petek, 6. marec 2009

Strah: Zdaj pa lahko začnemo!

V nemškem prevodu knjige o ESH (Emotive Subself Healing) avtorja D.S.Barron sem prebrala, da je strah prvo čustvo s katerim se v ranem otroštvu najprej srečamo. Strah nas zaznamuje tako močno, da ustvarimo t.i. podosebnosti. V času razvoja in odraščanja se srečujemo še z drugimi negativnimi čustvi (jezo, kontrolo, depresijami, pomanjkanjem ljubezni) in oblikujemo še več podosebnosti. Ko odrastemo, nas podosebnosti tako spremenijo, da čisto prekrijejo prvotni osebnostni profil.

"Naša zavedajoča osebnost ne pozna čustvenih konfliktov, temveč samo simptome. Konflikti sami so vedno povezani s podosebnostmi."

Tisti, ki želijo, lahko s pomočjo ESH terapevta odgrnejo posamezne čustvene plasti in po "čiščenju" podosebnosti postanejo takšni, kot jim je bilo namenjeno ob rojstvu. Sam princip je fantastičen, obstaja pa rahla težava, zaradi katere se z mojim dragim možem nisva odločila za ESH: po končani terapiji je lahko tvoj partner samo nekdo, ki se je tudi očistil vseh podosebnosti. Pari, ki delajo z ESH, se zanesljivo ločijo, saj kmalu ugotovijo, da je njihov partner za njih neprimeren. Ker pa je na svetu samo nekaj 1000 ljudi (ocena), se lahko z veliko verjetnostjo zgodi, da ostaneš sam ...

Knjiga je kljub temu zelo dobra in kar nekaj stvari so mi ob branju postale bolj jasne. Angleški original lahko naročite tukaj.

Na Barronovo knjigo sem se spomnila, ko sem razmišljala o temi prvega prispevka na mojem blogu, saj tudi v tradicionalni kitajski medicini pravijo, da je strah mati vseh čustev. Takole, jaz sem s prvim blogom premagala strah in se postavila na ogled.