četrtek, 3. oktober 2013

Fotografiranje po žensko

Že večkrat sem želela napisati članek o tem, kako drugače fotografiramo ženske. To priznavajo tudi predavatelji na delavnicah in seminarjih. Samo proizvajalci v večini še vedno ignorirajo ženski pristop k fotografiranju in uporabi fotoaparata. Že pri izbiri fotoaparata se zatakne, saj bi ženske najraje imele barvne, ponudba pa je v večini črna. Pri kompaktnih fotoaparatih se še najde nekaj barv, pri zrcalno-refleksnih prevladujejo črni.

Gumbi, meniji in navodila so moški razvili in napisali za moške. Ne bom izgubljala besed, podobno je pri avtomobilih in ostali tehniki.

Zanimivo je na delavnicah in seminarjih opazovati moške in ženske, kako se lotijo fotografiranja. Razlike so očitne, tudi pri izbiri motivov. Ženske imamo v povprečju boljše fotografsko oko, vendar manj časa namenimo fotografiranju in obdelavi fotografij. Kot pri kuhanju: ženske obvladamo dnevno rutino in se ne znamo same pohvaliti, moški se takoj okličejo za vrhunske kuharje in se hvalijo za vsako dobro postavljeno peteršiljevo vejico.

Že pred Majorko sem opazila, da mi mali Nikon nagaja pri ostrenju. Seveda sem ga pozabila odnesti na servis, zato sem imela na dopustu težave z ostrenjem in osvetlitvijo. Poskušala sem spremeniti vse meni znane gumbe in menije, vendar ni bilo uspeha.

Po dopustu sem se takoj odpravila k Foto Beseničar, moji bazni postajo, kar se tiče opreme in nasvetov. Stane, že več kot sedem let moj svetovalec pri takšnih in drugačnih foto vprašanjih, je takoj potrdil, da s fotoaparatom nekaj ni v redu. Medtem, ko ga je preizkušal, sem klepetala z njegovo kolegico in se navduševala nad, končno, modrimi in lila fotografskimi torbami. Že po dveh minutah mi je Stane vrnil brezhibno delujoči aparat. Razlaga: ni mogel ugotoviti, kaj je narobe, zato ga je resetiral.


Na poti od Bežigrada do domov sem preizkusila Nikona in kot motiv našla celo travice. Poznate to križišče?

Pa smo tam! Zakaj se tega sama nisem spomnila - že na Majorki? Ker sem ženska. Saj naslednjič bom znala, se hitro učim, ampak, da bi uporabila pri reševanju "večje kladivo" - kot svetuje Murphy, se nisem spomnila.

V soboto se bom udeležila delavnice o ulični fotografiji, pa me prav zanima, kako bom uporabila svoj žensko-gradbeniški pogled. Prepričana sem, če bi imela npr. zeleni fotoaparat in rdečo torbico, bi fotografirala še boljše.

torek, 1. oktober 2013

Združevanje občin po slovensko

Vikend sem preživela v rodni Prlekiji. Bilo je lepo, kot vedno, kljub dežju. Z mamo sva se odpravili v vrtnarijo Kurbus, kjer nama v rastlinjakih ni bilo hudo. Nakupila sem nekaj rožic za jesenske zasaditve, predvsem lonci pred vhodom so potrebni prenove. Saj veste, kaj pravi feng shui: vhodna vrata so kot usta, skozi katere hiša (stanovanje, poslovni prostor) dobi hrano (energijo). Lepše kot je urejen del okrog vhoda, več energije bomo privabili v notranjost.

Energija na sprednji strani hiše predstavlja prihodnost, nove ideje, dotok denarja, nove prijatelje, zato je zelo pomembno, kaj se tam nahaja. Mojster Chan sicer pravi, da je energija na hrbtu hiše še bolj pomembna, saj lahko vsak idiot zasluži denar, vendar ga samo tisti z močnim "hrbtom" znajo tudi zadržati in porabiti zase.

V ljutomerski slaščičarni sem se srečala s prijateljico, ki mi je vsa navdušena poročala o prekmurski občini, kjer so v zadnjih letih ogromno postorili za svoje občane. Kljub temu, da jih je samo 1.500. Po predlogu zakona, ki ga je pripravila vlada, jim "grozi" združevanje, saj imajo manj kot 2.000 prebivalcev. Kakšna krivica, je izjavila prijateljica, ta kriterij ne bi smel biti edino merilo!

Kljub temu, da se v zadnjem času izogibam televizijskim poročilom, sem vedela, o čem govori. Pa sem ji naštela svoje protiargumente:

- Število prebivalcev kot edino merilo so morali izbrati na podlagi nekih analiz. Prepričana sem, da so na ministrstvu obravnavali različne kriterije in se odločili za tega. Zaupamo strokovnjakom, ki tam delajo? Zakaj ne?


A ti veš, koliko prebivalcev ima naša občina? 

- Kriterij 2.000 prebivalcev je odličen, ker je enostaven. Saj se vedno pritožujemo, da so zakoni preveč komplicirani in jih je težko izvajati. Tista občina, ki ima sedaj 1.998 prebivalcev, si bo dva izposodila za določen čas (vau, si predstavljate oglas v časopisu ali na facebooku: iščemo dva nova prebivalca občine Spodnje Butale, nagrada 2.000 EUR, pogodba traja 5 let - ha, ha, ha, še preveč kandidatov bodo imeli).

- Če so bili v tej prekmurski občini tako uspešni s pridobivanjem denarja (predvsem iz evropskih skladov), bodo v novi, združeni občini svoje znanje prenesli še na pridružene sosede. Kdo se bo branil znanja in trikov, kako priti do denarja? In kaj mislite, kateri župan bo izvoljen - iz uspešne ali bivše manj uspešne občine? Kdo bo obdržal službo - zaposleni iz uspešne občine, ali tisti iz manj uspešne?

- Končno se bodo morali Slovenci naučiti sodelovati. Kako zanimivo bo na lokalni ravni opazovati, ko se bodo morali nekdanji odcepitelji prilagoditi novim razmeram. Ampak, politikom je to v krvi, zato bodo vsi preživeli in se ugnezdili na dobrih stolčkih.

- Združevanje občin je potrebno, saj se jih večina ne more samih financirati in skupni dolg slovenskih občin znaša eno milijardo!!!

Moja sogovornica se je popolnoma strinjala z argumenti in uvidela, da je združevanje občin po številu prebivalcev zelo dober kriterij.

Kaj pa menite o predlogu DARS, da bi za avtomobile, višje od 1,5 metrov uvedli posebno (in seveda dražjo) vinjeto? Tudi ta kriterij je zelo preprost za uporabo. Kljub temu, da sem diplomirana na prometni smeri gradbene fakultete, ne vem, zakaj so ga izbrali, ampak so že imeli svoje razloge. Zaupamo tudi tem strokovnjakom? Zakaj ne?

ponedeljek, 30. september 2013

Zebe me!

Kar sram me je priznati, ampak tako me zebe, da ne morem tipkati po tipkovnici. Seveda sem že prižgala peč in radiatorji so topli, pa kljub temu zmrzujem. Če tudi vas zebe, vam bodo mogoče koristili ideje, ki sem jih dobila, kako ogreti telo:

1. Pijemo tople in vroče čaje in vodo

Saj veste, da moramo vsak dan spiti veliko vode. Hladna iz pipe ali steklenice v tem vremenu ni več primerna, lahko pa jo segrejemo. Kadar me zelo zebe, si naredim vroč čaj ali vodo; obožujem pa tudi rahlo ogreto vodo, zato imam kozarec kar na radiatorju.

Toplejši napitki nam bodo pomagali tudi pri prebavljanju "hladnih" jedi, kot je solata. Zato pred vsakim obrokom spijte topel čaj ali vodo, zelo priporočljive so juhe, ker ogrejejo vranico (je odgovorna za dorbo prebavo).

2. Jemo živila, ki nas ogrejejo

Dobila sem domačo endivijo in radič. V solato bom obvezno dodala kuhan krompir ali fižol, saj jo ogrejeta - tako v fizikalnem, kot energijskem smislu. Odlična alternativa, če ne maramo ogljikovih hidratov, so popražena semena (npr. sončnična ali sezamova), ki jo na koncu dodamo solati.

V tem članku sem pisala o živilih, ki bi jih naj jedli v hladnih dneh. Posloviti se moramo od metinega in zelenega čaja, ker hladita, prav tako citrusi in zelenjava kot so jajčevci, bučke, paprika, paradižnik. Mleko nas ohladi in še nastanek sluzi vzpodbuja, zato se ga čim bolj izogibajmo. Zdaj nas čakajo buče, koleraba, krompir, korenje, brstični ohrovt, zelje, kostanji.
3. Tople kopeli in masaže

Kopeli in masažna olja, ki jim dodamo eterična olja, nas tudi zelo hitro ogrejejo. Krvavitev zelo vzpodbujajo rožmarin in brin, pa tudi ylang-ylang in bergamotka.

4. Tople barve

Sedaj je čas za rdečo, rumeno in rjavo barvo. Pustite črno in temno modro v omari, bela je lahko za umiritev, deluje pa zelo hladno. Tople barve pa lahko uporabimo tudi za ureditev bivalnega prostora, včasih je potrebno nekaj poudarkov (slike, blazine, predpražnik), pa se že topleje počutimo.

5. Aktivnosti, ki ogrejejo

Kadar nas zebe, je največji problem slaba prekrvavitev. Zato pojdimo na hitri sprehod ali tek, skačimo, dvigajmo uteži, boksajmo - v feng-shuijevskem jeziku bi rekli, da moramo biti yang.

6. Povej, s kom se družiš, pa ti povem, ali te zebe

Malo sem priredila rek, vendar mi boste zanesljivo pritrdili - poiščimo si družbo ljudi, ki znajo "igrati svojo igro", ki so dinamični in pozitivni, ne glede na vreme in temperature.