sobota, 1. maj 2010

Zdravje: Hujšanje s kitajskim horoskopom

Pisanje bloga sploh ni tako težavno in, vsaj meni, nikoli ne zmanjka idej. Če jih ne utegnem vseh objaviti, si jih zapišem in dam v mapo. Med prazniki sem pregledala listke z idejami in našla enega prav zanimivega.

Tanja Glažar, moja kolegica, svetovalka za feng shui, mi ga je povedala. V bistvu je tako enostavno genialen, da sem prav jezna, ker ga sama nisem pogruntala.

V kitajskem horoskopu imamo vsi t.i. osebni element, ki določa naš jaz (osebnost). Element, ki se v ciklusu petih elementov nahaja pred osebnim elementom, ga hrani. Element, ki mu sledi, ga izčrpava oz. osebni element oddaja energijo naprej.

In pri hujšanju delamo ravno to: oddajamo energijo.

Če še ničesar ne veste o feng shuiju, vam zelo verjetno ni bilo nič jasno, zato bom drugače razložila:

Pet elementov si sledi v določenem cikličnem zaporedju. Najprej je element les, ki mu sledi ogenj, nato zemlja, kovina in voda. In znova začnemo z lesom.

L-O-Z-K-V-L-O-Z ...

Na primer, osebni element osebe X je kovina. Element zemlja hrani kovino, element voda jo izčrpava. Torej bi oseba X, ki ima osebni element kovina, najlažje shujšala pozimi (to je letni čas, povezan z elementom voda).

L - februar, marec, april

O - maj, junij

Z - julij in zadnjih nekaj dni vsakega meseca

K - avgust, september, oktober

V - november, december, januar

Ostane vam samo še določitev osebnega elementa. Na internetu obstaja dovolj brezplačnih programov (npr. www.wofs.com), ki pa so samo 90% zanesljivi. Zato pazite: če ne boste shujšali, bo mogoče kriv napačen osebni element.

Tanja Glažar mi sicer ni omenila, ampak mogoče bi bilo hujšanje še učinkovitejše, če bi tudi jedli hrano, ki spada v izčrpavajoči element.

Gospod X bi moral torej jesti predvsem slana živila (pomembno je to, kar občutimo na jeziku). Več o kuhanju s petimi elementi: članek.

petek, 30. april 2010

Življenje: Koristni nasveti za 21-letnike

Že dolgo se nisem tako zabavala ob branju romana in si želela, da bi imel še najmanj 500 strani. Spada sicer med lahkotnejša čtiva, ampak hej, saj so prazniki!

Avtorica Alexandra Potter je v romanu "Who´s That Girl?" prepletla življenje glavne junakinje v sedanjosti in pred desetimi leti. Ima možnost, da se vrne nazaj in popravi svoje napake. Glavna poanta je seveda, da so nam stvari usojene in se bodo zgodile, tudi če se vmešamo.

Na koncu knjige je seznam nasvetov, ki bi si jih dala sebi, če bi bila ponovno stara 21 let:

1. Vedno uporabljaj zaščitni faktor za sončenje

2. Čim prej si kupi (vzemi kredit) nepremičnino na dobri lokaciji

3. Pokaži svoje noge in nosi kratka krila

4. Pozabi barvanje las na blond

5. Kupi si vozovnico za potovanje okrog sveta

6. (On) tega ni vreden (ne meči se za neperspektivnimi tipi)

7. Ne nosi usnjenih hlač

8. Začni se ukvarjati z jogo

9. Lahko dosežeš vse, samo če si dovolj želiš

10. Pri 21 si bolj sposobna, kot si misliš

Upam, da bodo nasveti iz romana koristili kakšni 21-letnici, ki bo obiskala ta blog. Za nas, 40-letnike, je uporaben samo še nasvet številka 1 ...

ponedeljek, 26. april 2010

Vrt: Spomladanski detajli v Murglah

Že prejšnji teden sem se s fotoaparatom odpravila po murgelskem vrtu in naredila spodnje fotografije. Preden ne bodo več aktualne (oh, ti rastni hormoni ...), jih objavljam:

Heuhere v lončkih so super preživele zimo, tiste na vrtu pa niso tako lepe. V neki knjigi sem prebrala, da jih nekateri jeseni presadijo iz gredice v lonce. Mogoče pa res, saj jih je samo pet.

Listke z imeni host imam nekje spravljene - za občudovanje teh svežih, zelenih listov pa ime sploh ni pomembno. Moji kosi pridno jejo polže, tako da hoste ponavadi ostanejo nepojedene.

Še ena lepotica, ki je posajena v večjem loncu

Takšne tulipane imamo letos

Nekateri bršljani so dobro preživeli zimo, drugi ne. Tale je pravi lepotec ...

Družbo tulipanom dela trdoleska še iz jesenske zasaditve, ki je poleti posajena v svojem loncu

Heuhera caramel ali nekaj podobnega - najlepša je ravno v tem letnem času, ko žari na ne prevročem soncu

Še ena trdoleska, ki je uspešno preživela že dve zimi

Rumena lepotica ...

To pa je nova pridobitev (sedum), ki jo bom kombinirala s travami

Majhni cvetovi, ampak zelo opazni

Svetle barve poživijo temne kote, piše v vsaki dobri vrtnarski knjigi. Jaz sem jih ubogala in v delno temen posadila tale grmiček (imena seveda ne vem na pamet, je pa neverjetno odporen na vse moje napake).

Trdoleska ob atrijskem vrtu, ki jo je letođnja zima zelo zdelala. Morala sem jo radikalno porezati, zdaj pa že veselo žene nove liste.

To se zgodi, če ne ubogaš Ruth glede rezanja sivk. Tale je bila stara samo per let, ampak je zaradi napačne nege postala strašno neugledna. Poleg tega sem jo letos pozimi pozabila zalivati (stala je pod napuščem), zato je veliko vrhov odmrlo. Zanimivo je to, da ima izredno malo korenin.

Super lepo!

Moj ljubljenček - javor (vidim ga, ko sedim za pisalno mizo)

Še ena hvaležna rastlina, ki poživi temen vrtni kotiček

Malo so še neugledne, ampak, boste videli čez nekaj tednov, ah, kaj, čez nekaj dni. Hoste so stare že 5 let in vsako leto večje.

Šmarnice: komaj čakam cvetove. Takrat bom odprla okno in se počutila kot v raju.

Še en hvaležen grmiček, ki bolj statira enoletnim zasaditvam

Trava, ki je, v neki drugi zasaditvi, bila objavljena celo v eni izmed Ruthinih knjig

Zeleni ruj - listi zelo zanimivo rastejo

Vijolice, ki so lahko zelo nadležne, kot plevel

Tudi marjetice je potrebno "držati v šahu", sem se naučila