilne dneve. Kar pomeni, da pijte veliko vode in jejte čim več zelenjave, malo sadja in OH. In jejte takrat, ko ste res lačni. Če ne boste lačni pol dneva, naj vas nič ne skrbi. Telo samo prebavlja 3687 kalorij od prejšnjega dneva, ko vas je teta Marica povabila na kosilo.

7. Grešite z užitkom
Ta nasvet vam daje moj mož Dominik; ker je zdravilec, že ve zakaj ga potrebujete. Če delate bedarije, vsaj uživajte. Sicer pa je po mojih izkušnjah potrebno že pred prazniki narediti "omejevalni" načrt, da se aktivira vsaj malo samokontrole.

ponedeljek, 19. december 2011

Življenje: Vedenjska ekonomija nam pomaga izbirati darila

Vsi vsak dan nekaj prodajamo. Enkrat smo v vlogi kupca, drugič prodajalca. Večina od nas misli, da je nakup racionalen postopek, kjer primerjamo ceno, izdelke, pogoje financiranja, garancijo, servisne storitve ... Vendar so različne raziskave pokazale, da je nakup akcija, polna čustev.

Ta čustva nas velikokrat zavedejo. Nič ni narobe, če naredimo napako pri nakupu krompirja ali hlač. Večja tragedija je, če se uštejemo pri nakupu hiše ali avtomobila. Kaj vse vpliva na odločitve potrošnikov proučuje t.i. vedenjska ekonomija. Na internetu sem našla članek, kjer avtor, Simobilov naročnik, s pomočjo vedenjske ekonomije analizira podražitve svojega mobilnega operaterja.

Mislim, da so njegovi nasveti v prazničnih dneh zelo uporabni. Starši: ne zapakirajte darila (dobre novice) v en paket, ampak naredite raje več manjših. Ostali: darilni boni so s stališča vedenske ekonomije zelo slabo darilo, saj podarjamo hipotetične storitve (glej točko 3). Za vse: obdarovani bo zelo razočaran, če bo letošnje darilo manjše od lanskega (točka 4).

Kaj, še nimate vseh daril???
(Jaz tudi ne ...)

Vir članka: Periskop.si

Podražitve so za pro­da­jalca obču­tljiva reč, še pose­bej, ko gre za dol­go­trajna poslovna raz­merja, kajti »enkra­ten« odliv dose­da­njih strank h kon­ku­renci ima lahko dalj časa vpliv na zmanj­šan denarni tok. Simobil je pri zadnji podra­ži­tvi, ki je izzvala tak bes nje­go­vih upo­rab­ni­kov na soci­al­nih omrež­jih, napra­vil več nepo­treb­nih napak.

Da so obča­sne podra­ži­tve nor­malne, lju­dje brez težav razu­memo. Vendar pa je odziv obsto­je­čih strank lahko močno odvi­sen od tega, kako so podra­ži­tve obli­ko­vane in kup­cem pred­sta­vljene.

Eno stvar je Simobil tokrat nare­dil pra­vilno: več soča­snih podra­ži­tev (podra­ži­tve pake­tov, uki­ni­tve pake­tov, uvedba novega nado­me­stila) je zapa­ki­ral v isto obve­stilo. Psihologi že dolgo vedo, da lju­dje slabe novice (kadar jih je več) lažje pre­ne­sejo, če pri­dejo naen­krat, kot pa če bi jim bile dozi­rane po kosih, npr. ena podra­ži­tev v prvem tednu avgu­sta, pa potem druga čez dva tedna in tre­tja še malo kasneje. Pri dobrih novi­cah je situ­a­cija obr­njena: večji je pozi­tivni uči­nek, če dva­krat pri plači dobimo doda­tek po 100 evrov, kot če ga enkrat dobimo 200 evrov.

Več pa je stvari, ki jih je Simobil nare­dil narobe. Narobe v tem kon­te­kstu pomeni neop­ti­malno: pri stran­kah je pov­zro­čil več neza­do­volj­stva, kot bi bilo potrebno, če bi rav­nal dru­gače. Morda bi bil tudi končni finančni uči­nek zanj ugo­dnejši — a tega seveda nikoli ne bo vedel.

1. Kaj podra­žiti? Mobilni ope­ra­terji imajo prak­tično vso svo­bodo poi­me­no­va­nja svoje sto­ri­tve in raz­čle­nje­va­nja stro­škov, ki jih zara­ču­na­vajo stran­kam. V gro­bem pa gre za fiksni stro­šek (naroč­nina) in vari­a­bilni stro­šek (opra­vljeni klici, spo­ro­čila, pre­ne­seni podatki). Drobljenje pri­ka­za­nega fiksnega meseč­nega stro­ška na razne ali­neje je neu­mno in za kupca moteče. Kupec lažje pre­nese zvi­ša­nje mesečne naroč­nine z 10 evrov na 13 kot pa zvi­ša­nje z 10 na 12 z doda­tno uvedbo nekega novega fiksnega stro­ška (v tem pri­meru poi­me­no­va­nega »upra­vlja­nje z naroč­ni­ško številko«) še za malo manj kot 1 evro.

2. Delno je s prej­šnjo ali­nejo pove­zana tudi magična moč »brez­plač­nega«. Če se nekaj podraži z »brez­plač­nega« (0 evrov) na 1 evro je to huje, kot če se podraži z enega evra na dva. Razvpito »upra­vlja­nje številke« je bilo doslej impli­ci­tno vklju­čeno v naroč­nino, odslej pa ne bo več »brezplačno«.

3. Navajeni smo, da pla­ču­jemo soraz­merno s pora­blje­nimi sto­ri­tvami. Nočemo pla­če­vati pavšalno v naprej za neke hipo­te­tične sto­ri­tve, ki jih bomo morda upo­ra­bili, morda ne. Pošteno je, da nam zara­ču­najo menjavo SIM kar­tice, če smo se za to sami odlo­čili. Ni pošteno, da nam te hipo­te­tične sto­ri­tve zara­ču­najo kar vna­prej in to kar v nedo­gled vsako leto sproti. S pavšali se stro­ški pre­raz­po­re­jajo od tistih, ki dolo­čeno sto­ri­tev upo­ra­bljajo, k tistim, ki je ne. Jaz recimo kot Simobilov naroč­nik od samega začetka v 10 letih nisem niti enkrat izko­ri­stil nobene od zadev, ki so jih zdaj zapa­ki­rali v »upra­vlja­nje številke« in se mi zdi neu­mno sub­ven­ci­o­ni­rati tiste, ki te stvari upo­ra­bljajo. Tovrsten pavšal je pri­silna soli­dar­nost. Solidarnost pri pla­če­va­nju je smi­selna in spre­je­mljiva le v izje­mnih pri­me­rih — npr. v zdra­vstvu (pre­li­va­nje od zdra­vih k bol­nim), ne pa pri obi­čajni komer­ci­alni ponudbi izdel­kov ali storitev.

4.Odvzem v pre­te­klo­sti pri­do­blje­nih pra­vic. Vemo, da življe­nje teče naprej in da se vča­sih se temu ne da izo­gniti. Po drugi strani se mar­sik­daj da, a je taka ponu­dni­kova izrecna odlo­či­tev… v vsa­kem pri­meru pa je za kupca moteče, če mu pro­da­ja­lec neko obsto­ječo pra­vico odvzame. V Simobilovem pri­meru gre za neu­pra­vi­čeno raz­li­ko­va­nje med fizič­nimi in prav­nimi ose­bami pri skle­pa­nju naroč­ni­ških pake­tov. Ko sem jaz naza­dnje skle­pal naroč­ni­ško pogodbo, je bilo vse­eno, ali je naroč­nik fizična ali pravna oseba. Cena je bila ista, kar je tudi naj­bolj nor­malna stvar na svetu. Danes ni več tako, cenej­ših Simobilovih pake­tov pravne osebe ne morejo več skle­niti, pač pa so njim name­njeni dražji. Na tovr­stno ode­ru­štvo, ko želi nekdo za enak obseg sto­ri­tev zara­ču­nati več samo zato, ker je kupec pravna oseba, sem kot lastnik malega dooja še pose­bej aler­gi­čen. Rekord pri tem držijo slo­ven­ske bor­zne hiše, pri kate­rih je vode­nje računa za pravne osebe 8-krat (z besedo osem­krat) dražje kot za fizične.

Skratka, za moj okus je Simobil tokrat nare­dil eno napako pre­več in bom ope­ra­terja zame­njal. Nič oseb­nega — Simobilov pogled razu­mem, biznis je biznis. Poskusil je izti­sniti še malo več. Tolerančni pra­govi nje­go­vih upo­rab­ni­kov pa so raz­lični. Moj je bil tokrat presežen.

Nekaj o psi­ho­lo­ških učin­kih cen ter nji­ho­vem dolo­ča­nju in reak­ci­jah potro­šni­kov lahko pre­be­rete v knji­gah Predvidljivo nera­zu­mni in Nakupologija, v celoti pa je temu name­njena odlična knjiga Priceless: The Hidden Psychology of Value, ven­dar v slo­ven­ščino še ni prevedena.