nedelja, 15. marec 2020

Koronavirus: Zakaj je toliko obolelih prav v Italiji

Ne poslušam veliko podkastov in ne gledamo prav veliko video vsebin. Večinoma so to strokovni prispevki. Včeraj sem po dolgem času poslušala podkast Metina lista in sicer pogovor z Jankom Petrovcem, dopisnika RTV v Rimu.

Eno od vprašanj Nataše Briški in Aljaža Pengova Bitenca je bilo, zakaj je toliko okuženih prav v Italiji.

Ne, ni kriv slab zdravstveni sistem.

Možni vzroki (iz podkasta) so:

1. V severni Italiji živi veliko starejše populacije. Ker imajo šibkejši imunski sistem je bilo več obolelih.

2. Italijanski podjetniki, ki trgujejo predvsem s hrano, modo in pohištvom, so imeli veliko stikov s Kitajci.

3. Italijani se ob pozdravu veliko objemajo in poljubljajo. Rokovanje je rezervirano res samo za neznance.

Jaz bi dodala še tole:

4. Ob izbruhu virusa Italijani niso strogo upoštevali navodil.

5. Janko Petrovec je povedal, da so Italijani zelo čustveni. Vsak drug dan so doživeli nek nov stres, slabo novico, omejitev ... Kot vemo, stres močno oslabi imunski sistem.


6. Nisem še čisto prepričana, ampak vzrok bi lahko bil tudi gluten. V Italiji se poje veliko glutena, zato je tudi veliko intolerance na gluten. Ponudba italijanskih brezglutenskih izdelkov je neverjetna, še Barilla je izdelala brezglutenske testenine. Če glutena ne prenašamo, se črevesna sluznica vedno bolj draži, imunski sistem (v črevesju je 70 % celic imunskega sistema) je vedno bolj oslabljen, saj se ukvarja z glutenom namesto z virusi in bakterijami.

Bomo videli, kaj bo pokazal čas.

Kaj se lahko naučimo iz italijanske zgodbe:

1. Bolj se bomo držali navodil o omejevanju osebnih stikov, boljše bo za naše zdravje.

2. Hrana in čustva zelo vplivajo na imunski sistem. Mogoče bi manj jedli glutena ...

3. Pazimo na starejše.

Naslednjič pa o tem, koliko časa bo trajal koronavirus (našla sem projekcije). Moje mnenje: dlje, kot si predstavljamo.